Bluetec

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wankel-1.jpeg Tämä moottoriin liittyvä artikkeli on tynkä.
Voit auttaa AutoWikiä laajentamalla artikkelia.

Bluetec on Mercedes-Benzin käyttämä nimitys tekniikasta, jolla pyritään minimoimaan dieselmoottorin polttoaineenkulutus sekä hiilidioksidipäästöt. Se on kehitetty yhteistyössä Mercedes-Benzin, Audin ja Volkswagenin kanssa.

Mercedes-Benz käyttää Bluetec-moottoreissaan kahta eri järjestelmää: Adblue ja DeNOx

  • Adbluessa järjestelmää käytettäessä pakokanavaan ruiskutetaan vesiliukoista urealiuosta (Adblue). Liuoksen ansiosta 80 % typen oksideista muuttuu katalysaattorissa vaarattomiksi typeksi ja vedeksi.
  • DeNOxia käytettäessä moottorissa käytetään häkäpäästöjä ja palamattomia hiilivetyjä vähentävää hapettavaa katalysaattoria ja dieselpartikkeleiden hiukkassuodatinta. Nämä on yhdistetty ns. NOx-katalysaattoriin ja SCR-katalysaattoriin.

Mercedes-Benzin mukaan Bluetec-teknologian tärkeitä osatekijöitä ovat neliventtiiliteknologia, kolmannen sukupolven common-rail-suoraruiskutus, turboahtimien muuttuvageometrinen toiminta sekä pakokaasujen takaisinkierrätys.

Ensimmäiset Mercedes-Benzin Bluetec-mallit esiteltiin Pohjois-Amerikassa. Detroitissa vuonna 2006 esiteltiin E320- ja GL320 Bluetec -mallit. E-sarjan autoissa käytetään DeNOx-tekniikkaa ja GL-sarjassa Adblueta. Myöhemmin myös M- ja R-sarjasta esiteltiin Bluetec-mallit. Ensimmäinen Euroopassa esiteltävä malli on joulukuussa 2007 myyntiin tuleva E320 Bluetec.

Katso myös[muokkaa]

Lähde[muokkaa]

  • Artikkeli käyttää sisältöä englanninkielisen Wikipedian Bluetec-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.