Abarth & C. S.p.A.

Kohteesta AutoWiki
(Ohjattu sivulta Abarth)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Abarth & C. S.p.A.
Abarth logo.jpg
Yrityksen perustusmaa ja paikka Flag of Italy.svg.png Italia, Bologna
Tuotannon aloitus 1949
Autokonserni Stellantis
Vuotuinen valmistusmäärä
Sijainti Suomen rekisteröintitilastossa
Suomen maahantuoja
Suosituin malli Fiat 600 Abarth


Abarth oli italialainen kilpa-automerkki, jonka on perustanut itävaltalaissyntyinen Carlo "Karl" Abarth (15.11.1908 – 24.9.1979) Torinossa vuonna 1949. Autonvalmistajana Abarth on rakentanut enemmän autoja kuin esim. Lotus ja voittanut kilpailuja enemmän kuin esim. Porsche.

Historia[muokkaa]

Abarth & C. S.r.l[muokkaa]

Ennen oman yrityksen perustamista Abarth työskenteli monien kuuluisien nimien, kuten Ferdinand Porschen ja Tazio Nuvolarin, kanssa. Abarth tuotti kilpa-autoja myös Simcan kanssa ja valmisti ohessa myös pakosarjoja ja -putkistoja. Lisäksi toimintaan kuuluivat nopeusennätykset. Myöhemmin yritys valmisti erilaisia virityssarjoja katuautoihin, pääasiassa Fiatille.

Abarth-logo (2007)

Fiat & Abarth[muokkaa]

Vuonna 1971 Abarth myytiin Fiatille ja kilpa-auto-osasto Enzo Osellalle. Oston jälkeen kilpa-auto-osastosta muodostui Fiatin kilpaosasto, jota johti kuuluisa moottorisuunnittelija Aurelio Lampredi. Myös Fiatin kuuluisat ralliautot Fiat 124 Abarth ja Fiat 131 Abarth kantoivat Abarthin nimeä.

Myöhemmin 1980-luvulla Abarth-nimeä käytettiin esim. Fiat Ritmo Abarthissa. Abarth oli vastuussa myös Lancia Integralen suunnittelusta. Abarth rakensi ja toimitti myös Lancia Martini Racingin kilpa-autot, vastaten myös niiden virityksestä sekä ylläpidosta. Ennen Lancioiden aikakautta Abarth huolehti myös Fiatin kilpatallin autoista. Myös muita Fiatin merkkejä, kuten Lancian ja Autobianchin, valmistamia autoja nimettiin uudelleen Abarth-nimen alle. Näistä malleista kuuluisin oli Autobianchi A112 Abarth. Valitettavasti tämä erinomainen merkki laskeutui keskinkertaiseksi 1990-luvulla.

1990-luvulta Abarth-nimellä on merkitty lähinnä kori- ja varustelusarjoja, kuten esim. Fiat Stilo Abarth.

Abarth & C. S.p.A.[muokkaa]

Vuonna 2007 Fiat Group muutti Abarthin taas omaksi yhtiökseen, Abarth & C. S.p.A.:ksi. Abarth sai kokonaan uudet toimitilat vanhaan Mirafiori-tehtaseen Torinossa, joka tunnetaan nimellä Officine 83.

Vuonna 2008 Abarth teki uutta tulemistaan voimakkaasti esittelemällä erikoisversion Fiat 500:sta ja Grande Puntosta.

Tammikuussa 2009 Abarth & C. S.p.A.:n toimitusjohtajaksi tuli Harald J. Wester.

Vuonna 2014 Abarth & C. S.p.A. muuttui omaksi yksikökseen FCA Italy S.p.A.n alle Fiat-konsernin uudelleen järjestelyissä Fiat S.p.A.:n ostaessa Chrysler Groupin.

Nykyiset mallit[muokkaa]

Konsepti-mallit[muokkaa]

Vanhemmat mallit[muokkaa]

1950-luku[muokkaa]

1960-luku[muokkaa]

Abarth 595

1970–1990 -luvut[muokkaa]

Lancia Delta HF Integrale 16V

2000-luku[muokkaa]

Linkit[muokkaa]


Abarth logo.jpg Abarth
Fiat Chrysler Automobiles
Abarth · Alfa Romeo · Autobianchi · Chrysler · Dodge · Ferrari · Fiat · Innocenti · Iveco · Jeep · Lancia · Maserati
Abarth kotisivu