VAG AHU -moottori

Kohteesta AutoWiki
(Ohjattu sivulta VAG AHU-moottori)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
VAG AHU -moottori
[[Tiedosto:|250px]]
Automerkit ja mallit, joissa käytetty Audi A4
Audi A6
Cabrio
VW Caddy
VW Golf mk3
VW Golf (1J)
VW Vento
VW Polo
VW Sharan
VW Passat B5
Seat Cordoba
Seat Alhambra
Käyttöaika 19962002
Tyyppi R4 OHC
Sylinterimitat Syl. halkaisija 79,5 mm
Iskunpituus 95,5 mm
Iskutilavuus 1896 cm3
Venttiilien lukumäärä 8
Puristussuhde 19,5:1
Teho 66 kW (90 hv) @ 4000 r/min
Vääntömomentti 202 Nm @ 1900 r/min
Materiaali -
Polttoaineensyöttö- järjestelmä Boschin jakajaruiskutuspumppu
Öljytilavuus 3,8 litraa (ilman suodatinta), 4,3 litraa (suodatin mukaanlukien)
Sytytysjärjestys 1-3-4-2


AHU-koodilla oleva moottori on jakajapumpullinen elektronisesti ohjattu TDI-kone.

Teknisiä tietoja[muokkaa]

 • Ilmamassamittari: Pierburg
 • Jäähdytysneste: 7,5 litraa (pakkasnesteen ja veden seos, katso ohjekirja)

(Seatilla on kaksi eri versiota AHU:sta, toisessa vääntö on 202 Nm ja toisessa 210 Nm, Alhambrassa käytettiin tehottomampaa)

Esiintynyt VW-konsernin tuotteissa vuosina 07.1996–08.2002

Huollot[muokkaa]

 • Suomen oloissa PA-suodatin, eli diesel-suodatin kannattaa vaihtaa (30 tkm välein) tai ainakin tyhjentää syksyisin ennen pakkasten tuloa.
 • Iso huolto, eli jakohihnan ja kiristimien vaihto 90 tkm välein, kampiakselin ns. kuningaspulttia ei tarvitse irroittaa eikä vaihtaa jakopääremontin yhteydessä jonka löystymisestä esim. AAZ-moottori on surullisenkuuluisa, pultti tulisi kuitenkin uusia aina irtikäyttämisen yhteydessä. Sensijaan apuakselin kunto ja tämän kiinnityspultin kireys olisi syytä tarkastaa ja mahdollisesti kiristää aavistuksen verran ylikireyteen tai kiinnittää se kevyen ruuvilukitteen kanssa kasauksen yhteydessä. Paljon ajetun moottorin luotettavan toiminnan takaamiseksi apuakseli ja sen laakeri sekä öljypumppu olisi myös syytä uusia noin 400tkm välein sekä tarkastaa kampiakselin hammashihnapyörän kuluneisuus. Vesipumppu ja ohjaustehostin toimii kiilahihnan pyörittämänä joista vesipumppu tulisi vaihtaa aina ison huollon yhteydessä, moniurahihna ja sen kiristin on myös syytä tarkistaa samalla.
 • Lisäksi (vaihtoväli suluissa):
  • Raitisilmansuodatin 1-2 vuoden välein (30 tkm)
  • Moottorin ilmansuodatin (30 tkm)
  • Jäähdytysnesteet (G12,punaiset) 4 vuoden välein (käytännössä "lähes" ikuiset), vanhempi (G11,vihreä) vaihdetaan 2 vuoden välein (30–60 tkm)
  • Jarrunesteet 2 vuoden välein (30–60 tkm)
  • Manuaalivaihteiston öljyt suositellaan vain tarkistettavaksi vuosihuollossa, mutta usein ne on syytä vaihtaa, jos autolla on ajettu enemmän ja vaihteet takertelevat. Öljyn määrä riippuu vaihteiston tyypistä: Golffiin ja Ventoon (1Z / AHU) 1,9 litraa ja Passattiin (1Z) 2,0 litraa ja Audi 80 (1Z) 2,3 litraa ja Audi A4 (1Z / AHU) 2,2 litraa
  • Automaattivaihteiston öljyt (30 tkm)

1) Golfissä (MK3) normaalin pitkän öljynsuodattimen mahtuminen paikalleen ilmastoinnin takia on todella vaikeaa, joten 1Y-moottorissa käytettävä öljynsuodatin sopii paremmin (suodattimen koodi: M3380, N0C145, PH5883).

Viritys[muokkaa]

AHU-moottoriin on saatavilla lisätehoa suhteellisen helposti. Tässä on esitetty eräiden harrastajien suosittelema järjestys eri viritystoimenpiteiden suorittamiseen niihin liittyvine hinta- ja tehotietoineen.

 1. EVRY-mod Huijaa moottorin ohjausyksikköä siten, että tällä saadaan hieman lisätehoja, <10€.
 2. Polttoainesuuttimien vaihto suurempiin, ~200€. Parantaa polttoaineen annostelua sylinteriin ja parantaa siksi polttoainetaloudellisuutta sekä nostaa tehoa ja vääntöä.
 3. Lastutus, eli viritysohjelman muutos, ~300–1500€. Parantaa moottorin ohjausta sekä nostaa tehoa ja vääntöä. Muuttaa auton käytöstä merkittävästi. Vakioturbon vaihtoa suurempaa suositellaan ahtopaineen nousun vuoksi. Vakio ei välttämättä kestä.
 4. Suuremman turbon vaihto, ~1000€. Nostaa ahtopainetta ja yhdessä aiempien virityskeinojen kanssa nostaa auton tehoja merkittävästi. Garrett GT15/20 -hybridiahdin on yksi parhaita ja suoraan "bolt-on" vakiopaikoille, lisäksi suuremmat suuttimet, niin toimii parhaiten. Tämän jälkeen usein joutuu vain vaihtamaan jo järeämpää race-kytkintä. Suositeltavaa on vaihtaa Sachs Race Engineering:in tekemä asetelma ja VW Golf III vr6 -mallin kytkinlevyn. (VR6-moottorin kytkinlevy sopii ainoastaan poikkittais moottorisiin autoihin)

Tyyppiviat[muokkaa]

 • Mahdollisesti vuotava EGR-venttiili
 • EGR:n takia tukkeutuva ja karstaantuva imusarja
 • Raskaammin kuormitettuna jälkikäytön jättäminen väliin voi tehdä selvää kansipahvista tai turboahtimesta

Muut tyyppiviat, katso: Muut TDI-moottorit ja 1Z-moottori.


Tyyppivikalistan perusteella ei voi verrata onko joku automalli tai -merkki toista parempi tai huonompi.
Tyyppivikalistan pituus ei myöskään kerro auton huonoudesta tai hyvyydestä.

Katso myös[muokkaa]