Voiturette

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Voiturette on motorisoidun liikkumisen alkuaikoina käyttöön otettu sana, jolla tarkoitetaan kokonsa ja moottorinsa iskutilavuuden perusteella pieneksi luokiteltua autoa.

Yleistä[muokkaa]

Termi on johdettu ranskankielen ajoneuvoa tarkoittavasta sanasta "voiture" ja se tarkoittaa vapaasti suomennettuna "pientä ajoneuvoa".

Voiturette-sanan otti käyttöön vuonna 1895 ranskalainen Léon Bollée. Bolléen ajoneuvo oli ensimmäinen ranskalainen polttomoottorilla varustettu ajolaite, ja erottaakseen sen höyrykonekäyttöisistä ajoneuvoista, hän antoi sille nimen "Voiturette" (pieni ajoneuvo), jonka nimen hän myös rekisteröi. Tästä nimitys levisi yleiskäyttöön, kuvaamaan kaikkia pienikokoisia autoja.[1]

1800-luvun lopussa – 1900-luvun alussa "Voiturette"-nimeä käyttivät lukuisat eri ajoneuvovalmistajat Euroopassa. Lisäksi monen valmistajan ensimmäinen, ja toisinaan myös ainoa automalli, sijoittui voiturette-kokoluokkaan.

Nykyisin termi on edelleen käytössä Ranskassa, jossa mopoauto on voiturette sans permis eli ilman ajokorttia ajettava kevyt ajoneuvo.

Voiturette autourheilussa[muokkaa]

1900-luvun alussa ajetuissa maantie ja ratakilpailuissa oli "voiturette"-luokka, johon autot sijoitettiin alkuun painonsa, vasta myöhemmin iskutilavuutensa perusteella.

Ensimmäisen ja toisen maailmansodan välisenä aikana Euroopassa ajettiin "Voiturette"-kilpasarjaa, josta kehittyi Formula 2 -luokka.[1]

Lähteet[muokkaa]