BAIC Group

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Beijing Automotive Industry Holding Co., Ltd.
BAIC Group logo 2.png
Tyyppi Valtionyhtiö
Toimiala Ajoneuvoteollisuus
Perustamisvuosi 1958 [1]
Pääkonttori Flag of the People's Republic of China.svg.png Kiina, Peking
Tuotteet Henkilöautot, hyötyajoneuvot, maatalouden koneet
Tytäryhtiöt BAIC Motor
Beijing Automobile Works
Beiqi Foton Motor
Beijing Hyundai (50%)
Beijing Benz (50%)
Beijing Foton Daimler Automobile (50%)
Jiangxi Changhe (70%)
Yhtiön kotisivu http://www.baicgroup.com.cn/

BAIC Group (virallinen muoto: Beijing Automotive Industry Holding Co., Ltd.) on kiinalainen, valtio-omisteinen liikeyritys ja holding-yhtiö, jonka alaisuuteen kuuluu lukuisia ajoneuvoteollisuuden ja koneiden valmistuksen parissa toimivia yhtiöitä. Ajoneuvoteollisuuden puolelta sen tärkeimmät tytäryhtiöt ovat henkilöautoja valmistava BAIC Motor, sotilasajoneuvoja ja maastoautoja valmistava BAW sekä kuorma- ja linja-autoja sekä maatalouskoneita valmistava Foton Motor. BAIC:n emoyhtiö on valtio-omisteinen Beijing State-owned Assets Management Co Ltd -yhtiö.[2]

Vuonna 2014 BAIC:n kokonaistuotanto oli 2,25 miljoonaa ajoneuvoa, jolla määrällä se sijoittuu Kiinan kotimarkkinoiden neljänneksi suurimmaksi henkilöautojen, ja toiseksi suurimmaksi hyötyajoneuvojen valmistajaksi.

BAIC valmistaa yhteisyrityksissään Kiinan kotimarkkinoille Hyundai- ja Mercedes-Benz -perustaisia henkilöautoja.

Historia[muokkaa]

Yhtiö tunnetaan myös nimellä "Beiqi", joka on translitteroitu sen kiinalaisesta arkikielen nimestä. Beiqi on perustettu vuonna 1958 ja vuosikymmeniä sen ydintoimintaan kuului maasto- ja hyötyajoneuvojen sekä traktoreiden ja maatalouskoneiden valmistus. Henkilöautojen valmistus alkoi vuonna 2002, eteläkorealaisen Hyundai Motor Companyn lisenssimallien valmistuksella yhtiöiden perustamassa Beijing Hyundai -yhteisyrityksessä. Toinen Beiqin yhteistyökumppani henkilöautojen valmistuksen saralla on ollut saksalainen Daimler AG, Beijing Benz -yhteisyrityksen kautta. Vuonna 2010 yhtiö aloitti henkilöautojen valmistuksen oman "Beijing"-brändinsä alla.

Saab-teknologian haltuunotto[muokkaa]

Eurooppalaisen autoteollisuuden painiessa vuoden 2008 talouskriisin aiheuttaman myynnin romahtamisen seurausten kanssa, BAIC teki useita yrityksiä ostaakseen jonkin näistä haltuunsa. Yhtiön strategiana oli hankkia omistukseensa länsimaista tietotaitoa ja teknologiaa. BAIC teki ostotarjoukset mm. Volvosta ja Opelista, samoin kuin amerikkalaisesta Chryslerista, mutta mitkään näistä hankkeista eivät edenneet.

Tie tavoitteiden onnistumiselle löytyi amerikkalaiseen General Motors -konserniin kuuluneen, ja myynnissä olleen Saabin kautta. Ruotsalainen urheiluautovalmistaja Koenigsegg Automotive AB oli halukas ostamaan Saabin, mutta koska se ei kyennyt yksin saamaan kokoon riittävästi pääomaa, se perusti BAIC:n kanssa yhtiön nimeltä Koenigsegg Group, jossa BAIC-konsernilla oli osake-enemmistö.

Koenigsegg Group ilmoitti lokakuussa 2009, että kauppaan liittyvät järjestelyt oli saatu lähestulkoon päätökseen ja lopullisesti valmista olisi marraskuussa. Samaan aikaan BAIC-konserni siirsi Kiinaan ensimmäisen sukupolven Saab 9-3 ja 9-5 -mallien valmistuksessa käytettyä teknologiaa, immateriaalioikeuksia sekä työkaluja.[3][4]

Ensimmäiset Saab-teknologiaan perustuneet henkilöautot tulivat Kiinan markkinoille vuonna 2012, niiden valmistuksesta vastaa BAIC-konsernin tytäryhtiö BAIC Motor Co., Ltd. Kiinalaisten tapa nimetä autonsa ja mallinsa on tässä(kin) kohtaa jotenkin monimutkainen. Autojen merkkinä on ilmeisesti alunperin ollut ShēnBǎo, joka tarkoittaa vapaana käännöksenä "Herrasmiehen Aarre", mutta kuitenkin niitä myydään ja valmistetaan nimellä Senova. Hämmennystä lisää se, että mallit saattavat olla nimetty BAIC Motorin käyttämällä tavalla. Esimerkkeinä ensimmäinen malli, Saab-perustainen Senova D70, jolle on annettu myös nimi Beijing Auto C70G. Toinen esimerkki on Senova D20, joka on jo aiemmin tunnettu sedan- ja hatchback-korisena BAIC E-sarjana.

