Käyttöohjekirja

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Käyttöohjekirja on auton vakiovarusteisiin kuuluva kirja tai kirjanen, joka esittelee auton ja sen laitteiden käyttöä. Käyttöohjekirja on kuulunut kaikkien uusien autojen vakiovarusteisiin jo kauan. Useimmat säilyttävät käyttöohjekirjaa auton säilytyslokerossa.

Tyypillisiä käyttöohjekirjan tietoja ovat:

  • Turvaohjeet
  • Asennusohjeet
  • Auton kaikkien laitteiden käytön ohjetiedot
  • Tekniset tiedot, mitat ja painot
  • Auton käytön rajoitukset, esimerkiksi suurin paino, sallittu vetokuorma, hinausmahdollisuuden rajoitukset
  • Ylläpito-ohjeita
  • Huolto-ohjeet
  • Takuutiedot

Vertailu 1971[muokkaa]

Tekniikan Maailman 3/1971 vertailussa olivat käyttöohjekirjat. Käyttäjän käsikirjat olivat vertailussa ja niissä havaittiiin isoja eroja.

Parhaimmat olivat BMW:n (1600), Austinin (1000 ja 1300) ja Sunbeamin (900, 1250) käyttöohjekirjat. Hyviä olivat myös Mercedes-Benzin, Vauxhallin (Victor) ja VW:n (1302) käyttöohjekirjat.

Näissäkin oli joitain virheitä, esimerkiksi Sunbeam 900:n käyttöohjekirjassa lukee "voimansiirtopyörästö", millä tarkoitetaan vaihteistoa.

Käyttöohjekirjoissa oli paljon virheitä tai vanhentuneita sanoja. Ford 20M:n "takapyörästö" tarkoittaa tasauspyörästöä. Rikastin (eli "kuristin") keräsi paljon erilaisia sanoja: ryyppy, starttiläppä (Mazda), ilmaläppäkuristusläppä (Moskvitsh), kylmäkäynnistysvedin (Rover), käynnistysvedin (Mercedes-Benz) ja rikastusvedin (Austin). Liian suuri kierrosluku oli DAFin käyttöohjekirjassa "ylikierrostuminen".

Huonoimmissa käyttöohjekirjoissa oli niukasti auton käyttöön liittyviä tietoja.

Käännösvirheitä[muokkaa]

Trabantin käyttöohjekirja tai ohjekirja vuodelta 1965 on suomenkielinen, mutta surkeasti käännetty. Kääntäjä ei ollut osannut autosanastoa ja kääntänyt esimerkiksi kaasupolkimen "ajopolkimeksi" ja vaihdevivun "katkaisinvivuksi". Muita vääriä käännöksiä ovat mm. "kiertomomentti" kun tarkoitetaan vääntömomenttia, "lähtövetonuppi" (rikastimen vedin) ja "himmennysvalo" (lähivalo). Trabantin käyttöohjekirjan kieliasu on TM:n mukaan ehdottomasti pahin, johon toimittajat ovat törmänneet. (Tekniikan Maailman koeajo 3/1965)

Aiheesta muualla[muokkaa]

http://tekniikanmaailma.fi/vanhat/kayttoohjekirjat-auton-tarkein-varuste

Katso myös[muokkaa]