Mercedes-AMG GT

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mercedes-AMG GT
(C190)
Mercedes AMG GT Festival automobile international 2015 - 006.jpg
Valmistaja ja valmistusmaa Mercedes-AMG GmbH,
Sindelfingen, Saksa
Valmistusaika 2015
Luokka Urheiluauto
Grand Touring
Kori Liftback coupé
Roadster
Suunnittelija
Pohjalevy
Moottori V8
Iskutilavuus 4000 cm3
Teho 340–537 kW
Voimanvälitys Takaveto
Kiihtyvyys 3,6–4,0 s (0–100 km/h)
Huippunopeus 304–318 km/h
Kulutus 9,3–11,4 l/100 km (yhd. EU)
CO2-päästöt 216–259 g/km
Hintaluokka
Edeltäjä Mercedes-Benz SLS AMG
Seuraaja
Saman luokan autoja Jaguar F-type

Mercedes-AMG GT (C190) on saksalaisen Daimler AG:n tytäryhtiön Mercedes-AMG GmbH:n valmistama Gran-Turismo -luokan automalli. Mercedes-Benz-organisaation kautta myytävä ja markkinoitava urheiluauto sai ensiesittelynsä syyskuun yhdeksäntenä päivänä vuonna 2014 pidetyssä jukistustilaisuudessa. Suuri yleisö sai auton nähtäväkseen saman vuoden syksyllä pidetyssä Pariisin autonäyttelyssä.

Malli on SLS AMG:n jälkeen toinen AMG-yhtiön itsenäisesti suunnittelema auto. Jokaisen yksilön moottori valmistetaan käsityönä, Ein Mann, ein Motor eli Yksi mies, yksi moottori -periaatteen mukaisesti AMG:n Affalterbach'ssa, Baden-Württembergissä, sijaitsevalla tehtaalla. Moottorit varustetaan tunnuslevyllä, johon on kaiverrettu kyseisen yksikön kokoonpanneen mekaanikon nimi. Mercedes-AMG GT:t valmistetaan yhteistyössä Daimler AG:n Mercedes-Benz Cars -tulosyksikön kanssa ja niiden varsinainen kokoonpano tapahtuu Mercedes-Benzin Sindelfingenin tehtaalla.

Keväällä 2017 esiteltiin korimalli Roadster ja malliversioina tulivat tarjolle GT S, GT C ja GT R. Samassa yhteydessä auto sai kasvojenkohotuksen.

Heinäkuussa 2020 esiteltiin GT Black Series, joka on siihenastisista Mercedes-AMG-autoista tehokkain.

Yleistä[muokkaa]

Mercedes AMG GT Festival automobile international 2015 - 007.jpg

GT:n korirakenteet ja näkyvät muodot ovat täysin Mercedes-AMG GmbH:n omaa suunnittelua. GT:ssä hyödynnetään lisäksi Mercedes-Benz SLS AMG:n "teknistä DNA:ta" ja emoyhtiön laatu- ja turvallisuusstandardeja.

GT:n alumiininen korikehikko painaa ainoastaan 231 kiloa, joka on auton fyysisen koon huomioiden todella pieni lukema. Korikehikko rakentuu sekä alumiinipellistä tehdyistä kotelo- ja levyrakenteista että alumiinivaluosista, joita käytetään kohteissa, jotka vaativat erityistä jäykkyyttä tai joihin kohdistuu suuria voimarasitteita.

GT:n erityisen kevyt konepeitto on valmistettu magnesiumista. Tämän materiaalin avulla on haettu keveyttä, joka vaikuttaa sekä kokonaispainoon, mutta myös inertiavoimiin eli massan pyrkimykseen vastustaa liikesuunnan muutoksia. Tavaratilan kansi taasen on valmistettu teräspellistä. Syynä tähän on se, että vastaavan kiertojäykkyyden omaavasta alumiinivalmisteisesta kannesta olisi tullut huomattavasti painavampi kuin teräspeltisestä. Kaikki radio-, puhelin- ja navigointilaitteiden vaatimat antennit on integroitu näkymättömiin takaluukun rakenteisiin ja takaikkunaan.

