Zastava

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Zastava
Zastavan logo
Yrityksen perustusmaa ja paikka Flag of the Kingdom of Yugoslavia.svg.png Jugoslavia, Kragujevac[1]
Tuotannon aloitus 1955
Autokonserni Zavodi Crvena Zastava
Vuotuinen valmistusmäärä
Sijainti Suomen rekisteröintitilastossa
Suomen maahantuoja
Suosituin malli Zastava 45


Zastava 1100

Zastava (tunnetaan myös nimellä Jugo, länsimaissa yleisemmin Yugo) on serbia-montenegrolainen autonvalmistaja, joka perustettiin vuonna 1955. Monet Zastavan mallit, pois lukien Floridaan ja Fiat 600:een perustuvat mallit, pohjautuvat teknisesti Fiat 128 -malliin, joka on suunniteltu 1960-luvulla.

Suomessa Zastava 1100-mallia myytiin ainakin vuodesta 1973, 1980-luvun taitteessa Fiatin merkin alla, mallimerkinnällä Fiat 128 Z. Fiatin maahantuojan sanottiin ottaneen Zastava myytäväkseen vain, jotta muut eivät saisi sitä riveihinsä. Näin estyi Zastavan Ladamainen suosio, joka olisi haitannut emomerkin myyntiä. 128Z:n hinta oli suunnilleen italialaisen 128:n tasolla.

Zastavaa myytiin 1980-luvulla Yhdysvalloissakin. Merkki saavutti siellä kohtuullista suosiota markkinoiden halvimpana autona. Auto keräsi hieman samanlaista mainetta kuin Lada Suomessa, löytäen tiensä useisiin elokuviin ja olleen monien kaskujen auto.

1990-luvun Balkanin niemimaan ongelmat heijastuivat myös Zastavan tehtaaseen, joka pommitettiin alas useasti johtuen samoissa tiloissa toimivasta asetehtaasta. 2000-luvulla olot vakiintuivat sen verran, että voitiin jatkaa autojen valmistamista. Malleina toimivat edelleen vanhat Fiat-pohjaiset autot sekä 1980-luvulla Fiat Tipomaisesti muotoiltu Florida, jonka suunnittelussa ItalDesign oli apuna.

Mallit[muokkaa]

Triviaa[muokkaa]

  • Eräässä Kummeli-jaksossa annettiin palkinnoksi "Zastavan kardaani ja muutama kilo paskaa päälle". Kyseinen kommentti on siitä ristiriitainen, että etuvetoisessa tai takamoottorisessa Zastavassa ei ole kardaania.

Itse asiassa Zastavan kardaani on olemassa, Zastava valmisti myös etumoottorista ja takavetoista Zastava 1300/1500-mallia (http://hr.wikipedia.org/wiki/Zastava_1300/1500)

  • Ainakin kahdessa Simpsonit-jaksossa esitetään viittaus Zastavaan; Eräässä Homer sanoo autonsa olevan valmistettu Neuvostotankin osista Kroatiassa. Yleisesti tästä on johdettu olettamus kyseisen pinkin sedanin olevan Zastava 1100.

Lähteet[muokkaa]

  1. Tekniikan Maailma Automaailma 20B/1988, s. 148