Käynnistyskampi

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Käynnistyskampi on moottorin käynnistämiseen tarkoitettu kampi, jota ei nykyautoissa enää käytetä. Käynnistyskammella moottori pyöritettiin käyntiin. Vanhoissa autoissa ei ollut sähköistä starttimoottoria, ne käynnistettiin veivaamalla moottori käyntiin suoraan kampiakselin päästä.

Historia[muokkaa]

Käynnistyskammen syrjäytti sähkökäynnistys. Englantilaisessa Arnold-autossa oli sähkökäynnistys maailman ensimmäisenä 1896. Tarkoitus oli alkuaan auttaa sähköllä bensiinimoottoria ylämäissä ja liikuttaa autoa, mutta akku oli liian heikko auton liikuttamiseen. Sen sijaan akku jaksoi pyörittää moottorin käyntiin.

Winton esitteli vuonna 1897 yhden ensimmäisistä sähkökäynnistyslaitteista.

Vuonna 1912 Cadillac toi markkinoille maailman ensimmäisen sarjavalmisteisen auton, jossa oli käynnistyskammen sijasta sähkökäynnistys. Starttimoottorit yleistyivät autoissa 1920- ja 1930-luvulla. Sähkökäynnistyksestä huolimatta käynnistyskammen käyttömahdollisuus säilyi pitkään.

Peugeot 302:n (1937–1938) etusäleikössä oli 302-logo, jonka nollan läpi voitiin työntää sisään käynnistyskampi. 1959 Vauxhall Veloxin varusteista puuttui käynnistyskampi, mitä Tekniikan Maailma 4/1959 piti epäkohtana.

1950-luvulla käynnistyskampea saatettiin käyttää esimerkiksi moottorin kunnon selvittämiseen. Käynnistyskampea pyörittämällä lämpimän moottorin sylinterien puristuksista saa tuntuman. Jokaisella käynnistyskammen pyörityksellä puristuksen pitää olla samanlainen. Jos eroja on, venttiili saattaa vuotaa. Väljä ja kulunut moottori tuntuu erilaiselta kuin kunnossa oleva [1].

1950-luvulla länsimaissa ei enää valmistettu käynnistyskammella käyntiin veivattavia autoja. Monissa autoissa kuitenkin säilyi veivin käyttömahdollisuus pitkään. Esimerkiksi 1960-luvun Hillman Impin vakiovarusteisiin kuului myös käynnistyskampi. Viimeisin Suomessa myyty veivin käyttömahdollisuudella ja käynnistyskammella varustettu henkilöauto oli Lada 1200 L (VAZ-21013). Sen käynnistyskampi työnnettiin etupuskurin alla olevaan koloonsa [2].

Esimerkiksi seuraavissa 1960-luvun autoissa käynnistyskampi oli vakiovaruste, vaikka niissä oli sähkökäynnistys:

Katso myös:[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]

  1. Tekniikan Maailma 4/1955, sivut 115-117 ja 130
  2. Tekniikan Maailma 2/1978, sivu 74, kuva