Keulan ja korin alaosan suunnittelu on vaatinut paljon erikoisosaamista, jossa yhdistyvät kilpa-autoilun ja siviiliautoilun osaamisalueet. Auton keulan pitää halkaista ilmaa mahdollisimman tehokkaasti, ja tämä ilma pitää ohjata jäähdytyksen ja ajettavuuden kannalta optimaalisesti oikeisiin kohteisiin. Samalla ilmavirran ohjauksen sisätiloihin tulee olla riittävää ja äänetöntä, jotta ajaminen on miellyttävää.

Mercedes-AMG GT on varustettu takapään ilmasiivellä, joka antaa suurissa nopeuksissa painovoimaa auton takaosaan ja parantaa siten sen hallittavuutta. Siipi nousee automaattisesti ylös, auton nopeuden ylittäessä 120 km/h ja laskeutuu taas alas, nopeuden laskiessa alle 80 km/h. GT S -mallin ajoasetusten "RACE"-tilassa rajanopeudet ovat 70 ja 30 km/h. Kuljettaja pystyy ohjaamaan takasiiven toimintoja myös ohjaamon käyttökytkimen avulla.

Mallista on tulossa vielä GT S:ää tehokkaampi GT R -versio, joka esitellään kesällä 2016 Goodwood Festival of Speed -tapahtumassa, Englannissa.

Varustus[muokkaa]

Mercedes-AMG GT ohjaamo

Mukavuusvarustus[muokkaa]

Gran Tourismo -autoille ominaiseen tapaan GT tarjoaa korkealuokkaisen varustuksen, jossa urheiluauton ominaisuudet yhdistyvät hyvään matkustusmukavuuteen ja vaivattomaan arkikäyttöön. Esimerkiksi kaksialueinen THERMOTRONIC-automaatti-ilmastointi ja matkustajan istuimen automaattinen lasten turvaistuintunnistus ovat tällaisia arkikäyttöä helpottavia elementtejä. Tavaratilaan mahtuu kaksi golfbägiä pituus- tai poikittaissuunnassa ja suurikokoinen takaluukku helpottaa lastaamista ja purkamista.

Mittariston design on klassinen kaksiputkinen, nopeuden ja kierrosluvun viisarinäytöillä. Näiden väliin on sijoitettu ajotietokoneen monitoiminäyttö.

Kolmipuolaisen monitoimiohjauspyörän taakse on sijoitettu vaihteiston manuaalikäytön alumiiniset siivekkeet. Mustalla nappanahalla verhoillun ohjauspyörän otekohdat on perforoitu ja kehän alaosa litistetty. Urheiluistuimien verhoiluna on Artico-keinonahan [1] ja mustan tekstiilin yhdistelmä, niskatuet on integroitu selkänojiin.

Keskikonsolin AMG DRIVE UNIT -ohjausyksikön vasemmalla laidalla on voimansiirron DYNAMIC Select -järjestelmän [2], moottorin käynnistyksen, kolmitasoisen ESP-järjestelmän ja, varustuksesta riippuen, vaimennuksen sähköisen säädön ohjauskytkimet. Oikealla sivulla on äänenvoimakkuuden-, vaiheiston manuaalitilan-, ECO start/stop -järjestelmän- ja, varustuksesta riippuen, pakoputkiston ohjausläppien käyttökatkaisijat. Konsolin keskellä on AMG E-SELECT -ohjain, jonka avulla kuljettaja voi vaihtaa vaihteiston P, R, N ja D -asentojen välillä.

Turvallisuusvarustus[muokkaa]

GT:n käyttö- ja ajoturvallisuutta lisäävään vakiovarustukseen kuuluu mm. kolmipisteturvavyöt esikiristimillä ja voimanrajoittimilla, turvatyynyt edessä ja sivussa, ikkunaturvaverhot ja polviturvatyynyt molemmilla istuinpaikoilla. Mercedes-AMG GT on saanut vakiovarusteikseen lisäksi Mercedes-Benzin S-sarjassa jo aiemmin esiteltyjä Mercedes-Benz Intelligent Drive -turvallisuusavusteita, kuten COLLISION PREVENTION ASSIST PLUS -törmäyksenestoavustimen, ADAPTIVE BRAKE -jarrujärjestelmän, ATTENTION ASSIST -vireystila-avustimen ja rengaspaineiden tarkkailujärjestelmän.

