A-ryhmä

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

A-ryhmä on FIA:n vuonna 1982 käyttöön ottama säädöstö. A-ryhmän autot olivat rata- ja ralliautoilussa käytettyjä kilpaa-autoja, jotka pohjautuivat sarjatuotantomalleihin. A-ryhmä tuli aiemman 2-ryhmän tilalle ja siinä ajaville erikoisvakioautoille sallittiin moottorin viritysasteen muutokset sekä korin ja alustarakenteen muutokset.

Ulkonäöltään A-ryhmän erikoisvakioauton tuli muistuttaa siviiliversiota siten, että se oli tunnistettavissa luokittelumalliinsa perustuvaksi.

A-ryhmän säännöillä ajettiin rallin MM-sarjaa vuoteen 1997 saakka, jolloin tilalle tulivat World Rally Car -autot. Poikkeuksen tästä teki Mitsubishi Ralliart, joka siirtyi uudempien sääntöjen mukaisen kaluston käyttöön vasta vuoden 2001 Sanremon rallissa.

Nykyisin A-ryhmän kilpakalustolla ajetaaan lähinnä Historic-luokan kilpailuissa, mutta European Hill Climb Championship -sarjan, sekä joidenkin kansallisten mäkikilpailusarjojen, vakioautoluokassa käytetään edelleen myös A-ryhmän autoja.

Luokitus[muokkaa]

A-ryhmän kisoissa ajetaan sarjavalmisteisilla autoilla, joita valmistetaan yhden vuoden aikana vähintään 2500 kappaletta ja lisäksi auton perusmallia pitää olla valmistettu vähintään 25 000 kappaletta (esim. Subaru Impreza WRX STi:tä 2500 kpl ja koko Subaru Impreza mallistoa 25 000 kappaletta). Vuoteen 1991 asti luokittelumäärä oli 5000 kpl, ilman sidosta koko mallisarjan valmistusmäärään. Evolution-malleissa tämä luokitteluraja oli kuitenkin vain 500 kpl.

A-ryhmässä oli kolme divisioonaa: Divisoona 1: Iskutilavuus 1600 cm3 tai alle, Divisioona 2: Iskutilavuus 1600–2500 cm3 ja Divisioona 3: Iskutilavuus yli 2500 cm3.

A-ryhmän säännöillä ajettuja kilpasarjoja[muokkaa]

A-ryhmän autoja[muokkaa]