Matra

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mécanique Aviation Traction
Matra-logo
Yrityksen perustuspaikka Ranska
Toiminnassa 19472003
Yhtiön kohtalo Konkurssi
Kokonais valmistusmäärä
Suosituin malli Renault Espace
Seuraaja Lagardère Group /
Segula Technologies

Mécanique Aviation Traction tai Matra on ranskalainen autosuunnittelija/valmistaja, joka on valmistanut erikoisia automalleja yhteistyössä Simcan ja sen seuraajan, Talbotin kanssa, sekä myöhemmin Renaultin kanssa.

Historia[muokkaa]

Matra perustettiin vuonna 1947. Se valmisti Matra-merkkisiä urheiluautoja vuosina 1964–1983. Yritys oli aikaisemmin ottanut haltuunsa Rene Bonnetin, joka oli valmistanut autoja DB-merkin (1950–1961) ja Rene Bonnet -merkin (1962–1964) alla.

Matra-nimeä käytettiin autoissa ensimmäistä kertaa Renault-moottorilla varustetussa Matra Djetissä (lausutaan "jet"), joka oli päivitys Bonnet Jetiin. Djetin korvattiin Matra 530:llä, Bagheera, Murenalla ja Rancholla, joka oli varhaisen tyyppinen SUV.

Vuonna 1984 Renault aloitti Matran valmistaman Espace-MPV:n tuotannon, joka oli menestys.

Renault Avantimen tuotannon loputtua (Matran osaksi suunnittelema ja valmistama) 27. helmikuuta 2003 Matra ilmoitti kuukautta myöhemmin aikovansa sulkea autotehtaansa Romorantin-Lanthenayssa.

Vuonna 2003 Matra Automobile Engineering meni konkurssiin ja sen insinöörityön, testaus ja prototyyppien valmistus yritystoiminnan hallinnan otti syyskuussa Pininfarina S.p.A.. Saman vuoden keväällä Geneven autonäyttelyssä esiteltiin Lotus Eliseen perustuva Pininfarina Enjoy -roadster. Matra valmistaa autoa ja vuonna 2005 tuotanto käsitti 75 autoa.

13. tammikuuta 2009 Pininfarina myi Matra Automobile Engineeringin osakkeensa Segula Technologiesille.

Mallit[muokkaa]

Muita malleja[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]

  • Artikkeli käyttää sisältöä englanninkielisen Wikipedian Matra-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.