Initiativkomitee für Rechtslenkung

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Initiativkomitee für Rechtslenkung on vuonna 1959 perustettu järjestö, jonka tarkoitus on edistää oikeanpuoleista ohjausta. Järjestö toimi Sveitsissä. Se pyrki levittämään tietoa oikeanpuoleisen ohjauksen eduista (oikeanpuoleisessa liikenteessä).

Vuonna 1967 ilmestyi Sveitsissä komitean julkaisema kirja Rechtsverkehr verlangt Rechtslenkung, jossa oli paljon tietoa ja mielipiteitä. Saksaksi ja ranskaksi julkaistu kirja toistaa paljon samoja asioita, mutta sillä on myös ansioita.

Tärkein väite kuuluu, että ohjauspyörän sijainti oikealla johtaa ohjaamiseen tien reunan tuntumassa, kun taas ratin sijainti vasemmalla johtaa ajamiseen tien keskiviivan tuntumassa.

Järjestön mielestä tämä havainto parantaa myös liikenneturvallisuutta. Kuljettaja valitsee vaistomaisesti ajolinjan siten, että sen seuraaminen on vaivatonta ja luontevaa. Ajolinjaa ohjaa joko tien reuna tai keskiviiva, järjestön mukaan.

Liikenteen seuraaminen ja kokeet ovat osoittaneet, että autoilijoiden enemmistö ajaa noin 0,5-1,0 metrin päässä johtolinjan (ajolinjan) vieressä. Etäisyys riippuu kuljettajan kokemuksesta ja tien leveydestä. 7 metriä leveällä tiellä useimmat ajavat noin 0,5 metrin päässä keskiviivasta ja siten noin metrin päässä vastaantulevasta autosta. Kun samat autoilijat laitettiin ajamaan autolla, jonka ohjauspyörä on oikealla, he ajoivat lähempänä tien reunaa, noin 0,5 metrin päässä. Ja samalla kohtaamisetäisyys vastaantuleviin oli isompi.

Oikeanpuoleisen ohjauksen haittana esitetään ohituksen vaikeutuminen, sillä vasemmalta ohjattaessa kuljettaja näkee helpommin ohituskaistan. Järjestön mielestä tämä pitää paikkansa, mutta vain ohituksen ensimmäisessä vaiheessa, siirryttäessä sivuun omalta kaistalta. Ohitettaessa oikeanpuoleisen ohjauksen autolla kuljettaja pyrkii vaistomaisesti aloittamaan ohituksen nykyistä kauempaa, jolloin ohituksen keskeyttäminen olisi paremmin mahdollista.

Järjestö väittää, että oikeanpuoleinen ohjaus helpottaisi pimeässä ajoa. Perusteluna ovat kuljettajan sijainti kauempana vastaantulevasta ajoneuvosta ja sen valoista sekä ajaminen lähempänä tien reunaa. Näiden tekijöiden summana vastaantulevan auton valot osuvat kuljettajaan vinommassa kulmassa, jolloin häikäistyminen on vähäisempää.

Jutun järjestöstä kirjoittanut Jussi Juurikkala pitää havaintoa keskiviivan lähellä ajamisesta oikeana, omien kokemustensa perusteella. Kuljettaja ajaa lähellä keskiviivaa, vaikka pitäisi ajaa tien reunassa. Väsyneenä hän ajaa vieläkin lähempänä tien keskiviivaa kuin yleensä. 1960-luvulla eräät eurooppalaiset ralliautoilijat käyttivät oikealta ohjattavia ralliautoja, vaikka suurin osa ralleista ajettiinkin oikeanpuoleisen liikenteen maissa.

Jussi Juurikkalan mielestä ohjauspyörän sijaintia pitäisi tutkia myös liikenneturvallisuuden näkökulmasta. Aihetta ohjauspyörän sijainnista pitäisi hänen mielestään tutkia enemmän.

Katso myös[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]

  • Tekniikan Maailma 8/1968