Ford York -moottori

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

York on Fordin valmistama dieselmoottori. Kyseessä on nelisylinterinen rivimoottori, jonka iskutilavuus 2360 cm3 ja teho 62 hevosvoimaa.

York-lempinimen moottori sai valmistuspaikkansa Iso-Britanniassa sijaitsevan Yorkin kaupungin mukaan. Moottoria käytettiin mm. Ford Transitissa vuosina 19721985 (mallit mk1 ja mk2).


Wankel-1.jpeg Tämä moottoriin liittyvä artikkeli on tynkä.
Voit auttaa AutoWikiä laajentamalla artikkelia.

Unohtaa ei pidä 6-sylinteristä York 3,5 dieseliäkään. Peruskone oli aina sama. 6-sylinterisen yleisin versio oli 87 hv. Ja uskomattoman sitkeävetoinen kaikilla kierroksilla. Polttoaineen kulutus oli olemattoman pieni, jos kävi oikeilla kierroksilla. Moottori oli myös vielä huonompi käynnistymään pakkasella. Ja maailman ainoa "kuorma-auton moottori, jossa jakopää oli hihnalla toteutettu. Moottoria ei lähdetty suunnittelemaan tyhjästä, vaan mukailtiin FORD-USAn muistaakseni 4,9 litraisesta bensakoneesta, siis dieselin vaatima tukevuus saatiin näin. Moottori itsessään on erittäin luotettava, mutta sai huonon maineen syyttä Fordin loikattua konservatiivisuudesta linjasta=polttoaineletkut korvattiin kovilla muoviputkilla, jotka ilman kiristimiä olivat tiiviit vain hetken. Ruiskupumpun stefat aiheuttivat häiriöitä em. lisäksi. YORK kutosta käytettiin Arskana tunnetussa kevytkuorma-autossa, Joka oli sekoitus USA-GB FORDin komponentteja. Autoa väitettiin ruosteherkäksi, osittain totta. Parempia kuitenkin kuin monet muut. Moottorissa ei ollut oikeastaan muuta vikaa, kuin nopeasti löystyvät laturin ja tuulettimen hihnat. YORK-moottorit löysivät jatkokäyttöä veneistä autokäytön päätyttyä.