Mäkilähtöavustin

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hill Hold Control -kaavio

Mäkilähtöavustin on varhaisesssa olomuodossaan kytkinpääsylinterin yhteyteen mekaanisesti kytketty pieni jarrupääsylinteri joka tuotaa jarrupiiriin painetta, kun kytkinpoljin on painettuna pohjaan asti. Estää näin auton valumisen alas mäessä liikkeelle lähdettäessä. Tavattavissa ainoastaan manuaalivaihteisissa autoissa.

Vanhemmissa Subaru-malleissa asian hoitaa venttiili, jossa on sisällä tavallinen kuula. Jos keula on ylöspäin, kanava sulkeutuu, kunnes kytkintä nostetaan. Kytkimestä menee ko. venttiiliin vaijeri, joka avaa venttiiliä kytkintä nostettaessa. Tasamaalla ja alamäessä kuula valuu pois sulkuaukosta.

Nykyautoissa asia hoituu elektroniikalla ja jarru pysyy päällä sekunnin verran. Se toimii ajonvakautuksen järjestelmien avulla, jarrujärjestelmän painetta ohjataan elektronisesti. Paine päästetään pois, kun autolla lähdetään liikkeelle. Auton elektroniikkajärjestelmistä on helppo tunnistaa, milloin autolla lähdetään ajamaan. Tavattavissa myös automaattivaihteisissa autoissa. Saatavissa myös kuorma-autoihin nykyään.

Käytetyt lyhenteet/käsitteet[muokkaa]

Muuta[muokkaa]

Varusteesta on käytetty myös sanaa mäkipidätin (Subaru Legacy I, Legacy III).