Mittaukset[muokkaa]

Auto motor und sport 17/2019 mittasi Mercedes-Benz AMG GT:n (343 kW, 1593 kg) kiihtyvyydeksi 0–80 km/h 3,3 sekuntia, 0–100 km/h 4,6 sekuntia, 0–120 km/h 6,0 sekuntia, 0–140 km/h 7,7 sekuntia, 0–160 km/h 9,7 sekuntia, 0–180 km/h 12,3 sekuntia, 0–200 km/h 15,6 sekuntia, 0–220 km/h 20,0 sekuntia ja 0–240 km/h 27,3 sekuntia. Huippunopeus on 290 km/h. [1]

Auto motor und sport 10/2021 mittasi Mercedes-AMG GT Roadsterin (390 kW, 1704 kg) kiihtyvyydeksi 0–80 km/h 2,9 sekuntia, 0–100 km/h 3,8 sekuntia, 0–120 km/h 4,8 sekuntia, 0–140 km/h 6,2 sekuntia, 0–160 km/h 7,7 sekuntia, 0–180 km/h 9,6 sekuntia, 0–200 km/h 11,8 sekuntia, 0–220 km/h 14,6 sekuntia, 0–240 km/h 18,0 sekuntia ja 0–260 km/h 22,8 sekuntia. Huippunopeus on 310 km/h.

Jarrutusmatka 100–0 km/h 34,4 m ja 130–0 km/h 55,5 m. Melutaso on 100 km/h nopeudessa 74 dB ja 180 km/h nopeudessa 82 dB. Kulutus on noin 9,9–15,6 l/100 km. [2]

Tekniikka[muokkaa]

Mercedes-AMG GT:n voimansiirtopaketti

Alusta[muokkaa]

Pyöränripustuksena edessä ja takana on päällekkäis-tukivarsi -tuenta.

Vakiovarustukseen kuuluu kolmeasentoinen (On, Sport, Off) ESP-ajonvakautus, jonka asetuksiin on integroitu sähkötoimisen tasauspyörästön lukon ja Curve Dynamic Assist -kaarreajoavustimen toimintojen ohjaus.

Kuljettajan säädettävissä oleva AMG RIDE CONTROL -urheilualusta, elektronisesti ohjatulla vaimennuksella, on vakiovarusteena Mercedes-AMG GT S -mallissa ja valinnaisvarusteena GT:ssä.

Voimalinja[muokkaa]

Uusi AMG V8 -moottori on varustettu kahdella turboahtimella, joita ei ole asennettu perinteiseen tapaan sylinteriryhmien ulkopuolelle, vaan V-muodon sisälle. Tällaista konfiguraatiota kuvataan termillä hot inside V tai yksinkertaisemmin hot V. Rakenteen etuna on sen kompakti koko. Kuivasumppuvoitelu mahdollistaa moottorin sijoittamisen lähemmäs maan pintaa, jolloin voimalinjan painopistettä on saatu alemmas. Tällä taas on myönteinen vaikutus etenkin kaarreajettavuuteen. AMG:n omana suunnitteluna valmistunut M178-moottorin kuivapaino on 209 kg, ja se on sarjassaan eräs keveimmistä.

Seitsenportainen AMG SPEEDSHIFT DCT -kaksoiskytkinautomaatti on liitetty taka-akselin voimansiirron yhteyteen, näin auton painonjakauma on 47 % eteen ja 53 % taakse. Moottori, vaihteisto ja vetopyörästö ovat vääntörasitteiden osalta yhtä pakettia, sillä moottori ja vaihteisto on liitetty kiinteästi toisiinsa torque tube -rakenteen avulla. Hiilikuituinen, ainoastaan 3,9 kiloa painava kardaaniakseli pyörii torque tube -putken sisällä, itse putken paino on 27 kg. Voimapaketti pyöränripustuksineen on siis autonominen, itsekantava yksikkö.

