Lotus Evija

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lotus Evija
(Type 130)
Lotus Evija etu.jpg
Valmistaja ja valmistusmaa Lotus Cars,
Flag of the United Kingdom.svg.png UK, Englanti, Norfolk, Hethel
Valmistusaika 2021
Luokka Urheiluauto
Kori 2-ovinen coupé
Suunnittelija Russell Carr [1]
Pohjalevy Lotus Extreme [2]
Moottori 4×sähkömoottori
Iskutilavuus
Teho 1470 kW
Voimanvälitys IWD
Kiihtyvyys alle 3 s (0–100 km/h)
Huippunopeus yli 340 km/h [3]
Kulutus
CO2-päästöt g/km
Hintaluokka
Edeltäjä
Seuraaja
Saman luokan autoja

Evija on brittiläisen Lotus Carsin valmistama täyssähköinen urheiluauto. Malli on Lotus Carsin ensimmäinen täysin sähkövoimaisesti liikkuva auto ja niitä on tarkoitus valmistaa 130:n kappaleen rajoitettu erä. 2000-hevosvoimainen Evija on maailman suuritehoisin sarjavalmisteinen tieliikennekelpoinen henkilöauto.[4]

Evija esiteltiin heinäkuussa 2019, mutta sen valmistuksen aloitus venyi suunnitellusta ajankohdasta vuoden 2021 puoleen väliin.[5]

Lotus Evija on maailman ensimmäinen tieliikennekelpoinen auto maailmassa, joka käyttää laser-teknologiaa lähi- ja kaukovaloissa.

Nimi "Evija" on johdettu raamatullisesta nimestä Eeva, joka tarkoittaa 'ensimmäistä olemassa olevaa' tai 'elävää'.[3]

Kori[muokkaa]

Muotoilu[muokkaa]

Lotuksen perustajan Colin Chapmanin perusajatuksena oli, että jokaisen komponentin tulee palvella useita tarkoituksia, täten Evijan ulkomuoto on poikkeuksellisen tehokas kaikilla tasoilla. Ilmeisin esimerkki tästä – ja kiistatta dramaattisin ulkopuolen elementti – on korin takaosan molemmin puolin lävistävä Venturi-tunneli. Le Mans -kilpa-autojen innoittamana ne optimoivat ilmavirran ohjaamalla sen korin läpi.

Vaikuttavan visuaalisuuden lisäksi tämä "huokoisuutena" tunnettu suunnittelukonsepti auttaa kuljettamaan korkeaenergisen ilmavirran auton takaosaan. Tämä puolestaan ​​vähentää alipainetta auton takana ja vähentää vastusta. Lisäksi tunnelien sisällä oleva venturi-ilmiö vetää ilmaa takapyörän kaaren säleikköjen läpi ja ylläpitää ilmanlaatua diffuusorissa.

Auton takaa katsottuna kumpainenkin tunneli on reunustettu punaisella LED-nauhalla. Tuloksena on visuaalinen tehoste, joka muistuttaa hävittäjäkoneen jälkipolttimia, varsinkin yöllä. Lisäyksityiskohtana kumpaankin tunneliin piilotettu LED valaisee sen sisäpuolen. Suuntavilkut on sisällytetty nauhan kulmiin, peruutusvalot ovat integroidun latausluukun yläpuolella sijatsevan LOTUS-sanamerkin valaistut kirjaimet.

Toinen Evijan hienostuneen aerodynaamisen järjestelmän keskeinen ominaisuus on kaksitasoinen etusplitteri. Se on toinen esimerkki muodon ja toiminnan täydellisestä yhteensovittamisesta. Kolmessa osassa suunniteltu suurempi keskialue tarjoaa ilmaa auton keskelle, kahden istuimen taakse asennettun akun jäähdyttämiseen – kun taas kahden pienemmän ulko-osan läpi kanavoitava ilma jäähdyttää etuakselia.

Aerodynamiikka[muokkaa]

Evija on ensimmäinen Lotus-maantieauto, jossa on täyshiilikuiturakenne. Kori on valettu yhdeksi kappaleeksi poikkeuksellisen lujuuden, jäykkyyden ja turvallisuuden takaamiseksi. Alapuoli on koko pituudeltaan muotoiltu optimoimaan downforce. Se sisältää integroidun diffuusorin, joka ulottuu B-pilarien alta taakse.

