Iveco Eurocargo

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Iveco Eurocargo
EuroCargo-logo uusi.jpg
Valmistaja ja valmistusmaa Iveco S.p.A.
Valmistusaika 1991
Ajoneuvoluokka Kuorma-auto
Kokoluokka 6 – 18 tonnia
Edeltäjä Iveco Zeta, TurboZeta
Magirus-Deutz MK
Ford Cargo (UK)
Samaaluokkaa Mercedes-Benz Atego
Volvo FL

Eurocargo on italialaisen Iveco S.p.A.n vuonna 1991 markkinoille tuoma kuorma-autojen mallisarja. Eurocargon lanseeraaminen liittyi valmistajansa strategiaan virtaviivaistaa mallistoaan ja merkkikirjoaan. Eurocargo korvasi tullessaan Iveco Zeta-sarjan, Magirus-Deutz MK -sarjan, Englannissa valmistetun Ford Cargo -sarjan, jota tuolloin valmistettiin nimellä Iveco Ford Cargo, sekä Pegaso Mider -sarjan. Ensimmäisen sukupolven ajan mallinimen kirjoitusmuoto oli "EuroCargo".

Eurocargo-sarja koostuu kokonaispainoltaan 6 – 19 -tonnisista kuorma-autoista, raskaimpia versioita voidaan soveltaa myös rekkaveturikäyttöön, jolloin niiden yhdistelmäpaino on 26 – 32,5 tonnia. Eurocargon ominta alaa ovat lyhyen ja keskipitkänmatkan jakelukuljetukset, mutta sarjaan kuuluu myös nelivetotekniikalla varustettuja alustoja, joita voidaan valjastaa mm. kunnalliskäyttöön. Eurocargosta on lisäksi olemassa versioita mm. palontorjunta- ja sotilaskäyttöön. Iveco-koserniin kuuluva Irisbus (nyk. Iveco Bus) käytti Eurocargon alustaa Euromidi-pikkubussinsa perustana.

Eurocargoja on valmistettu Italian lisäksi mm. Englannissa, Espanjassa, Turkissa ja Brasiliassa.

Ensimmäinen sukupolvi (1991 – 2002)[muokkaa]

EuroCargo 120E28 (12 t, 280 hv)

Malliston virtaviivaistamisen kevyeseen ja keskiraskaaseen sarjaan suunnitellun EuroCargon valmistuksessa hyödynnettiin modulaarista valmistustapaa, jonka avulla peruskoseptista saadaan aikaan lukuisia erilaisia versioita kohtuullisin kustannuksin. Iveco Eurocargo -sarjan ensimmäisen sukupolven ohjaamot ovat Giorgetto Giugiaron suunnitteluyhtiö Italdesignin käsialaa. Ensimmäinen sukupolvi mahdollisti 4462 erilaista konfiguraatiota samalle perustalle.

Italiassa valmistettujen mallien kokonaispaino oli 6 – 15 tonnia, Langleyssa, Englannissa, valmistettiin malleja 17-tonnisiin asti. Vetotapana 4x2 ja 10 – 14-tonnisissa myös 4x4. Voimanlähteeksi oli tarjolla kolme Iveco-moottoria, seitsemään eri teholuokkaan: 8040 (R4, 3900 cm³, 85-100 kW, 114-134 hv), 8060 (R6, 5800 cm³, 105-130 kW, 141 – 175 hh) ja 8360 (R6, 7700 cm³, kW 152-167-196, 203-224-262 hv). Elinkaarensa aikana EuroCargon moottoriteknologia kävi läpi muutokset päästöluokasta Euro I luokkaan Euro III. Vaihteistona EuroCargossa käytettiin ZF:n 5-, 6- tai 9-portaisia laatikoita.

Ohjaamoja oli tarjolla neljä: vakio (pituus 1535 mm), jatkettu (2115 mm), korotettu ja miehistöohjaamo. 6-10-tonniset versiot oli vaustettu paineilmatehosteisilla hydraulisilla levyjarruilla kaikilla pyörillä. Raskaammissa versioissa oli taka-akselilla rumpujarrut. Jousitusvaihtoehtoja oli neljä: parabelijouset, puolielliptiset lehtijouset, edessä parabelijouset ja takana ilmapalkeet (kevyimmät mallit) sekä täysilmajousitus (kaupunkien jakeluajo). Lokakuussa 1997 ohjaamoihin ja jarrujärjestelmiin tehtiin muutoksia. Samalla mallin valmistus Langleyssa lopetettiin ja se keskitettiin Bresciaan, Italiaan.

Vuonna 1992 Iveco EuroCargo tuli ensimmäiselle sijalle International Truck of the Year -kilpailussa.

