Autoliitto

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Autoliitto on edeltäjäjärjestöineen vuonna 1919 perustettu yksityisautoilijoiden palvelu-, etu- ja harrastusjärjestö, se on myös ainoa autoilijan kuluttajajärjestö Suomessa. Järjestön tavoitteena on tarjota jäsenille autoiluun liittyvät edut ja palvelut. Tavoitteisiin kuuluu myös autoilun verotuksen alentaminen keskimääräiselle eurooppalaiselle tasolle. Autoverotukseen vaikuttaminen pienellä jäsenmäärällä on kuitenki vaikeaa. Autoliiton väkilukuun suhteutettu jäsenmäärä on vain kymmenesosa esim. Saksan sisarjärjestöön (ADAC) verrattuna. Autoliiton jäsen saa myös Moottori-lehteä. Liikenteen sujumiseen yritetään saada muutoksia vaikuttamalla liikennejärjestelyihin ja tieverkostoon. Autoliitto kuuluu kattojärjestö FIA:an.

Autoliitto ylläpitää myös tiepalvelua, joka auttaa tielle pulaan jääneitä autoilijoita. Tiepalvelua harjoittaa Suomessa muitakin järjestöjä (yhteensä 4 eri tiepalvelujärjestöä).

Historia[muokkaa]

Vuonna 1966 Maaseudun Autoliitto (MAL) ja Yleinen Autoliitto (YAL) yhdistyivät ja toimivat epävirallisella nimellä Suomen Autoliitto. Nimeä ei voitu rekisteröidä, koska sen oli jo varannut Suomen Autoklubi. Suomen Autoliitto ja Autoklubi yhdistyivät 1972 Autoliitoksi. Suomen Autoklubi perustettiin vuonna 1919.

Tiepalvelu[muokkaa]

Uuden AL Truck Service 24h -palvelunsa myötä Autoliitto laajentaa matkanjatkumispalveluitaan myös raskaaseen kalustoon.

AL Truck Service 24h palvelee yrityksiä ja yksityisiä autoilijoita, jotka ovat liikenteessä kokonaismassaltaan yli 4000 kg:n painoisilla ajoneuvoilla. Neljätuhatta kiloa on mm. Autoliiton Plus-jäsenyydessä avustettavien ajoneuvojen yläpainoraja.

Raskaan kaluston tiepalvelu auttaa niin teknisissä vioissa kuin vaativissa liikennevahinkotehtävissä. Autoliitto kertoo tiedotteessaan panostavansa palvelussaan kaluston korjaamiseen paikan päällä.

Autoliiton hinauskumppaniverkosto kattaa koko maan ja kalustoa kerrotaan tulevan jatkossa vielä lisää.

Aiheesta lisää[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]

Tietyo.gif Tätä artikkelia tai artikkelin osaa on pyydetty parannettavaksi.
Syy: logon lisäys. Ks. tarkempia tietoja: AutoWiki:Huomiota kaipaavat sivut.