Nostolaitteet

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ferguson TEF ja kolmipistenostolaite
Periaatepiirros kolmipistenostolaitteesta:
1: Nostovarsi
2: Työntövarsi
3: Traktorin runko
4: Hydraulisylinteri
5: Nostotanko
6: Vetovarsi
7: Pikakytkentäkoura.

Nostolaitteet ovat traktoreissa laitteiden kiinnittämiseen tarkoitettuja tukivarsia. Nostolaite voi sijaita traktorin edessä tai takana, joista takana sijaitseva nostolaite on yleisempi. Nostolaitteiden nostovarret operoivat yleensä myös vetokoukkua, eli avoinna oleva vetokoukku nostetaan lukitukseen nostovarsien välittämän voiman avulla. Nykyaikaisen maataloustraktorin nostolaitteen nostovoima on traktorin koosta riippuen 5-10 tonnia.

Kolmipistenostolaite[muokkaa]

Kolmipistenostolaite on yleinen liitäntämalli traktorin ja työkoneen välillä. Nostolaitteisiin kuuluu kaksi vetovartta ja yksi työntövarsi, jotka toimivat yleensä hydraulisesti. Kolmipistetuenta muodostaa tavallaan tasakylkisen kolmion, jonka kärki osoittaa ylöspäin; tämän kärjen päässä on työntövarsi ja alakulmissa vetovarret.

  • Työntövarsi on sijoitettu nostovarsien yläpuolelle ja vaakasuunnassa niiden keskikohtaan. Työntövarren tehtävä on kontrolloida liitetyn laitteen traktorin suuntaista kallistuskulmaa. Työntövarren pituudensäätö voi olla kierteellä tai hydraulisylinterillä toteutettu.
  • Vetovarret säätävät liitetyn laitteen korkeutta ja niillä myös rajoitetaan laitteen sivuttaisliike, käyttäen vetovarsissa olevia sivurajoittimia. Vetovarren säädettävällä nostotangolla voi säätää vetovarsien keskinäistä korkeuseroa, ja täten liitetyn laitteen sivukallistuskulmaa.

Kaksipistenostolaite[muokkaa]

Kolmipistenostolaite toimii myös kaksipistenostolaitteena, jolloin työntövarsi jätetään kytkemättä. Kaksipisteisenä vetovarret säätävät laitteen korkeuden ja rajoittavat sivuvapauden. Kaksipistekytkentää saatetaan käyttää esimerkiksi paalikoneissa, joissa ei ole tarvetta kolmannen tuennan tarjoamalle pituussuntaisen kallistuksen kontrolloinnille.