Aktiivista aerodynamiikkaa edustaa takaspoileri, joka kohoaa lepoasennostaan tasaisestija jossa on F1-tyylinen Drag Reduction System -järjestelmä (säädettävä siipikulma). Molemmat tulevat käyttöön automaattisesti Track-tilassa, mutta ne voidaan ottaa käyttöön manuaalisesti muissa tiloissa.

Perinteisten ulkotaustapeilien puuttuminen vähentää ilmanvastusta. Etulokasuojiin integroidut kamerat avautuvat elektronisesti lukituksen avaamisen yhteydessä ja kattoon asennettu kamera tarjoaa näkymän keskelle taakse. Kuvat näkyvät kolmella sisänäytöllä.

Tekniikka[muokkaa]

Lotus Evija on 2000 hevosvoiman teholla ja 1700 Nm vääntömomentilla maailman tehokkain tuotantoauto. Poikkeuksellisen tehon avain on 2000 kW:n litiumioniakku, jonka hallintajärjestelmän on toimittanut Williams Advanced Engineering (WAE), osana Lotuksen kanssa muodostettua yhteisyritystä, joka kehittää edistyneitä propulsiotekniikoita.

Akkupaketti on asennettu keskelle matkustamon taakse ja sen kansi näkyy lasisen takakatteen läpi. Tämä sijoittelu tarjoaa merkittäviä etuja muotoilun, aerodynamiikan, pakkauksen, painon jakautumisen, matkustajan mukavuuden ja auton dynaamisen käsittelyn suhteen. Se tukee myös nopeaa ja kätevää huoltoa ja kunnossapitoa. Lisäksi kokoonpano on suunniteltu niin, että jatkossa vaihtoehtoiset akut – esimerkiksi suorituskyvyn optimoimiseksi radalla – voidaan asentaa helposti.

Virta syötetään akusta neljään itsenäisesti ohjattavaan suuritehoiseen sähkömoottoriin. Näissä on integroidut piikarbidi-invertterit ja episyklinen vaihteisto nelivetoisen voimansiirron jokaisella akselilla. Moottorit ja invertterit toimittaa Integral Powertrain Ltd. Neljä poikkeuksellisen kompaktia, äärimmäisen kevyttä ja erittäin tehokasta yksinopeuksista, viistohammaspyöräistä planeettavaihteistoa siirtävät tehon jokaiselle vetoakselille. Jokainen vaihteisto on pakattu sähkömoottorin ja invertterin kanssa yhdeksi sylinterimäiseksi sähkökäyttöiseksi yksiköksi (EDU), jonka mitta syvyyssunnassa on ainoastaan 100 mm. 500 hv:n tavoiteteho sähkömoottoria kohden on tehokkain ja tyylikkäin tekninen ratkaisu niin suuren tehon käyttämiseen tarkasti.

Neljän sähkömoottorin mahdollistama vääntömomentin hallinta (Torque vectoring) tarjoaa poikkeuksellisen dynaamisen vasteen ja ketteryyden. Tämä täysin automaattinen itsesäätyvä järjestelmä voi välittömästi jakaa tehon mihin tahansa kahden, kolmen tai neljän pyörän yhdistelmään sekunnin murto-osassa. Track-tilassa mahdollisuus lisätä tehoa yksittäisiin pyöriin mahdollistaa mutkien säteen kiristämisen, mikä saattaa lyhentää kierrosaikoja.

Lotus Evija on varustettu ESP-ajonvakautusjärjestelmällä turvallisuuden takaamiseksi kaikissa tieolosuhteissa, ja nelivetojärjestelmä tarjoaa lisäpitoa. Hyvä ohjaustuntuma varmistetaan sähköhydraulisella järjestelmällä.

