Nokian renkaat

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Nokian Renkaat Oyj (vuoteen 1997 Nokian Renkaat Oy) on vuonna 1988 perustettu kumiteollisuusyritys, joka valmistaa henkilöauton ja kuorma-autojen renkaita sekä raskaita renkaita muun muassa satama-, kaivos-, maatalous- ja metsäkoneisiin. Nokian Renkaat Oy:n perustivat kumiteollisuuden toimialaansa purkanut Oy Nokia Ab ja japanilainen Sumitomo Rubber Industries Ltd:n englantilainen tytäryhtiö SP Tyres UK Ltd vuonna 1988.

Tuotantolaitokset[muokkaa]

Nokian Renkailla on tehtaat Nokialla Suomessa ja kaksi tehdasta Seuloskoissa Venäjällä. Lisäksi USA:han on rakenteilla tehdas, joka tulee sijaitsemaan Daytonissa (Rhea County), Tennesseen osavaltiossa. Rakennustyöt on tarkoitus aloittaa vuoden 2018 alussa. Ensimmäiset renkaat tehtaalla valmistetaan suunnitelmien mukaan vuonna 2020.

Nokian Renkaat -konserniin kuuluva Nokian Raskaat Renkaat Oy nostaa tuotantokapasiteettiaan 50 prosenttia investoimalla Nokian-tehtaaseen kokonaisuutena noin 70 miljoonaa euroa seuraavan kolmen vuoden aikana [1].

Hakkapeliitta[muokkaa]

Nokian Renkaiden vahvin tavaramerkki on talvirengas Nokian Hakkapeliitta, jota alettiin valmistaa vuonna 1936 lajissaan maailman ensimmäisenä. Pintakuvio oli huomattavasti Kelirenkaan vastaavaa karkeampi, ja se perustui kulutuspintaan säännöllisin välein aseteltuihin imukuppeihin. Uudelle renkaalle annettiin vähemmän konkreettinen, mutta edelleen hyvin suomalainen nimi, Lumi-Hakkapeliitta. Ensimmäinen vyörakenteinen talvirengas, Hakkapeliitta 06 Radial, esiteltiin vuonna 1971.

Vuonna 2017 yhtiö lanseerasi uudet lippulaivatuotteensa henkilöautoihin suunnatun Nokian Hakkapeliitta 9:n ja katumaastureihin tarkoitetun Nokian Hakkapeliitta 9 SUV:n.

Hakkapeliitta Truck[muokkaa]

Nokian kuorma-auton talvirenkaita ovat Nokian Hakkapeliitta Truck F –eturengas, joka esiteltiin vuonna 2009, ja Nokian Hakkapeliitta Truck E –vetorengas, joka tuli markkinoille vuonna 2008. Renkaat on suunniteltu erityisesti kuorma-autojen talviajoon vaativissa tieolosuhteissa.

Aramid Sidewall[muokkaa]

Nokian Renkaiden Aramid Sidewall -teknologia kehitettiin tuomaan lisäkestävyyttä haastaviin olosuhteisiin. Innovaation tuomasta lisäturvasta pääsevät hyötymään nyt myös ammattiautoilijat sekä matkailijat, kun Aramid Sidewall -sivupintarakenne laajennetaan koskemaan myös Nokian Renkaiden paketti- ja matkailuautojen renkaita. Aramid Sidewall -teknologian vahva ydin on aramid-kuitu, jota sivupinnan kumisekoitus sisältää. Samaa materiaalia hyödynnetään myös lentokoneteollisuudessa ja sotilaskäytössä. Aramid-kuitu vahvistaa sivupinnan kestämään entistä paremmin ulkopuolisia iskuja ja viiltoja ja voi jopa estää rengasvahingon kokonaan.[2]


Vianor[muokkaa]

Vianor on Nokian Renkaiden jälleenmyyntiketju, joka myy henkilö- ja pakettiautonrenkaita, kuorma-autonrenkaita ja raskaita renkaita. Nokian Renkaiden tuotenimikkeiden ohella Vianor myy myös muita rengasmerkkejä sekä erilaisia autoiluun liittyviä tuotteita, kuten vanteita, akkuja ja iskunvaimentimia. Palveluvalikoimaan kuuluvat renkaiden vaihdot ja asennukset sekä myyntipisteestä riippuen öljynvaihdot, autohuollot ja rengashotelli-palvelut.


Tämä artikkeli on tynkä. Voit auttaa AutoWikiä laajentamalla artikkelia.

Ulkoiset linkt[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]

  • Artikkeli käyttää sisältöä Wikipedian Nokian_Renkaat-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.