Toinen sukupolvi (2002 – 2008)[muokkaa]

Iveco Eurocargo 75E17 (7,5 t, 170 hv)

Eurocargon toinen sukupolvi tuli markkinoille mallivuodelle 2003. Sen ohjaamon design on Bertonen studion suunnittelema. Italian Brescian lisäksi mallia valmistettiin Argentiinan Córdobassa, tammikuusta 2005 lähtien Brasilian Sete Lagoas'sa [1] ja kokoonpantiin Venezuelan La Victoriassa. [2] Eurocargon toinen sukupolvi rakentui noin 300:sta perusmallista ja kaikkiaan erilaisia variantteja oli yli 3000. Mallien kokonaispainoluokat olivat kuudesta kahdeksaantoista tonniin. Vetotapana 4x2 ja 10-14-tonnisissa myös 4x4.

Voimanlähteenä toimi Iveco Tector -moottori, variaatioina: R4, 3900 cm³, 95-125 kW (129-170 hv) tai R6, 5800 cm³, 134-202 kW (182-275 hv). Ohjaamovaihtoehtoja oli neljä: vakio Active Day (MLC), makuuohjaamo Active Time (MLL, yhdellä tai kahdella punkalla) ja miehistöohjaamo Crew (MLD, 7,5 - 15 t). Kaikki versiot painoluokissa 6 - 10 tonnia oli varustettu paineilmatehosteisilla nestejarruilla ja kaikilla pyörillä oli jarrulevy. Raskaammissa versioissa oli taka-akselilla rumpujarrut. Jousitusvaihtoehdot olivat samat kuin ensimmäisellä sukupolvella. Vuonna 2006 Tector-moottorien päästöluokitus nousi Euro IV:ään. Samalla moottoreiden nimellistehoa nostettiin kautta linjan 10 - 20 hevosvoimaa. Euromidi-bussialustat valmistettiin nyt omalla tehtaallaan Barcelonassa.

Kolmas sukupolvi (2008 – 2015)[muokkaa]

Eurocargo 180E25 (18 t, 250 hv)

Uudistettu Eurocargo tuli markkinoille vuoden 2008 puolivälissä. Tässä yhteydessä ohjaamo uudistettiin sisältä ja ulkoa täydellisesti. Iveco korvasi kaikki aiemmin Eurocargoissa käytössä olleet 5-, 6- ja 9-portaiset ZF-vaihteistonsa saksalaisvalmistajan uusimmilla versioilla. ZF:n 6-portainen versio tuli tarjolle myös Eurotronic-robottivaihteistona. Voimanlähteinä Eurocargoissa käytettiin edelleen Tector-perheen moottoreita. Vuodesta 2005 lähtien niiden valmistajana on toiminut Fiat Powertrain Technologies (FPT), jonka osaksi Ivecon dieselmoottoreiden suunnittelu ja valmistus oli liitetty . 4-sylinteristen moottorien iskutilavuus on 3900 cm3 ja teho 140 - 182 hv. 6-sylinteristen moottorien iskutilavuus on 5900 cm3 ja teho 217 - 299 hv. 2008 vuodesta lähtien Eurocargo on täyttänyt Euro V -päästövaatimukset ja autojen pakokaasujärjestelmä on varustettu katalysaattorilla (SCR). Merkkinä tästä autojen tunnukseen on lisätty kirjaimet "EEV" (Enhanced environmentally friendly vehicle) tai "E5".

Iveco julkaisi vuonna 2008, uuden mallinsa kunniaksi, All Blacks -erikoismalliston, jonka hyttien väri oli musta (myös muita värejä oli tarjolla) ja teipattu Uuden Seelannin maori-kulttuuriin liittyvillä tribaali-kuvioinneilla. Uuden-Seelannin rugby union -maajoukkue on lempinimeltään All Blacks ja Iveco on yksi sen virallisista sponsoreista. Vuonna 2009 Eurocargo sijoittui toiseksi Truck of the Year -äänestyksessä.

2014[muokkaa]

Vuonna 2014 Eurocargon moottorit siirtyivät Euro VI -päästöluokkaan, kun niissä otettiin käyttöön FPT:n kehittämä HI-SCR-puhdistusteknologia. Passiivisella dieselhiukkassuodattimella varustetun HI-SCR-järjestelmän ansiosta Eurocargo on luokkansa ainut Euro VI -ajoneuvo, joka täyttää päästöstandardien vaatimukset vain yhdellä pakokaasujen jälkikäsittelylaitteella. HI-SCR on ainutlaatuinen ratkaisu, joka toimii puhtaalla ilmalla pakokaasujen kierrätyksen sijasta eikä näin ollen muuta polttoprosessia. Vuonna 2014 Eurocargoon tarjottu vaihteistopaletti sisälsi 13 eri vaihtoehtoa: seitsemän manuaalista, kolme automatisoitua ja kolme automaattista. Tuorein tulokas vaihteistopuolella oli 12–portainen ZF-robotti.

Moottorivaihtoehtoja on kahdessa eri iskutilavuudessa: 4,5 l ja 6,7 l. Nelisylinteristä Tector 5 moottoria tarjotaan kolmessa eri teholuokassa: 160 hv, 190 hv ja 210 hv. Kuusisylinterinen Tector 7 moottori on tarjolla neljässä eri teholuokassa: 220 hv, 250 hv, 280 hv ja 320 hv.

