Francisco Abadal

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Francisco Abadal.jpg

Francisco Serramalera Abadal (lempinimeltään Paco), 18751939, oli Hispano-Suiza -myyjä ja kilpa-ajaja Barcelonassa.

Elämä[muokkaa]

Abadal syntyi kesäkuussa 1875 Manresa, Espanjassa Narcissus ja Dolores Serramalera Abadalille, mutta pian sen jälkeen perhe muutti Barcelonaan asuen siellä useissa kodeissa.

Yläasteen ja lukion aikana hän kiinnostui pyöräilystä, tullen kuuluisaksi ammattilaiseksi. Harrastuksensa ansiosta siitä tuli pieni onnistuminen, kun hän aloitti polkupyörien, moottoripyörien ja autojen korjauksen, kunnostuksen, huollinnan ja myynnin vuonna 1902 legendaarisessa Auto-Garage Central:ssa Consell de Cent -kadulla, Barcelonassa. Myöhemmin he muuttivat Calle Aragón:lle sekä laajensivat Calle Sepúlveda:lle, Plaza Letamendille sekä Carretera de Sarriá:lle, Barcelonassa.

Samaan aikaan myynnin ja valmistuksen kanssa hän harjoitteli ja kilpaili polku- ja moottoripyörällä sekä myöhemmin moottoriurheilussa saavuttaen useita palkintoja ja mitaleita.

Lokakuussa 1912 Adabal meni naimisiin Mercedes Duránin, varakkaan Catalonialaisen kauppiaan Joaquín Durán Albertin tyttären kanssa ja muutti juuri valmistuneelle Casa Milàlle, Barcelonassa.

Vuonna 1914 heidän ensimmäinen lapsi María Luisa syntyi ja vuonna 1916 toinen, Francisco.

Vuonna 1927 Adabal ja hänen isänsä Durán esittelivät Barcelonan Ayundamientolle lupahakemuksen rakentaa talon, josta tulisi Abadalien kartano Avda. de la Diagonal de Barcelonalle (sittemmin Avda. de Alfonso XIII), calle Capitán Arenasille (sittemmin calle 17), jonka piirsi noucentistinen arkkitehti Adolf Florensa. Palatsi avattiin vuonna 1930.

Kesäkuussa 1936 alkoi sisällissota ja turvallisuussyistä Adabal lähti maasta ja asettui Yhdistyneeseen kuningaskuntaan. Maanpaon ajaksi palatsi uskottiin Alfonso Miquelin huostaan, joka pelastaaksen sen antoi hallituksen asua siellä, joten siitä tuli Baskihallituksen päämaja, jossa presidentti Jose Antonio Aguirre asui.

Viimeisinä sodan kuukausina perhe muutti takaisin Espanjaan ja asui San Sebastiánissa.

Kolme kuukautta sodan päättymisestä perhe muutti takaisin Barcelonaan ja palatsiin.

Francisco Adabal kuoli Barcelonassa joulukuussa 1939.

Autojen valmistus[muokkaa]

Abadal aloitti autojen valmistuksen vuonna 1912, ja yrityksen lopettamisen jälkeen vuonna 1930 hänestä tuli General Motors of Spainin agentti. General Motors suunnitteli vuonna 1930 Abadal Continental nimistä prototyyppiä, jota ei koskaan toteutettu.

Abadal Y-12 -lentokoneenmoottori[muokkaa]

Abadal valmisti myös Y-12 -lentokoneenmoottorin, monirivinen rivimoottori 12-sylinterillä kolmessa rivissä muodostaen Y:n.