Auto on rakennettu yksiosaiselle moottoriurheiluhenkiselle hiilikuiturungolle. Sen toimittaa CPC, modenalainen italialainen komposiittiteknologian johtava yritys maailmassa. Useista hiilikerroksista koostuvan rakenteen valmistusprosessi on identtinen F1-alustan kanssa ja varmistaa kevyimmän, jäykimmän, turvallisimman ja teknisesti edistyksellisimmän Lotus maantieautoalustan, joka on koskaan rakennettu. Monokokin kokonaispaino on vain 129 kg. Tämä alusta yhdistettynä innovatiiviseen suunnitteluun ja älykkääseen pakkaukseen Evijan voimansiirron kaikissa elementeissä on auttanut saavuttamaan luokkansa pienimmän tavoitepainon, kevyimmillään 1680 kg.

Suorituskyky[muokkaa]

Kuten jokainen Lotus, Evija on "For The Drivers" eli kuljettajaa varten. Sähkömoottoreiden ansiosta auton kiihtyvyyys on saumatonta ja tasaista. 0–100 km/h sprintti suoritetaan alle kolmessa sekunnissa, kun taas huippunopeus on yli 340 km/h. Nämä otsikkotilastot kertovat vain osan auton suorituskyvystä. Muita suorituskykylukuja ovat kiihtyvyys 100–200 km/h alle kolmessa sekunnissa ja 200–300 km/h alle neljässä sekunnissa.

Auton edistynyt aerodynamiikka ja neljän jäähdyttimen jäähdytyspaketti pitävät akun optimaalisessa lämpötilassa. Evijaa voidaan ajaa Track-tilassa huipputeholla vähintään seitsemän minuuttia, ilman riskiä akuston käsimisestä.

Puhtaana sähköautona Evija on erittäin hiljainen alhaisilla nopeuksilla. Määräykset edellyttävät, että se tällöin lähettää digitaalisesti luotua ääntä – joka lähetetään eteen asennetun kaiuttimen kautta – joka varoittaa jalankulkijoita sen läsnäolosta.

Lataus[muokkaa]

Lotus Evija ei ole vain maailman tehokkain sarjavalmisteinen henkilöauto, vaan siinä on myös maailman nopeimmin latautuva akku. Williams Advanced Engineeringin kanssa tehdyn yhteistyön ansiosta akku pystyy vastaanottamaan 800 kW:n latauksen. Tähän kykeneviä latauslaitteita ei vielä ole kaupallisesti saatavilla, mutta sittn kun on, akku voidaan ladata täyteen vain yhdeksässä minuutissa.

Olemassa olevalla lataustekniikalla – kuten 350 kW:n yksiköllä, joka on tällä hetkellä tehokkain saatavilla oleva – Evijan latausaika on 12 minuuttia 80 %:iin ja 18 minuuttia 100 %:iin. Auton toimintasäde on 345 km WLTP-syklin mukaisesti mitattuna. CCS2-latauspistoke on piilotettu auton takaosassa olevan tuuletusluukun taakse.

Lähteet[muokkaa]

  1. Russell Carr designs the aerodynamic Lotus Evija... – Global Design News, 16. maaliskuu 2021. Viitattu: 6. syyskuu 2022.
  2. DRIVING TOMORROW - Lotus reveals more of its future... – Lotus Cars, Tiedote, 27. huhtikuu 2021. Viitattu: 6. syyskuu 2022.
  3. 3,0 3,1 LOTUS EVIJA: THE WORLD’S FIRST PURE ELECTRIC BRITISH HYPERCAR – Lotus Cars, Tiedote, Viitattu: 6. syyskuu 2022.
  4. Evija: Lotus unveils world’s most powerful production car – Lotus Cars, Lehdistötiedote, Viitattu: 6. syyskuu 2022.
  5. Mark Tisshaw: Exclusive: Lotus Evija launch pushed back until mid-2021 – Autocar, 21. elokuu 2020. Viitattu: 6. syyskuu 2022.
Lotus logo.jpg Lotus -mallien aikajana 2010–2040
Luokka 2010-luku 2020-luku 2030-luku
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Omistaja Proton Holdings Geely
Urheiluauto 2-Eleven 3-Eleven 3-Eleven 430
Elise Emira
Exige Exige
Evora
Europa S Evija