Deltic-moottori

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Deltic-moottori on kaksitahtinen vastakkaismäntädieselmoottori. Se koostuu kolmesta sylinteriryhmästä, jotka on aseteltu kolmion muotoon. Jokaisessa sylinterissä on kaksi vastakkain toimivaa mäntää, ja sylinterien muodostaman kolmion kärjissä on kampiakselit, jotka käyttävät hammaspyörien välityksellä voimanottoakselia.

Deltic-moottorin toimintamalli

Historia[muokkaa]

Vuonna 1943 Ison-Britannian amiraliteetti asetti komitean kehittämään tehokkaan ja kevyen dieselmoottorin torpedoveneen voimanlähteeksi. Tavoitteena oli saada korvaaja bensiinimoottorille, jotta vältyttäisiin helposti syttyvän polttoaineen käsittelyltä taisteluolosuhteissa ja vastine saksalaisten Schnellboot-aluksille. D. Napier & Son -yhtiöllä oli lentokonekäyttöön suunniteltu vastakkaismäntämoottori, Culverin. Se oli kevyt ja profiililtaan litteä. Koska veneen tehontarve oli huomattavasti suurempi kuin yhdestä Culverin-moottorista oli saatavissa, yhdistettiin kolme moottoria kolmion muotoon siten, että kolmion kärjissä oli vierekkäisille sylinteriryhmille yhteiset kampiakselit. Moottorille annettiin nimi Deltic kreikkalaisen delta-kirjaimen mukaan. Kehitystyö aloitettiin vuonna 1947, ja ensimmäinen moottori valmistui vuonna 1950. Deltic painoi vain viidenneksen verrattuna silloiseen samantehoiseen tavanomaiseen dieselmoottoriin.

Käyttö[muokkaa]

Moottorista tuotettiin useita malleja, joissa oli vaihteleva määrä sylintereitä. Yleisimmät määrät olivat 9 ja 18, eli 3x3 ja 3x6. Kompaktin kokonsa ansiosta Deltic on soveltunut erityisen hyvin pieniin, nopeisiin sotilasaluksiin. Lisäksi sitä on käytetty British Railin 55-sarjan dieselvetureissa, jotka tunnetaan voimanlähteensä mukaan nimellä Deltic.