Fiat Chrysler Automobiles N.V.

Kohteesta AutoWiki
(Ohjattu sivulta FCA)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fiat Chrysler Automobiles N.V.
Fiat Chrysler Automobiles -logo.png
Yhtiön kotipaikka Flag of the Netherlands.svg.png Alankomaat
Perustamisvuosi 1899
Yhtiömuoto Holdingyhtiö
Pääomistaja
Yhtiön web-sivu Fiat Chrysler Automobiles Group


Fiat Chrysler Automobiles, tunnetaan myös nimellä FCA, oli monikansallinen yhtiö ja maailman seitsemänneksi isoin autojen valmistaja. Ennen Fiatin ja Chryslerin yhdistämistä yhtiö tunnettiin nimellä Fiat S.p.A. 2000-luvun puolivälissä yhtiö toimii neljällä eri talousalueella (NAFTA, LATAM, APAC, EMEA). Työntekijöitä oli 160 549. FCA yhdistyi PSA:n kanssa Stellantis-konserniksi vuonna 2021.

FCA perustettiin Hollantiin holding-yhtiöksi ja sen maailmanlaajuinen päämaja sijaitsi Lontoossa, Iso-Britanniassa ja se oli listautunut sekä Italian Borsa Italiana- että Yhdysvaltojen New York Stock Exchange -pörsseihin. FCA muodostui kun entinen holding-yhtiö Fiat S.p.A., joka on vuonna 1899 perustettu autovalmistaja, talous- ja teollisuus ryhmittymä Torinosta, Pohjois-Italiasta, fuusioutui Chrysler Groupin kanssa uudeksi yhtiöksi, joka kantaa myös Chryslerin nimeä vaikkakin Chrysler jää tytäryhtiöksi.

Fiatin ja Chryslerin yhdistäminen[muokkaa]

Fiatin ja Chryslerin yhteenliitos juontaa vuoteen 2009, kun Chrysler haki yrityssaneeraukseen 30. huhtikuuta 2009. 10. kesäkuuta 2009 Chrysler vetäytyi yrityssaneerauksesta United Auto Workers -eläkesäätiön, Fiatin, ja Yhdysvallan sekä Kanadan hallituksen tullessa sen omistajiksi. Muutaman seuraavan vuoden aikana Fiat vähitellen hankki muiden osuudet osakkeista ottaen yhtiön yksin hallintaansa ja 21. tammikuuta 2014 Fiat hankki loput 41,5% osakkeista United Auto Workers -eläkesäätiöltä, tehden Chrysler Groupista kokonaan omistamansa tytäryhtiönsä. Kokonaiskustannukset Fiatille Chryslerin hankinnassa oli 4,9 miljardia dollaria, mukaanlukien 5,5 miljardin dollarin eläkerahasto.

29. tammikuuta 2014 Fiat julkisti yhtiöiden uudelleen järjestelyn ja tarkoituksellisen yhdistämisen holding-yhtiöön Hollannissa, verojen maksujen mennessa Iso-Britaniaan ja kaksoislistaukseen sekä New Yorkin että Milanon pörsseihin. Hyvin samankaltaista organisaatiota käytettiin CNH Global N.V.:n ja Fiat Industrial S.p.A.:n yhdistämiseen CNH Industrialista. Se varmistettiin myöhemmin ja näin öllen yhtiön päämaja sijaitsee Lontoossa, aiheuttaen kiistelyä sekä Italiassa että Yhdysvalloissa, koska Fiat oli isoin yksityinen työnantaja Italiassa, kun Chrysler pelastui Yhdysvaltojen veronmaksajien rahoilla. Marchionne puolusti tätä päätöstä tuntien että Lontoo olisi neutraalia aluetta eikä halunnut näyttää suurempaa suosiota kummallekkaan yhtiöistä.

6. toukokuuta 2014 FCA julkisti viisivuotisen suunnitelman sekä suuren uudelleenjärjestelyn yhdistetyissä yhtiöissä, isolla maailmanlaajuisella kasvulla Jeepin ympärillä sen suuresta julkisuudesta maailmanlaajuisesti sekä kasvavasta SUV-markkinoista kehittyvillä markkinoilla. Chrysler tulee uudelleen yhtiön päämerkiksi Yhdysvaltojen markkinoilla ja kilpailee täten Fordin, Chevroletin, Toyotan ja Volkswagenin kanssa Dodgen jäädessä keskittymään suorituskykyisiin malleihin. Alfa Romeosta tulee yhtiön premium-merkki kilpailemaan Mercedes-Benzin, BMW:n ja Audin kanssa, kun Maseratista tulee yhtiön ultra-luksusmerkki kilpailemaan Bentleyn ja Rolls-Roycen kanssa. Fiat (joka jää yhtiön päämerkiksi Yhdysvaltojen markkinoiden ulkopuolella), Ram Trucks ja Ferrari pysyvät liki muuttumattomina, kun SRT liitettiin takaisin Dodgeen. Epäilyttävästi poissaolevana julkaisusta oli Lancia, jonka jälkeenpäin vahvistettiin vetäytyvän pois kaikilta markkinoilta Italian ulkopuolelta ja mahdollisesti loppuen kokonaan vuonna 2018.

