MacPherson-pyöräntuenta

Kohteesta AutoWiki
(Ohjattu sivulta MacPherson)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Oikean etupyörän MacPherson-joustintuki takavetoisesta autosta

MacPherson-pyöräntuenta on auton jousituksen tyyppi, jota käytetään moderneissa autoissa ja joka on nimetty suunnittelijansa Earl S. MacPhersonin mukaan. MacPherson oli Fordin insinööri ja ensimmäinen sarjavalmisteisessa autossa esitelty MacPherson-joustintuenta oli Ford Consulissa vuonna 1951.

MacPherson-pyöräntuentaa voidaan käyttää niin auton etu- kuin takarenkaidenkin tuennassa, mutta yleensä sitä käytetään nimenomaan edessä. Samanlaisella rakenteella toteutettu takapyöräntuenta on oikeammin kutsuttuna Chapman-pyöräntuenta.

MacPherson-tuennassa pyörä on tuettu kolmesta eri pisteestä: iskunvaimentimen ja jousen yhdistelmän yläpäästä, poikittais-tukivarrella korin keskeltä sekä pitkittäis-tukivarrella edestä. Joustintuki on laakeroitu yläpäästään ja pyörän kääntyessä myös se kääntyy.

Nykyään MacPherson-jousituksen käyttö on hieman vähentynyt ja autoissa on siirrytty käyttämään yhä useammin monivarsituentoja.

Katso myös[muokkaa]

Lähde[muokkaa]

  • Artikkeli käyttää sisältöä englanninkielisen Wikipedian MacPherson_strut-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.