André Citroën

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
André Citroën 1932

André-Gustave Citroën (5.2.1878, Pariisi – 3.7.1935, Pariisi) oli ranskalainen teollisuusmies, joka tunnetaan parhaiten hänen nimeään kantaneen automerkin perustajana.

Historiaa[muokkaa]

Citroënin patentoima kaksoishammastettu vetopyörä, josta johdettiin myös automerkin tunnus.

André Citroëm syntyi yläluokkaiseen perheeseen, hänen isänsä oli jalokivikauppias. Tämä mahdollisti hänen opiskelunsa Pariisin École polytechnique -korkeakoulussa, joka on yksi Ranskan tunnetuimmista insinöörien koulutuslaitoksista. Sieltä hän valmistui vuonna 1900.

Ollessaan vuonna 1900 matkalla Puolassa, André Citroën tutustui menetelmään, jolla työstettiin viistottuja hammaspyöriä. Hän keksi aloittaa teollisen uransa tätä teknologiaa käyttäen. Hän päätti ostaa valmistusmenetelmän lisenssin ja perusti ensimmäisen yrityksensä eli hammaspyöräverstaan nimeltään Société des Engrenages Citroën.[1]

Ensimmäisen maailmansodan aikana Citroënin yhtiö toimitti Ranskan armeijalle ammuksia. Citroën tähysi kuitenkin jo sodan päättymisen jälkeiseen aikaan, olihan hänellä käsissään tehdas ja työvoimaa, mutta ei siviilimarkkinoille sopivaa tuotetta. Pesti Mors-yhtiön johtajana ja vuonna 1912 tapahtunut tutustuminen Henry Fordin tuotantolaitoksiin ja ajatusmaailmaan vaikuttivat suuresti siihen, että André Citroën valitsi tulevaisuuden tuotantolinjakseen nimenomaan autojen valmistuksen. Fordin tavoin Citroën näki, että massatuotetun auton tuli olla riittävän yksinkertainen, jotta se olisi edullinen ja nopea valmistaa. Samalla siitä tulisi ostajan kannalta helppo ylläpidettävä ja kohtuuhintainen hankkia.[2]

André Citroën menehtyi 3. päivänä heinäkuuta vuonna 1935, 57 vuoden ikäisenä.

Lähteet[muokkaa]

  1. Historia – Citroën Suomi, Viitattu: 12. maaliskuu 2020.
  2. Gautam Sen: Million Cars for Billion People. Leadstart Publishing PvtLtd, 2014. ISBN 9789384027742. Teoksen verkkoversio (viitattu 8. maaliskuu 2020).