Valmistajan ohjelma tuntee, nelivetoiset mallit mukaanluettuna, kaikkiaan yli 11 000 eri vaihtoehtoa Eurocargosta.

Neljäs sukupolvi (2015 – )[muokkaa]

Ijv7ymyc4gjt42lc6m2v.jpg

Eurocargon neljännen sukupolven mallisto esiteltiin syyskuun puolivälissä vuonna 2015. Eurocargo edustaa uutta tyyliä, joka on alkanut IVECO Dailystä. Uusien ilmanohjaimien muoto tuo esiin suuren tuotenimen keskellä. Ohjaimien uudelleenmuotoilu noudattelee samaa linjaa kuin etuosan design. UV-suodatuksella varustettu tuulilasi tarjoaa suojauksen, ilman ulkoisen aurkinkosuojuksen (aurinkolipan) aerodynaamista haittavaikutusta. Ohjauspyörässä olevien ohjainten ansiosta kuljettaja voi käyttää radiota ja puhelinta täysin turvallisesti. Ajoneuvossa on myös uudet, ergonomisemmat ohjaimet ilmastoinnille, valoille ja automaattiselle/automatisoidulle vaihteistolle.

Kaistanvaihdon varoitusjärjestelmä (LDWS) varoittaa kuljettajaa, jos ajoneuvo poistuu kaistalta vahingossa. Tuulilasiin asennetun kameran avulla järjestelmä tunnistaa tiemerkit ja antaa äänimerkin, jos ajoneuvo vaihtaa kaistaa ilman, että kuljettaja antaa siitä merkin. Ajonvakautusjärjestelmän (EVSC) lisäksi Kehittynyt hätäjarrutusjärjestelmä (AEBS) auttaa välttämään kuljettajan tarkkaavaisuuden puutteesta johtuvat onnettomuudet. Järjestelmä mittaa etäisyyden edellä ajavaan ajoneuvoon ja laskee mahdollisen törmäysajan; kaksinkertainen varoitusjärjestelmä käynnistyy ennen kuin jarruja käytetään. Jos esteet ovat liikkuvia, järjestelmä toimii automaattisesti ja hidastaa ajoneuvon nopeuteen 32 km/h törmäyksen välttämiseksi. Jos este on kiinteä, järjestelmä voi estää törmäyksen tai säädellä sitä hidastamalla nopeutta 10 km/h. Ajoturvallisuutta ja näkyvyyttä parantavat vakiovarusteena olevat LED-huomiovalot (DRL) ja ajovalot. Xenon-ajovalot ovat pyynnöstä saatavilla.

Eurocargon moottorit ovat Tector 5 nelisylinterinen 4,5-litrainen ja Tector 7 kuusisylinterinen 6,7-litrainen moottori. Valikoimaan kuuluu seitsemän tehotasoa välillä 160-320 hv, maksimivääntömomentilla 1100 Nm, täydennettynä CNG-moottorilla, joka välittää 750 Nm:n väännön ja 204 hv. Nämä moottorit on liitetty 6- tai 9-nopeuksisiin manuaalivaihteistoihin, 6- tai 12-nopeuksisiin robottivaihteistoihin tai automaattivaihteistoihin momentinmuuntimella.

EcoRoll-ominaisuus, joka sisältyy 12-nopeuksiseen vaihteistoon, hyödyntää ajoneuvon inertiaa ja vaihtaa automaattisesti vaihteiston neutraaliin / pois neutraalista kulutuksen vähentämiseksi erilaisissa tilanteissa (alamäessä). EcoSwitch (käytettävissä kaikissa automatisoiduissa vaihteistoissa, joissa 6-12 nopeutta) ohjelmoi uudelleen vaihteen vaihtologiikan maksimaalisen tehokkuuden takaamiseksi. Kun kuljettaja käyttää EcoSwitch-kytkintä, ominaisuus aktivoi nopeusrajoittimen, poistaa käytöstä kiihdytysasennon ja sallii vain automaattiset vaihteen vaihdot.

Tabletti-, navigointijärjestelmä- ja älypuhelinmallit muuttuvat jatkuvasti ja nopeasti. Tämän vuoksi uudessa Eurocargossa ei ole erityistä käyttöliittymää, vaan se on määritelty ennalta toimimaan saumattomasti kuljettajan valitseman laitteen kanssa. Kojelauta on esimääritetty yleisen tuen asennusta varten; kaksi 5 V:n USB-pistoketta sijaitsevat tämän tuen vieressä.

Iveco Eurocargo valittiin vuoden 2016 International Truck of the Year -kilpailun voittajaksi. Tämä oli mallin historiassa toinen kerta, kun se voittaa kyseisen äänestyksen.

Aiheesta muualla[muokkaa]

Iveco logo.gif Iveco-nimellä valmistetut automallit

Tuotannossa olevat:
Acco | Daily | Eurocargo | Powerstar | Stralis | Strator | Tector | Trakker

Tuotannosta poistuneet:
EuroTech | EuroStar | EuroTrakker | Massif | TurboStar | TurboTech | M-sarja | T-sarja | P-sarja | MK-sarja | Z-sarja | Iveco 330