Aurelio Lampredi

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aurelio Lampredi vuoden 1960 paikkeilla.

Aurelio Lampredi (16. kesäkuuta 1917, Livorno – 1. kesäkuuta 1989, Livorno)[1] oli italialainen autojen ja lentokonemoottoreiden insinööri.

Hän aloitti uransa Piaggiolla, Vespa-skoottereiden valmistajalla, mutta siirtyi nopeasti isompien moottoreiden pariin. Hän työskenteli Isotta-Fraschinilla ennen 2. Maailman sotaa ja sitten liittyi Reggianelle suunnittelemaan lentokonemoottoreita.

Lampredin maine vei hänet Ferrarille vuonna 1946. Hän lopetti siellä väliaikaisesti mennäkseen takaisin Isotta-Fraschinille maaliskuussa 1947, mutta palasi Ferrarille vuoden 1948 alussa, jossa hän suunnitteli ison 3,3-, 4,1- ja 4,5-litraiset V12-moottorisarjan ("Ferrari Lampredi -moottori"), jotka nähtiin ensimmäistä kertaa käytössä 1950-luvulla 275 S, 275 F1, 340 F1 ja 375 F1 -kilpa-autoissa. Lampredin moottoreita käytettiin isona vapaastihengittävänä vaihtoehtona pikkuruisen Gioacchino Colombon suunnitteleman V12-moottorin sijasta, jota käytettiin useissa Ferrarin autoissa siihen asti. Erityisesti sen jälkeen kun Colombon Supercharged-moottori epäonnistui Formula 1:ssä, Lampredin suunnitelma alkoi saada suosiota yhtiössä. Lampredi valvoi Ferrarin kilpailutoimintaa sen ensimmäisinä menestysvuosina 1952 ja 1953.

Vuonna 1951 Enzo Ferrari näki hyvän mahdollisuuden tehdä kilpailukykyinen auto Formula 2 -kilpailuun. Ja Formula 1:n säännöt mahdollistivat sen että Formula 2 -auto voisi kilpailla myös Formula 1 -kilpailuissa kahden vuoden ajan, kunnes uudet moottorisäännöt tulivat voimaan vuonna 1954 [2]. Joten hän ehdotti Lampredille, että hän suunnittelisi nelisylinterisen kilpamoottorin. Tämä Lampredin 4-sylinterinen Twincam osottautui todella menestykselliseksi Formula 2- ja Formula 1 -sarjoissa sekä kilpaurheiluautoissa [3].

Lampredin työt Ferrarilla päättyivät lopullisesti vuonna 1955, kun Ferrari osti Lancian kilpailutiimin ja nimitti moottorisuunnittelijaksi kuuluisan Vittorio Janon, joka oli ennen Alfa Romeolla. Vaikkakin Lampredin moottorisuunnitelmat elivät vielä Ferrarin katuautoissa, Janon V6- ja V12-moottorit korvasivat nopeasti Lampredin ison V12-moottorin kilpailukäytössä.

Ferrarin jälkeen Lampredi meni Fiatille, jossa hän valvoi yhtiön moottoreiden kehitystä vuoteen 1977 asti. Se oli Fiatilla, jossa hän suunnitteli kuuluisat Fiat TC- ja SOHC-moottorit, jotka tuottivat liike-energiaa useimmille Fiat- ja Lancia-autoille yli 32 vuoden ajan. Hänestä tehtiin myös Fiatin Abarth-tehtaan kilpailutiimin johtaja vuosiksi 19731982.

Hän oli vastuussa moottorin suunnittelusta, joka mahdollisti Fiatin siirtyä myös Brasilian markkinoille vuonna 1976, FIASA-moottori (akronyymi portugaliksi "Fiat Automóveis S.A). Tämä moottori asennettiin Fiat 147 -malliin, Brasilian versio Fiat 127:sta. Fiat 147 oli maan ensimmäinen auto, jossa oli poikittain asennettu ja hihnavälityksinen yläpuolisella nokka-akselilla varustettu moottori. Se oli myös ensimmäinen moottori, jota valmistettiin suurissa määrin toimimaan myös etanolilla, kun sellainen versio tuli saataville Fiat 147 -mallissa vuonna 1979. FIASA-moottoria valmistettin jatkuvin muutoksin vuoteen 2001 asti (25 vuotta), jolloin sen korvasi uusi FIRE-moottori.

Lähteet[muokkaa]

  • Artikkeli käyttää sisältöä englanninkielisen Wikipedian Aurelio_Lampredi-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.