Armand Peugeot

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Armand Peugeot vuonna 1889.
Peugeotin tuotekuvasto 1800-luvulta.

Armand Peugeot [pø.ʒo] (* 26. maaliskuuta 1849, Hérimoncourt; † 2. tammikuuta 1915, Neuilly-sur-Seine) oli ranskalainen teollisuusmies ja autoilun pioneeri.

Henkilöhistoria[muokkaa]

Peugeotin suku omisti Ranskan itäosassa useita maa-alueita, joille se 1700-luvulla perusti myllyjä ja harjoitti kutoma-, kehräämö- ja puusepänteollisuutta. Vuonna 1810 kaksi veljestä, Jean-Pierre Peugeot’n vanhimmat pojat Jules ja Emilie Peugeot, muodostivat yhtiön paikallisen suurliikemiehen kanssa.

He muuttivat yhtiön jauhatusmyllyn rautasulatoksi, mutta tuottamaton sulatto lopetti toimintansa jo vuonna 1814. Yhtiö vaihtoi toimialaa ja otti tuotantoalakseen sahanterät sekä kelloteollisuuden työvälineet. Tätä voidaan pitää perheen todellisen teollisen uran alkuna. Seuraava sukupolvenvaihdos tapahtui vuonna 1865, kun Julesin ja Emilien pojat, serkukset Eugène ja Armand, ryhtyivät hoitamaan yritystä.

Vuonna 1858 takajaloilla seisovasta leijonahahmosta tuli yhtiön virallinen tunnus, joka on säilynyt lähes samanlaisena tähän päivään saakka. Uuden tunnuksen myötä myös yrityksen tuotevalikoima laajeni. Erilaiset käsityöammattien harjoittajien työvälineet, kotitalouden laitteet, kuten tunnetuksi tullut kahvimylly, ompelukone ja aikakauden naisten pukeutumiseen liittyvät hameiden tukirungot olivat keskeinen osa yrityksen tuotantoa.

Vuonna 1872 Armand avioitui Sophie Leonie Fallot'n (1852-1930) kanssa ja he saivat viisi lasta. Heidän ainoa poikansa Raymond kuitenkin kuoli vuonna 1896.

Armand Peugeot'lla oli insinöörin loppututkinto pariisilaisesta École Centrale des Arts et Manufactures -korkeakoulusta. Vuonna 1881 vieraili Englannissa, jossa hän tutustui uutta kehityssuuntaa edustaneisiin turvapolkupyöriin ja niiden valmistukseen.

Liiketoiminta[muokkaa]

Vuonna 1865 serkukset Eugène ja Armand ryhtyivät hoitamaan yhtiötä, joka oli silloiselta nimeltään Peugeot Frères Aînés. Armandin Englannin-retken seurauksena yhtiö aloitti polkupyörien valmistuksen vuonna 1882.

Vuonna 1889 Armand valmisti Léon Serpollet'n suunnitteleman höyrykoneisen kolmipyörän, jolle annettiin nimi Peugeot Type 1.[1] Tämä ajoneuvo oli esillä samana vuonna pidetyssä Pariisin maailmannäyttelyssä ja se herätti mielenkiintoa niin, että niitä valmistettiin lisenssillä 64 kappaletta.

Pariisin maailmannäyttelyssä Armand tutustui saksalaisen Gottlieb Daimlerin kehittämään polttomoottoriin. Ranskalaisella Panhard et Levassor'lla oli lisenssioikeudet Daimlerin moottoreihin ja tällainen valittiin Peugeot Type 2:n voimanlähteeksi.

Vuonna 1892 serkusten yhtiön nimeksi muutettiin Les Fils de Peugeot Frères. Polkupyörien valmistuksen ohella yhtiö tuotti myös autoja sekä Daimler-moottoreita joiden lisenssioikeudet oli siiretty Panhardilta sille. Armand halusi kasvattaa autojen valmistuksen määrää mutta Eugène oli haluton sitouttamaan yhtiötä vaadittaviin lisäinvestointeihin. Huhtikuussa 1896 aloitti toimintansa Armandin perustama Société Anonyme des Automobiles Peugeot. Yhtiö oli rakentanut itä-Ranskan Audincourt'iin uuden tehtaan, joka keskittyi autojen ja moottoreiden valmistukseen.

Armandin päätös perustaa oma autoja valmistava yhtiönsä poiki Peugeot-suvulle sisäisiä ristiriitoja, jotka aiheuttivat mm. sen, että Armandin yhtiöllä ei ollut oikeutta käyttää leijona-tunnusta autojensa yhteydessä. Armandin serkut sen sijaan käyttivät sitä vuonna 1906 perustamansa Lion-Peugeot-automerkin tunnuksena.[2]

Koska Armand'lla ei ollut miespuolista jälkeläistä, ja pitääkseen toiminnot perheen ja suvun hallinassa, hänen yhtiönsä fuusioitiin vuonna 1910 Eugènen auto- ja polkupyöräyhtiön kanssa ja niistä muodostettiin Société des Cycles et Automobiles Peugeot. Armand jäl hetkeksi yhtiön johtoon, hänen astuessaan toimestaan syrjään vuonna 1913, Peugeot oli kasvanut 10 000 yksikön vuosituotannollaan Ranskan suurimmaksi ajoneuvovalmistajaksi ja sillä oli Sochaux'ssa uusi iso autotehdas.[3]

Armand Peugeot toimi vuosina 1909 – 1913 ranskalaisen autoteollisuuden etujärjestö Chambre syndicale des constructeurs automobiles´n presidenttinä.

Lähteet[muokkaa]