Jaguar XK

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jaguar XK
Valmistaja ja valmistusmaa Jaguar,
Flag of the United Kingdom.svg.png Iso-Britannia
Valmistusaika 1949
Luokka Urheiluauto
Kori
Moottori
Iskutilavuus
Teho
Voimanvälitys Takaveto
Kiihtyvyys
Huippunopeus
Hintaluokka
Edeltäjä
Seuraaja
Saman luokan autoja


Jaguar XK:n tarina on kaksivaiheinen - ainakin - autohistoriallinen katselmus. XK-lyhennettä käytettiin alunperin Jaguarin ensimmäisen, todella pitkäikäisen kahdella yläpuolisella nokka-akselilla varustetun suoran kuutoskoneen nimikkeenä.

XK120 (1949–1954)/ XK140 (1954–1957)/ XK150 (1957–1960)[muokkaa]

Pääartikkeli: Jaguar XK120

Pääartikkeli: Jaguar XK140

Pääartikkeli: Jaguar XK150


XK120
XK140
XK150

Sodan jälkeen, Englannin autoteollisuuden elpyessä, järjestettiin Earls Courtissa Lontoossa 1948 ensimmäiset sodanjälkeiset autonäyttelyt. Kyseessä oli mitä juhlallisin tilaisuus - avauspäivän liput myytiin 10 shillingin hintaan, joka oli erittäin suuri raha, monelle enemmän kuin päivän palkka. Jaguarkin tietenkin osallistui messuille.

MkV oli esillä, mutta myös William Lyonsin lähinnä muotoiluesimerkkinä varsin nopeasti kasattu 2-paikkainen urheiluauto - uuden XK-koneen ympärille. Yllättäen (kenties?) auto herätti sulavalla ulkomuodollaan ja tehokaalla koneellaan aivan uskomatonta mielenkiintoa. Niinpä opitikin kiireen vilkkaa saada auto tuotantoon. Tästä tuli Jaguar XK120. 120 viittasi nimessä huippunopeuteen maileissa, jota auto selvästi ylitti. Pian 120:nen sai seuraajakseen Jaguar XK140:n, ulkomuodollisesti samankaltaisen auton, mutta tehokkaamman. Ja markkinoille tuotiin myös fixed head coupé, niinikään kaksipaikkainen.

Erikoinen historiallinen yksityiskohta tähän autoon liittyen on seuraava: Korivalmistaja Vanden Plas teki heti sodan jälkeen suunnitelman Alfa Romeon tekniikalle rakennettavasta kaksipaikkaisesta urheiluautosta. Tämän suunnitelman teki John Bradley, ja loi erittäin tyylikkään urheiluroadsterin muodot. Auto ei kuitenkaan koskaan päässyt tuotantoasteelle. Lieneekö sattuma vai ei, mutta auto muistuttaa erehdyttävästi 1948 esiteltyä Jaguar XK 120:stä!

XK 120/140 oli kuitenkin - vaikka myikin hyvin siellä - tärkeille USA:n markkinoille hieman askeettisenä pidetty. Niinpä Lyons muotoili autolle vielä potentimman, ja myös mukavamman - seuraajan, Jaguar XK150:n vuodelle 1957. Tästäkin tehtiin sekä roadster että fixed head coupé.

Kummatkin XK:t menestyivät kilparadoilla erittäin hyvin, ja menestyvät Historicissa vielä tänäänkin.

1961 XK-nimi jäi pitkälle tauolle, seuraajaksi lanseerattiin Jaguar E-Type, jota tosin varsinkin USA:ssa XKE-nimellä.

Mark I (1997–2006)[muokkaa]

Jaguar XKR

Pääartikkeli: Jaguar XK (X100)

Mutta legendaarinen nimi oli liian hyvä heivattavaksi. E-type teki oman menestystarinansa, maailman kenties halutuimpana urheiluautona, ja sen seuraaja XJ-S on nyt klassikkona saavuttamassa yhä tärkeämmän aseman autoilun historiassa. Kuitenkin, XJS:n seuraajan nimeksi valittiin taas XK, tällä kertaa XK8 (V8-koneensa ansiosta), tai XKR - kompressoriahdetulloe versiolle. Tämä mallisarja esiteltiin ostavalle yleisölle 1996, ja on ollut menestysmalli sekin. Pienten muutosten kera auto valmistettiin käytännössä samanlaisena aina vuodelle 2006 saakka.

Mark II (2006–2014)[muokkaa]

Jaguar XK Coupe

Pääartikkeli: Jaguar XK (X150)

Syksyllä 2005 järjestetyssä Frankfurtin autonäyttelyssä esiteltiin nykyinen XK - tällä kertaa pelkistetysti ilman numeroa! Tässäkin on V8-kone, 4,2-litrainen, ja muotoilu seuraa varsin tunnollisesti jo E-typen linjoja.