Autourheilu

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Autourheilu on nykyisin suosittu urheilulaji, joka on levinnyt maailmanlaajuiseksi kilpailutoiminnaksi eri luokissa.

Historia[muokkaa]

Autojen käyttäminen kilpailutarkoituksissa alkoi miltei heti sen jälkeen, kun autoja oli saatavilla laajemmin 1896. 1900-luvun alussa kilpailutoiminta laajeni kattamaan monia maita. Jo vuonna 1907 alettiin käyttämään autoissa kansallisia värejä, jotka ovat säilyneet varsin laajasti. Näin katsojat pystyivät erottamaan helpommin eri maista lähtöisin olevat kilpailijat. Suomen vanhin vieläkin toimiva autourheiluseura on Tampereen Urheiluautoilijat ry (TamUA), joka on perutettu vuonna 1956.

Lajit[muokkaa]

Vuosien varrella moottoriurheiluun on kehittynyt monia eri lajeja, joilla on omat lajikohtaiset sääntönsä.

Karting: Suosittu nuorten laji, jonka parissa opitaan autourheilun perusteet. Lisäksi karting tarjoaa mahdollisuuden kilpailla myös kansainvälisissä sarjoissa.

Ralli: tässä lajissa tiukasti säädellyillä WRC-autoilla kilpaillaan maailmanmestaruudesta. Eri vaiheissa Suomi on ollut hyvin vahvoilla lajissa ja noin 50% mestaruuksista on tullut Suomeen. Maailmanmestareina ovat olleet mm. Hannu Mikkola, Ari Vatanen, Timo Salonen, Juha Kankkunen, Tommi Mäkinen ja Marcus Grönholm.


Rata: F1 on rataurheilun kuninkuuslaji. Luokassa on kilpailtu maailmanmestaruudesta vuodesta 1950 lähtien. Suomalaisia maailmanmestareita ovat Keijo "Keke" Rosberg, Mika Häkkinen ja Kimi Räikkönen. Muita suomalaisia F1-kuskeja: Leo Kinnunen, Mikko Kozarowitzky, Jyrki Järvilehto, Mika Salo ja Heikki Kovalainen.

Kausilla 2006 ja 2007 puolisuomalainen Nico "Kekenpoika" Rosberg on myös ajanut formulaa. (Rosberg kilpailee kuitenkin saksalaisella lisenssillä)

Kiihdytysurheilu (Drag Race): Tässä lajissa autoja ja moottoripyöriä kehitellään niin, että ne selviävät seisovasta lähdöstä 1/4 mailin (joissain erityisoloissa 1/8 mailin) eli 402.33 metrin suorasta radasta maaliin mahdollisimman nopeasti. Top Fuel ryhmässä, jossa autot toimivat nitrometanolipolttoaineella, saavutetaan nykyään alle 4,7 s aikoja ja vastaavasti Stock -ryhmässä, jossa autot ovat lähinnä laadultaan viimeisteltyjä vakioautoja kuitenkin ilman äänenvaimentajia ja varustettuna sileillä slicks -renkailla, saavutetaan 10-12 s aikoja. Tärkein moottoriratkaisu lajissa perustuu Chryslerin Hemi 426-moottoriin, jonka puolipallon muotoiset palotilat ovat osoittautuneet erittäin tehokkaiksi. Jo perusmoottorista irtoaa 500 hv ja nitrolla tehostetuista alumiiniversioista jopa 6000 hv.

Autosuunnistus: Tässä lajissa vaaditaan kuskilta hyvää autonkäsittelytaitoa vaihtelevissa maastoissa ja kartturilta nopeaa ja tarkkaa kartanlukutaitoa ja erilaisten karttojen hahmottamista.

Lajiliitto[muokkaa]

Maailmanlaajuinen lajiliitto FIA Kotisivu: www.fia.com

AKK Motorsport: AKK

Lähde[muokkaa]

  • Artikkeli käyttää sisältöä Wikipedian Autourheilu-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.


Nahtavyys.gif Tätä artikkelia on pyydetty kuvitettavaksi.
Syy: {{{1}}}. Tarkempia tietoja saattaa olla sivulla AutoWiki:Artikkelitoiveet.