Toyota 4Runner

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Toyota 4Runner
Toyota Hilux Surf
1. sukupolven Toyota 4Runner
Valmistaja ja valmistusmaa Toyota Motor Corporation
Flag of Japan.svg.png Japani
Valmistusaika 1984 -
Kori 2- tai 4-ovinen SUV
Moottori Eurooopassa
2,4 l bensiini
2,4 l turbodiesel
3,0 bensiini
3,0 turbodiesel
Voimanvälitys takaveto, neliveto
5-portainen manuaalivaihteisto
4-portainen automaattivaihteisto

Ensimmäinen sukupolvi ( N60 ) 1984 - 89[muokkaa]

Toyota 4Runner-mallin valmistus alkoi vuonna 1984 ja jatkuu edelleen, vuonna 2009 esiteltiin viidennen sukupolven mallisto. Autoa on myyty ympäri maailman eri vaihteisto- ja moottorivaihtoehdoilla. Mallinimenä on joillain markkina-alueilla myös Toyota Hilux Surf.

Teknisesti ensimmäisen sukupolven 4Runner perustui lavamalli Toyota Hiluxiin. Moottorit ja vaihteisto olivat samat, samoin runko ja akselit. Koripellit olivat ohjaamon, ovien ja keulan osalta yhteiset. Myös kylkipellit ja takaluukku ovat suoraa lainaa Hiluxista. Kori poikkesi ulkonäöltään lavamallista vain lasikuituisen takaosan katteen osalta. Takaistuin oli helposti irrotettavissa.

4Runnerin päämarkkina-alueet olivat vaativien tieolosuhteiden Aasia, Australia ja Etelä-Amerikka. Toinen tärkeä kohderyhmä oli nuoriso ja nuoret aikuiset USA:ssa, jossa tämäntyyppisten ajoneuvojen markkinat olivat kasvussa. Näyttävät teippaukset ja vanteet olivat uusi trendi 80-luvun automarkkinoilla, ja silloin luotiin markkinat myös nuorekkaalle, reipasta ja urheilullista elämäntapaa kuvastaville autoille. Sport Utility Vehicle eli SUV oli syntynyt ja tähän segmenttiin Toyota 4Runner myös tähtäsi.

Ensimmäisen sukupolven 4Runnereita tuotiin Euroopassa Sveitsiin, Itävaltaan, Benelux-maihin ja pohjoismaihin, maakohtaisia tuontitilastoja ei ole saatavilla. Samoin Suomen osalta tuontitiedot ovat puutteelliset. Euroopan versiot varustettiin pääsääntöisesti diesel-moottoreilla.

1986 Toyota 4Runner
1986 Toyota 4Runner

Toinen sukupolvi ( N130 ) 1989 - 95[muokkaa]

Toyota 4Runner, 2. sukupolvi 1990-1995
Toyota 4Runner 1990-1995


Mallivuodelle 1990 4Runnerissa esiteltiin huomattavat muutokset, verrattuna ensimmäisen sukupolven malliin. Lavamallista kehitetyn auton sijaan nyt oli tarjolla oikea SUV. Uudelleensuunniteltu, yhtenäinen 4-ovinen teräskori, takapenkin ympäristön uudelleen suunnittelu ja tavaratilan verhoilu nostivat 4Runnerin käyttömukavuutta huomattavasti. Sukulaisuus Hiluxin kanssa oli vielä nähtävissä, mutta ei niin korostetusti kuin aiemmin. Tämä irtiotto on selvimmin nähtävissä verrattaessa saman aikakauden Hiluxia ja 4Runneria keskenään: siinä missä 1984 4Runner näyttää lavakatteella varustetulta Toyota Hiluxilta, niin 1990 4Runner vain jakaa hienovaraisia suunnittelun yksityiskohtia lavamallin kanssa.

Lähes kaikki toisen sukupolven 4Runnerit olivat korimalliltaan neliovisia, mutta välillä 1989 - 1993 valmistettiin myös kaksiovista versiota. Nämä mallit olivat korirakenteeltaan samanlaisia isomman neliovisen version kanssa, ts. teräskorissa oli yhtenäinen katto, toisin kuten edellisessä mallissa, jossa katto oli lasikuitua.

Tekniikkapuolella ei muutoksia ollut tapahtunut. Moottorit ja vaihteistot olivat yhteiset Hiluxin kanssa. Samoja moottoreita käytettiin sekä takavetoisten että nelivetoisten versioiden voimanlähteenä. Uudessa 4Runnerissa oli jäykän etuakselin sijaan erillisjousitettu eturipustus. Tämä rakenne oli esitelty nimellä Hi-Trac jo edellisen mallin aikana, mallivuonna 1986. Vanha, hammaspyöräkäyttöinen jakovaihteisto vaihtui ketjukäyttöiseen. Tällä rakenteella saatiin aikaan kevyempi, hiljaisempi ja vähemmän tilaa vievä jakovaihteisto.

Rekisteröinti[muokkaa]

Toisen sukupolven 4Runner -mallia rekisteröitiin Suomessa seuraavasti:

Vuosi 1990 1991 1992 1993 1994
Määrä (kpl) 147 239 123 30 6


Lähteet[muokkaa]