Ilokaasu

Kohteesta AutoWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ilokaasujärjestelmällä varustettu Nissan 240SX

Ilokaasu (eng. Nitrous oxide) eli dityppioksidi (N2O) on auton moottorissa käytettävä lisäaine, jolla saavutetaan polttoaineen nopeamman palamisen kautta merkittävä tehonlisäys.

Yleistä[muokkaa]

Ilokaasua käytetään yleensä kilpamoottoreissa ja ainoastaan hetkelliseen tehonlisäykseen, sillä sen jatkuva käyttäminen olisi mahdotonta. Suurilla kierroksilla käyvä moottori kuluttaa tuhansia litroja ilmaa minuutissa ja jotta jatkuva käyttö olisi mahdollista, ilokaasua tarvittaisiin satoja litroja nestemäisessä muodossa.

Esittelykäytössä ilokaasujärjestelmät ovat suosittuja kuten tässä Volvo C30:ssä.

Ilokaasuun yhdistetään usein kirjainlyhenne NOS, joka tulee sanoista Nitrous Oxide Systems. Kyseessä on yksi maailman johtavista ajoneuvojen ilokaasujärjestelmien valmistajista. Usein lyhennettä NOS käytetään myös puhuttaessa yleisesti ilokaasujärjestelmistä. Muita valmistajia ovat mm. Zex ja Nitrous Express.

Suomessa ilokaasun käyttö tieliikenteessä on kielletty.

Toimintamallit[muokkaa]

Ilokaasulla on kaksi vaikuttavaa toimintatapaa. Ilokaasu koostuu typestä ja hapesta, jotka saavutettuaan 300 °C lämpötilan erottuvat toisistaan ja seoksen happi tulee palamisprosessin käytettäväksi. Enemmän happea palotilassa mahdollistaa myös suuremman polttoainemäärän käytön ja samalla suuremman tehon.

Toinen vaikuttava mekanismi ilokaasulla on sen jäähdyttävä vaikutus. Nestemäisessä muodossa tankissa oleva ilokaasu höyrystyy imuilman sekaan, jolloin kaasuuntumisen seurauksena imuilman lämpötila laskee. Viileämmän ilman tiheys on täten suurempi, jolloin samaan tilavuusyksikköön (sylinteriin) mahtuu enemmän happea.

Muuta[muokkaa]

Ilokaasu on saanut nimensä sen naurattavasta vaikutuksesta hengitettynä. Ilokaasua on kahdenlaista: teollisuuskaasua ja lääkekäyttöön tarkoitettua kaasua. Teollisuuskaasu saattaa olla terveydelle vaarallista sen mahdollisesti sisältämien epäpuhtauksien takia.

Aiheesta muualla[muokkaa]

Lähde[muokkaa]

  • Artikkeli käyttää sisältöä englanninkielisen Wikipedian Nitrous-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.