Léon Bollée

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Léon Bollée huhtikuussa 1898

Léon Bollée (1.4.1870, Le Mans – 16.12.1913, Neuilly-sur-Seine) oli ranskalainen keksijä ja ajoneuvojen valmistaja. Hänen isänsä oli kellonvalaja ja autoilun pioneeri Amédée Bollée ja veljensä Amédée Bollée nuorempi, joka oli myös Ranskan autoteollisuuden vaikuttajia.

Ajoneuvot[muokkaa]

Vuonna 1895 Bollée perusti Le Mansiin nimeään kantavan yhtiön Automobiles Léon Bollée.

Léon Bollée oli suunnitellut kolmipyöräisen ajoneuvon, jonka 1-sylinterinen moottori sijaitsi laitteen takaosassa, kolmeportainen vaihteisto keskiosassa ja sieltä voimansiirto vetävälle takapyörälle tapahtui hihnavälitteisesti. Bolléen ajoneuvo oli ensimmäinen ranskalainen polttomoottorilla varustettu ajolaite, ja erottaakseen sen höyrykonekäyttöisistä ajoneuvoista, hän antoi sille nimen Voiturette (pieni ajoneuvo). Erisnimi jäi sittemmin elämään pienikokoista autoa tarkoittavana yleisnimenä. Voiturettella Léon lyhensi isänsä tekemän, 18-tuntisen matka-aikaennätyksen Le Mansista Pariisin, seitsemään tuntiin. Kevyt laite oli varsin suorituskykyinen ja kykeni saavuttamaan 60 km/h huippunopeuden. Mallia valmistettiin ja myytiin useita satoja kappaleita.[1][2][3]

Vuonna 1899 Bollée toi myyntiin nelipyöräisen "oikean" auton.

Léon Bollée loukkaantui lento-onnettomuudessa vuonna 1911. Hän ei toipunut onnettomuuden aiheuttamista vammoista, koska hänellä oli myös piilevä sydänsairaus. Léon Bollée kuoli näiden seurauksena vuonna 1913.

Aiheesta muualla[muokkaa]