Fiat S.p.A. yhdistyi FCA:han 12. lokakuuta 2014, kun yhtiön hallitus hyväksyi ehdot 15. kesäkuuta 2014 ja yhdistäminen hyväksyttiin osakkeiden omistajien toimesta 1. elokuuta 2014. Toimitusjohtaja, hallitus ja noin 22 työntekijää toimivat Lontoosta käsin loppuvuodesta 2014 alkaen. Muu toiminta uudella yhtiöllä jää muuttumattomaksi vanhasta, tuotanto- ja suunnitteluosastojen jäädessä Torinoon, Italiaan sekä Auburn Hillsiin, Michiganiin, Yhdysvaltoihin (sekä muut osastot ympäri maailman mukaanlukien Kanada, Intia, Meksiko, Brazilia, Argentiina, Puola ja Kiina).

29. lokakuuta 2014 konserni julkisti aikomuksensa erottaa Ferrari S.p.A. FCA:sta. Siirtojen pitäisi olla valmiina vuoden 2015 loppuun mennessä.

Yhtiön johto[muokkaa]

Hallitus[muokkaa]

Yhtiön hallituksen johtoryhmään kuuluu lokakuusta 2014 lähtien John Elkann (puheenjohtaja) ja Sergio Marchionne (toimitusjohtaja), mukaanlukien muut jäsenet: Ronald L. Thompson, Andrea Agnelli, Tiberto Brandolini d'Adda, Glenn Earle, Valerie A. Mars, Ruth J. Simmons, Patience Wheatcroft, Stephen Wolf ja Ermenegildo Zegna.

Tytäryhtiöt[muokkaa]

FCA toimii ajoneuvojen valmistuksessa kahden päätytäryhtiön kautta: FCA Italy S.p.A. (aikaisemmin Fiat Group Automobiles) sekä FCA US LLC (aikaisemmin Chrysler Group). Molemmat nimenvaihdokset julkaistiin joulukuussa 2014.

FCA Italy:lle kuuluu Italiassa sijaitsevat automerkit, kuten Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Fiat Professional, Lancia ja moottorien valmistajat Fiat Powertrain Technologies sekä sen tytäryhtiö VM Motori.

FCA US:lle kuuluu Yhdysvalloissa sijaitsevat automerkit, kuten Chrysler, Dodge, Jeep ja Ram Trucks sekä lisäksi Mopar huolto- ja varaosaorganisaatio.

Fiat-konserni on laajentunut voimakkaasti 1960-luvun lopusta yritysostoilla ja sisältää mm. seuraavia osia:

  • Autovalmistus - Ferrari (90%), Lancia (vuodesta 1969), Autobianchi, Alfa Romeo (vuodesta 1986), Maserati (vuodesta 1999) ja Innocenti. Lisäksi Iveco.
  • Maatalous- ja rakennusajoneuvot - CNH Global N.V. (Case Construction, Case IH, Flexi-Coil, Kobelco, New Holland, New Holland Construction ja Steyr) ja Fiat-Hitachi Construction.
  • Linja-autot - Fiat, Iveco ja Irisbus merkeillä.
  • Moottorit - Fiat Powertrain Technologies
  • Ilmailu, lentokoneet ja niiden komponentit - FiatAvio (nykyisin Avio, itsenäinen yhtiö), hallitsee EVL, avaruusteollisuus.
  • Sotilasajoneuvot, Ariete tankit
  • Autokomponentit - Magneti Marelli (Carello, AL-Automotive Lighting, Siem, Cofap, Jaeger, Solex, Veglia Borletti, Vitaloni ja Weber)
  • Terästeollisuus ja metallurgia - Teksid S.p.A. (teollisuuden koneet) ja Comau S.p.A. (autotehtaiden koneet).
  • Julkaisutoiminta - Itedi S.p.A., La Stampa -sanomalehden julkaisu ja Publikompass:n kautta mainostilan myynti.
  • Vakuutustoiminta, Toro Assicurazioni,
  • Rakentaminen - Ingest Facility ja Fiat Engineering work IPI
  • Informaatiotekniikka - ICT - Information & Communication Technology, Espin, Global Value, TeleClient, Atlanet.
  • Vapaa-aika -ryhmä omistaa Sestrieren hiihtokeskuksen

Tuotanto[muokkaa]

Fiat Chrysler Automobilesilla on tehtaita Italiassa, Yhdysvalloissa, Puolassa, Brasiliassa ja Argentiinassa. Lisäksi on yhteistyöprojekteja Ranskassa, Turkissa, Egyptissä, Etelä-Afrikassa, Intiassa, Kiinassa ja Vietnamissa


Fiat Logo (2007).jpg Fiat
Fiat Chrysler Automobiles
Abarth · Alfa Romeo · Autobianchi · Chrysler · Dodge · Ferrari · Fiat · Innocenti · Iveco · Jeep · Lancia · Maserati
Fiat kotisivu