Pariisi-Rouen 1894 -kilpailu

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Le Petit Journal - 6 August 1894.jpg

Pariisi–Rouen (Concours du 'Petit Journal' Les Voitures sans Chevaux) oli maailman ensimmäinen, virallisen organisaattorin järjestämä, moottoroiduille ajoneuvoille tarkoitettu kilpailu.

Heinäkuun 22. päivänä vuonna 1894 ajetun kilpailun järjestäjänä toimi sanomalehti Le Petit Journal. Lehden kustantaja Pierre Giffard halusi tapahtumalla edistää turvallisten, helppokäyttöisten ja edullisten "hevosittomien vaunujen" kehittymistä. Kilpailun voittaisi se, kuka ensimmäisenä ylittää maaliviivan Pariisista 126 kilometrin päässä sijainneessa Rouen'ssa.

Kilpailun osallistumismaksun oli suorittanut 102 kilpailijaa, joista kuitenkin vain 26 saapui kolmen päivän ajan ennen pääkilpailua ajettuihin karsinta-ajoihin. Karsinnasssa kilpailijat jaettiin kahdeksaan ryhmään, joidenka reitit risteilivät pitkin Pariisia. Näin järjestäjä sai tapahtumalleen mahdollisimman paljon näkyvyyttä. Karsinnan läpäisemisen edelleytyksenä oli, että kilpailija suoriutuu taipaleesta kolmessa tunnissa ja se pudotti pelistä vielä viisi kilpailijaa. Pääkilpailun lähtöpaikkana oli Porte Maillot ja se kulki mm. Boulognen metsän lävitse.[1]

Tulokset[muokkaa]

Ensimmäisenä maaliviivan Rouen'ssa ylitti Jules-Albert de Dion, mutta hänen suoritustaan ei voitu hyväksyä parhaana, koska hänen höyrykoneinen ajoneuvonsa ei ollut helppokäyttöinen eikä hinnaltaan edullinen. Toiselle sijalle ajanut Albert Lemaître julistettiin kilpailun voittajaksi. Prix du Petit Journal -rahapalkinto jaettiin kahden valmistajan, Panhard et Levassor'n ja Les fils de Peugeot frères'n kesken, koska molemmat autot olivat ominaisuuksiltaan samankaltaisia ja täyttivät järjestäjän asettamat vaatimukset helppokäyttöisyydestä.

Maalissa [2] Osanottaja Ajoneuvo Aika
1 Flag of France.svg.png Jules-Albert de Dion De Dion-Bouton 6h 48min
2 Flag of France.svg.png Albert Lemaître Peugeot Type 7 + 3min 30s
3 Flag of France.svg.png Auguste Doriot Peugeot Type 5 + 16min 30s
4 Flag of France.svg.png Hippolyte Panhard Panhard et Levassor + 33min 30s
5 Flag of France.svg.png Émile Levassor Panhard et Levassor + 55min 30s

Lähteet[muokkaa]