FCA US LLC

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
FCA US LLC
Fiat Chrysler Automobiles -logo.png
Yhtiön kotipaikka Flag of the United States.svg.png Yhdysvallat
Perustamisvuosi 1925
Yhtiömuoto Osakeyhtiö
Pääomistaja Fiat Chrysler Automobiles N.V.
Yhtiön web-sivu http://www.fiatusa.com/


FCA US LLC (aikaisemmin Chrysler Group LLC) on Fiat Chrysler Automobiles N.V.:n (aikaisemmin Fiat S.p.A.) Amerikkalainen tytäryhtiö, joka valmistaa ja myy ajoneuvoja. Se on yksi kolmesta suuresta ajoneuvojen valmistajista Yhdysvalloissa. Se myy ajoneuvoja maailmanlaajuisesti päämerkkillä Chrysler, kuin myös Dodge, Jeep ja Ram. Muut isot osastot sisältävät Moparin, joka on FCA US:n varaosa ja tarvikkeiden myyjäosasto sekä SRT, joka on suorituskykyisten ajoneuvojen osasto. Vuonna 2014 FCA US LLC oli maailman seitsemänneksi suurin ajoneuvojen valmistaja tuotantomäärissä.

Historia[muokkaa]

Chrysler-merkki syntyi, kun aiemmin mm. Buick'illa, ja tuolloin Willys Corp. -konsernin johtajana työskennellyt Walter Percy Chrysler kutsuttiin pelastamaan Maxwell-autotehdas, joka oli joutunut vakaviin taloudellisiin vaikeuksiin. Maxwellin rahoittajat kutsuivat W.P. Chryslerin loppuvuodesta 1921 keskusteluihin, joiden seurauksena W.P. Chrysler suostui ottamaan tehtaan johdettavakseen 100 tuhannen dollarin vuosipalkkaa ja suuria osake-optioita vastaan.

Virallisesti Chrysler Corporation ja sitä myötä Chrysler-merkki perustettiin 6. kesäkuuta 1925

Myöhemmin Chrysleriin mukaan tulivat Dodge, Plymouth ja DeSoto. Plymouthin ja DeSoton valmistus on lopetettu, Dodgea valmistetaan edelleen.

Vuonna 1998 saksalainen Daimler-Benz AG osti Chrysler Corporationin ja 12. marraskuuta yhdistyneen konsernin nimeksi tuli DaimlerChrysler AG.

Elokuussa 2007 toteutui kuitenkin yritysjärjestely, jossa Daimlerin ja Chryslerin tiet erosivat Chryslerin myynnillä Cerberus Capital Management -sijoitusyhtiölle. Chrysler jatkoi toimintaa Chrysler LLC -nimellä. Elokuussa Chrysler myös julkisti uuden logonsa.

Chrysler LLC haki yrityssaneeraukseen 30. huhtikuuta 2009.

10. kesäkuuta 2009 Chrysler vetäytyi yrityssaneerauksesta United Auto Workers -eläkesäätiön, Fiatin, ja Yhdysvallan sekä Kanadan hallituksen tullessa sen omistajiksi. Fiat S.p.A.-konserni osti 25% jälleen talousvaikeuksissa olevasta Chrysleristä, jolloin sen nimi muuttui Chrysler Group LLC:ksi.

Muutaman seuraavan vuoden aikana Fiat-konserni vähitellen hankki muiden osuudet osakkeista ottaen yhtiön yksin hallintaansa ja 1. tammikuuta 2014 Fiat S.p.A. ilmoitti tehneensä sopimuksen United Auto Workers -eläkesäätiön kanssa Chryslerin lopuista 41,5% osakkeiden ostosta, tehden Chrysler Groupista kokonaan omistamansa tytäryhtiönsä. Kauppa toteutui 21. tammikuuta ja täten Fiat S.p.A. omistaa kokonaan Chrysler Group LLC:n. Kokonaiskustannukset Fiat-konsernille Chryslerin hankinnassa oli 4,9 miljardia dollaria, mukaanlukien 5,5 miljardin dollarin eläkerahasto.

Toukokuussa 2014 Fiat S.p.A. ja Chrysler-konserni yhdistettiin holding-yhtiöksi, jonka nimi on Fiat Chrysler Automobiles N.V. (FCA). Chrysler Group LLC jäi tämän yhtiön tytäryhtiöksi. Tämä operaatio valmistui lokakuussa 2014.

16. joulukuuta 2014 julkistettiin Chrysler Group LLC:n nimen muutos FCA US LLC:ksi.

Osastot[muokkaa]