GT:n kuljettaja voi valita vaihteiston ja voimansiirron asetukset AMG DYNAMIC SELECT -järjestelmän asennoista "C" (Comfort), "S" (Sport), "S+" (Sport Plus) tai "I" (Individual). GT S -mallin asetuksiin kuuluu lisäksi asento "RACE", joka optimoi vaihteiston toiminnan mahdollisimman nopeatempoiseksi. Kuljettaja voi myös valita ajotilan "M", jolloin vaihteisto on puhtaasti manuualikäyttöinen.

Mallin kehittyminen[muokkaa]

Keväällä 2017 esiteltiin korimalli Roadster ja malliversioina tulivat tarjolle GT S, GT C ja GT R. Samassa yhteydessä auto sai kasvojenkohotuksen.[3][4]

Ulkonäköön kohdistuneiden muutosten myötä kaikki versiot saivat uudet ajovalot ja AMG Panamericana -jäähdyttimensäleikön, joka on johdettu AMG GT3 -kilpa-autosta. Uutta on myös AIRPANEL-ilmanohjausjärjestelmä, joka tulee AMG GT R:stä ja on nyt saatavilla kaikkiin AMG GT -malleihin. Lisäksi GT C ja GT R -mallit on varustettu vakiona nelipyöräohjauksella, kun taas GT S -malli sai tämän lisävarusteena.

GT Black Series[muokkaa]

Heinäkuussa 2020 esiteltiin GT Black Series, joka on siihenastisista Mercedes-AMG-autoista tehokkain.[5]

AMG:n 4-litrainen V8 tuplaturbo -moottori on Black Series -mallin kohdalla kokenut täydellisen sisäisen muutoksen. Yhtiön aiemmin käyttämä V8-ristikampiakseli on vaihtunut tasokampiakseliin ja tämä on vaatinut muutoksia muihinkin komponentteihin.

Ulkonäöltään Black Series muistuttaa hyvin paljon AMG GT3 ja GT4 -kilpa-autoja ja monet sen ominaisuuksista polveutuvat suoraan näistä. Tämä on sikäli luonnollista, koska valmistajan mukaan Black Series on kehitetty rata-ajoa varten, ei keräämään pölyä keräilijöiden kokoelmiin. Mm. jäähdyttimen suuri aukko on täsmälleen samanlainen kuin GT3:ssa. Hiilikuituisella etusplitterillä on kaksi eri asentoa: "Street" ja "Race". Hiilikuidusta valmistetussa konepeitossa on kaksi suurta aukkoa jäähdytysilman poistamiseksi auton alapuolen sijasta sen yläpuolelle, jolloin noste vähenee. Sama tarkoitus on etulokasuojien ritilöillä, joiden kautta saadaan lokasuojan sisään pakkautunut jarrujen jäähdytysilma hallitusti korin yläpuolelle.

Korin takaosassa on suurikokoinen, kaksisiipinen ilmanohjain, jonka ylempi siipi säätyy 20 astetta. Siiven säätö voi tapahtua kuljettajan toimesta manuaalisesti tai neljän eri ajotilan ennakkoasetusten mukaan automaattisesti.

Itse korin rakenteissa on lähtökohtana ollut keveyden hakeminen. Niinpä hiilikuitua ja kevytmetallia on käytetty runsaasti ja mm. takaluukku on hiilikuituinen. Kaikki lasit ovat painonsäästösyistä tavanomaista ohuempaa laatua.

Marraskuussa 2020 GT3-kuljettaja Maro Engel ajoi AMG GT Black Series -autolla Nürburgringillä tuotantoautojen uuden kierrosennätyksen.[6]

Tekniset tiedot[muokkaa]

