Volvo ÖV4

Kohteesta AutoWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Volvo ÖV4
Volvo ÖV4
Valmistaja ja valmistusmaa Volvo Personvagnar,
Ruotsi
Valmistusaika 19271929
Luokka -
Kori 2-ovinen avoauto
Suunnittelija {{{suunnittelija}}}
Pohjalevy {{{pohjalevy}}}
Moottori R4
Iskutilavuus 1944 cm3
Teho 28 hv
Voimanvälitys takaveto
Kiihtyvyys
Huippunopeus 60 km/h
Kulutus
CO2-päästöt g/km
Hintaluokka
Edeltäjä Ensimmäinen Volvon malli
Seuraaja Volvo PV651
Saman luokan autoja


Volvo ÖV4 oli Volvon ensimmäinen automalli. Nimi ÖV4 tulee sanoista Öppen Vagn 4 cylindar eli avoauto, 4 sylinteriä. Auton lempinimeksi tuli kuitenkin Jakob. Ensimmäinen Jakob valmistui 14.4.1927 ja sen ajoi ulos tehtaalta myyntipäälikkö Hilding Johanson.

Jakobin kysyntä oli melko rajoittunut, koska pohjoismaiden markkinoilla myytävä avoauto ei ole sääolojen takia mikään myyntimenestys, ÖV4:ssä nimittäin oli vain avattava kuomu, joten sitä ei pystytty talvella käyttämään ollenkaan, autoa valmistettiin vain 300 kappaletta. Sedan versio autosta tunnetaan nimellä Volvo PV4.

Markkina-alue[muokkaa]

ÖV4:ää vietiin ulkomaille melko vähän, Suomi oli ensimmäinen maa jonne sitä tuotiin, myöhemmin autoja vietiin myös Tanskaan, Kuubaan, Hollantiin, Palestiinaan, Syyriaan, Egyptiin, Marokkoon ja Argentiinaan.

Kolari[muokkaa]

Vuonna 1926 yksi ÖV4 auton prototyypeistä joutui nokkakolariin amerikkalaisen auton kanssa, tuontiauto romuttui mutta volvo selvisi muutamalla naarmulla. Tästä syntyi Volvon turvallisuusajatus ja Volvon koko turvallinen imago, mikä on vielä nykyäänkin yrityksen myyntivaltti.