Katalysaattori

AutoWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Katalysaattori

Katalysaattori eli katti on auton pakoputkessa oleva laite, jonka toiminta perustuu katalyysiin eli kemiallisten reaktioiden nopeuttamiseen.

Katalysaattori on putken muotoinen laite, joka muuttaa pakokaasujen haitallisia aineita harmittomammiksi. Bensiiniä polttoaineenaan käyttävien autojen kolmitoimikatalysaattoreissa hiilimonoksidi eli häkä (CO) hapettuu hiilidioksidiksi (CO2) ja palamattomat hiilivedyt hapettuvat hiilidioksidiksi ja vedeksi. Typen oksidit (NOx) pelkistyvät typeksi (N2). Katalysaattori voi myös hapettaa rikkidioksidin (SO2) rikkitrioksidiksi (SO3), mikä ei ole toivottavaa, sillä rikkitrioksidi muodostaa veden kanssa rikkihappoa.

Katalysaattorissa on keraaminen tai metallinen kennosto, joka pinnoitetaan katalyyteillä, kuten jalometalleilla platinalla ja rodiumilla. Jalometalleja tarvitaan vain noin kaksi grammaa. Kennoston pinta-ala on suuri, jotta kaasumolekyylit varmasti osuisivat pintaan ja mahdollisesti reagoisivat. Koska reaktiot vaativat lämpötilan 250 °C, katalysaattori ei toimi kylmällä autolla heti käynnistämisen jälkeen.

Lyijy tuhoaa katalysaattorin, joten katalysaattoriautoissa on käytettävä lyijytöntä polttoainetta. Myös pakoputkistoon joutunut bensiini vahingoittaa katalysaattoria.

Laki[muokkaa]

Katalysaattori tuli EU-maissa pakolliseksi varusteeksi autoon vuonna 1992.


Tietyo.gif Tätä artikkelia on pyydetty laajennettavaksi.
Tarkempia tietoja saattaa olla sivulla AutoWiki:Huomiota kaipaavat sivut.