AMG GT AMG GT S AMG GT C AMG GT R AMG GT Black Series
Vuosimalli 2015–2017 2017–2020 2020– 2015–2017 2017–2020 2017– 2020–
Moottori 90° V8-bensiini, DOHC 32v, suorasuihkutus, 2 x turbo
Moottorin tunnus Mercedes-Benz M178 DE 40 AL Mercedes-Benz M178 LS2
Iskutilavuus 3982 cm3
Suurin teho 340 kW (462 hv) /
6000 r/min
350 kW (476 hv) /
6000 r/min
390 kW (530 hv) /
5500–6750 r/min
375 kW (510 hv) /
6250 r/min
384 kW (522 hv) /
6250 r/min
410 kW (557 hv) /
5750–6750 r/min
430 kW (585 hv) /
6250 r/min
537 kW (730 hv) /
6700–6900 r/min
Suurin vääntö 600 Nm /
1600–5000 r/min
630 Nm /
1700–5000 r/min
670 Nm /
2100–5250 r/min
650 Nm /
1750–4750 r/min
670 Nm /
1800–5000 r/min
680 Nm /
1900–5750 r/min
700 Nm /
1900–5500 r/min
800 Nm /
2000–6000 r/min
Vetotapa Takaveto
Vaihteisto 7-portainen AMG SPEEDSHIFT
Huippunopeus Coupé 304 km/h 312 km/h 310 km/h 317 km/h 318 km/h 325 km/h
Roadster 302 km/h 310 km/h 308 km/h 316 km/h 317 km/h
Kiihtyvyys 0–100 km/h Coupé 4,0 s 4,0 s 3,8 s 3,8 s 3,8 s 3,7 s 3,6 s 3,2 s
Roadster

Moottoriurheilussa[muokkaa]

Formula 1 -maailmassa AMG GT on turva-autona kaudesta 2015 alkaen. AMG GT:stä on olemassa myös GT3-kilpa-autoluokkia varten kehitetty muunnos, jossa katuversiosta poiketen on SLS AMG:n 6,2-litrainen vapaastihengittävä V8. GT4-kilpurissa moottorina on sama 4,0-litrainen turbo-V8 kuin katuversiossa.

Rekisteröinti[muokkaa]

Mercedes-AMG GT:tä rekisteröitiin Suomessa seuraavasti:

Vuosi 2018
Määrä (kpl) 3

Mitat[muokkaa]

 • Pituus: 4546 mm
 • Leveys: 1939 mm
 • Korkeus: 1288 mm
 • Akseliväli: 2630 mm
 • Tyhjäpaino: 1615 – 1645 kg

Lähteet[muokkaa]

 1. Auto motor und sport 17/2019
 2. Auto motor und sport 10/2021
 3. Mercedes-AMG GT Roadster and Mercedes-AMG GT C Roadster: Open-top driving performance as a twin pack – Daimler AG, Lehdistötiedote, 30. maaliskuu 2017. Viitattu: 6. marraskuu 2021.
 4. The Mercedes-AMG GT family: The essence of Driving Performance – Daimler AG, Lehdistötiedote, 5. syyskuu 2017. Viitattu: 6. marraskuu 2021.
 5. The absolute pinnacle of the AMG GT family: The new Mercedes-AMG GT Black Series – Daimler AG, Lehdistötiedote, 15. heinäkuu 2020. Viitattu: 4. marraskuu 2021.
 6. Mercedes-AMG GT Black Series is fastest series production car on the Nürburgring-Nordschleife – Daimler AG, Lehdistötiedote, 18. marraskuu 2020. Viitattu: 5. marraskuu 2021.
Mercedes Benz Logo 11.jpg Mercedes-Benz -henkilömallien aikajana 2010 – 2040
Luokka Sarja 2010-luku 2020-luku 2030-luku
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Kompaktiluokka A W176 W177, V177
B T245 W242, W246 W247
CLA C117, X117 C118, X118
Keskiluokka CL203
C W204, S204 W205, S205 W206, S206
A209 C 204 C205, A205
Ylempi keskiluokka E W212, S212 W213, S213
C207, A207 C238, A238
Suuri auto R W251, V251
S W221, V221 W222, V222 W223, V223
CL / S C216 C217, A217
CLS C219 C218, X218 C257
Urheiluauto SLK /
SLC
R 171 R172
SL R 230 R231
Superauto AMG GT C197, R197 C190
Maastoauto G W461
W463
Crossover/
SUV
GLA X156 H247
EQA H243
GLB X247
GLK / GLC X 204 X253
EQC N293
M / GLE W 164 W166 V167
GL / GLS X 164 X166 X167
Tila-auto Vaneo /
Citan
W415
Kevyt
hyötyajoneuvo
V-sarja / Vito W639, V639 W447, V447
Sprinter NCV3 (W906) W907, W910
Vario Vario
X W470