Konsernin toiminnot[muokkaa]

Tytäryhtiöt[muokkaa]

BAIC Motor[muokkaa]

Pääartikkeli: Beijing Auto

BAIC Motor Corporation Limited on yhtiö, joka valmistaa henkilöautoja Senova (绅宝)- ja tila-autoja Weiwang (威旺) -brändien alla. Henkilöautoja valmistava yhtiö on perustettu vuonna 2010. Marraskuussa 2013 Daimler AG osti yhtiöstä 12% osuuden.[5]

BAW[muokkaa]

Pääartikkeli: BAW

Beijing Automobile Works Co., Ltd. (BAW) on yhtiö, joka valmistaa maastoautoja sekä hyöty- ja sotilasajoneuvoja. Beijing Automobile Works perustettiin vuonna 1953 nimellä "Ensimmäinen Autotarviketehdas".

Foton Motor[muokkaa]

Pääartikkeli: Beiqi Futian

Beiqi Foton Motor Co., Ltd. (Foton Motor) on yhtiö, joka suunnittelee ja valmistaa kuorma-autoja, linja-autoja, SUV:eja ja maatalouskoneita.

Foton ja Daimler AG ovat perustaneet yhteisyrityksen nimeltä Beijing Foton Daimler Automobile Co., Ltd, jonka valmistamia ajoneuvoja myydään "Auman"-brändin alla.[6]

BLAC[muokkaa]

Beijing Light Automobile Company (BLAC) oli vuoteen 1988 nimeltään "Pekingin Autotehdas No. 2". Sen toiminta alkoi 1960-luvun lopulla, omaa suunnittelua edustaneen, kevyen kuorma-automalli BJ130:n valmistuksella.[7] [8] Vuonna 1984 tehdas aloitti Isuzu Elf- ja edelleen NHR -mallien lisenssivalmistuksen, aluksi mallinimellä BJ136, myöhemmin BJ1030 / 1040 / 1050 -sarjat. Vuonna 1988 valmistui, osittain japanilaisten tuella, uusi tehdas, jossa valmistettiin ajoneuvojen lisäksi myös bensiini- ja dieselmoottoreita.[9] BLAC meni konkurssiin vuonna 2002.

Yhteisyritykset[muokkaa]

Beijing Hyundai[muokkaa]

Pääartikkeli: Beijing-Hyundai

Beijing Hyundai Motor Co., Ltd. on BAIC:n ja Hyundai Motor Companyn muodostama ja suhteessa 50:50 omistama yhtiö, joka valmistaa Kiinan markkinoille henkilöautoja Hyundai-brändin alla. Vuonna 2002 perustetun yhtiön pääkonttori sijaitsee Pekingissä ja tehdas Shunyin hallintoalueella, Pekingin lähistöllä.[10]

Beijing Benz[muokkaa]

Pääartikkeli: Beijing Benz

Beijing Benz on perustettu vuonna 1984, mutta yhtiön juuret lähtevät Beijing Jeep -yrityksen historiasta. AMC:n siirryttyä Chrysler Corporationin omistukseen, tästä tuli yhteisyrityksen osaomistaja. Chryslerin ja Daimler-Benz AG:n fuusion myötä syntyneen DaimlerChrysler AG:n purkauduttua, yhteisyrityksen omistusosuus jäi Daimler AG:lle.

Beijing Benz valmistaa Kiinan markkinoille Mercedes-Benz E-sarjaa, pitkällä akselivälillä, sekä C-sarjaa ja GLK-mallia.

Beijing Foton Daimler[muokkaa]

Pääartikkeli: Beijing Foton Daimler Automotive

Beijing Foton Daimler Automobile Co., Ltd. on Daimler AG:n ja BAIC-konserniin kuuluvan Beiqi Foton Motor Co., Ltd:n muodostama yhteisyritys, joka on vuodesta 2012 lähtien valmistanut kuorma-autoja Auman-brändin alla.

Beijing Jeep[muokkaa]

Pääartikkeli: Beijing Jeep

American Motors oli ensimmäinen länsimainen valmistaja, joka perusti Kiinan kansantasavaltaan yhteisyrityksen ajoneuvojen valmistusta varten. AMC:n ja Beijing Automobile Works -yhtiön vuonna 1957 perustaman yhteisyrityksen tarkoituksena oli valmistaa Jeepin malleja Kiinan siviili- ja sotilashallinnon tarpeisiin.

Vuonna 1984 perustettu Beijing Jeep Corporation oli ensimmäinen henkilöautojen valmistukseen keskittynyt kiinalais-länsimainen yhteisyritys. Daimler-Benz AG:n ja Chrysler Corporationin fuusion myötä yhtiön nimeksi muuttui Beijing Benz-DaimlerChrysler Automotive Co Ltd. Fuusion purkauduttua yhtiön länsimainen omistus siirtyi Daimler AG:n hallintaan ja yhtiöstä tuli Beijing Benz Automotive Co Ltd. Samalla Jeep-perustaisten autojen valmistus Kiinassa lopetettiin.

Aiheesta muualla[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]