Mercedes-Benz OM656 -moottori

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
OM 656
[[Tiedosto:|250px]]
Automerkit ja mallit, joissa käytetty Mercedes-Benz S (222-sarja)
Käyttöaika 2017
Tyyppi turboahdettu R6-dieselmoottori
Sylinterimitat Syl. halkaisija 82 mm
Iskunpituus 92,3 mm
Iskutilavuus 2925 cm3
Venttiilien lukumäärä 24
Puristussuhde 15,5:1
Teho 210 – 250 kW (286 – 340 hv) @ ? r/min
Vääntömomentti 600 – 700 Nm @ 1200 – 3200 r/min
Materiaali Sylinterikansi alumiini ja lohko alumiini
Polttoaineensyöttö- järjestelmä Yhteispaineruiskutus suoraan sylinteriin
Öljytilavuus
Sytytysjärjestys


OM 656 on Mercedes-Benzin uutta suunnittelua edustava dieselmoottori, joka tulee markkinoille vuoden 2017 aikana. Sen valmistuksesta vastaa Mercedes-Benz Cars -liiketoimintayksikön moottoritehdas Stuttgartin Untertürkheimissa.[1]

Kuusisylinterinen rivimoottori OM 656 on OM 642 V6:n seuraaja ja osa modulaarista moottoriperhettä, johon tulee kuulumaan sekä 4- että 6-sylinterisiä diesel- ja ottomoottoreita. Perheenjäsenten yhdistävä tekijä on 90 millimetrin sylinteriväli ja noin 500 kuutiosenttimetrin iskutilavuus per sylinteri. Moottorit tulevat jakamaan monia yhteisiä ja ristiin vaitokelpoisia komponentteja.

OM 656 tulee aluksi Mercedes-Benz S 222-sarjan yhdeksi moottorivaihtoehdoksi.

Ominaisuudet[muokkaa]

Moottoriperheen erikoispiirteenä on teräsmäntien ja alumiinilohkon yhdistelmä. Teräksen alumiinia pienempi lämpölaajeneminen kasvattaa männän ja sylinteriseinämän välystä, tällä vähennetään kitkaa 40 – 50 prosenttia. Koska teräs on vastaavasti alumiinia lujempaa, siitä saadaan tehtyä kevyet ja kompaktit männät. Teräksen alhaisempi lämmönjohtavuus nostaa muiden komponenttien lämpötiloja, parantaen siten moottorin termodynaamista tehokkuutta ja palamistapahtumaa sekä vähentäen paloajan kestoa.

Mäntien kitkaa on lisäksi vähennetty sylinteriseinämien NANOSLIDE® -pinnoitteella. Venttiilikoneisto koostuu kahdesta kannen yläpuolisesta nokka-akselista, jotka saavat käyttövoimansa kampiakselilta ketjun välittämänä. Pakonokka-akselin ajoitus on säätyvä, tällä ominaisuudella saadaan siirrettyä lämpöä pakokaasujen jälkikäsittelyyn. Mäntien kannessa oleva palotila on porrastettu, tällä on myönteinen vaikutus palotapahtumaan, männän kriittisten alueiden lämpökuormitukseen ja pienhiukkasten synnyn vähentämiseen.

Palotapahtuma[muokkaa]

Yhteispaineruiskutuksen suutin syöttää polttoaineen 2500 barin paineella.

Mäntien kannessa oleva palotila on perinteisen "Omega"-muodon sijaan porrastettu kulho. Tällä muodolla on myönteinen vaikutus palotapahtumaan, joka taas vaikuttaa männän kriittisten alueiden lämpökuormaan ja syntyvien nokihiukkasten määrään.

Kaasujen käsittely[muokkaa]

Ahtimena on twin-scroll- eli kaksoisahdin; lisäksi järjestelmässä on sähkökäyttöinen mekaaninen ahdin sekä ahtoilman välijäähdytin.

OM 656:ssa on monikanavainen ja jäähdytetty EGR-venttiili, jossa on matala- ja korkeapainepuoli. EGR:n matalapainepuolen kaasu otetaan hiukkassuodattimen jälkeen, jäähdytetään ja syötetään ahtimen kautta uudelleen paloilman sekaan.

Kuusisylinterisen OM 656:n ja nelisylinterisen OM 654:n pakokaasujen käsittelyteknologia on identtinen ja sijaitsee moottorin välittömässä tuntumassa. Uudella pakokaasujen puhdistusteknologialla valmistaja vastaa WLTP- (Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure) sekä RDE-mittaussyklien (Real Driving Emissions) myötä kiristyviin vaatimuksiin. Välittömästi turboahtimen jälkeen sijaitsee diesel-hapetuskatalysaattori (Diesel Oxidation Catalytic converter, DOC), jonka jälkeen pakokaasun sekaan annostellaan AdBlue-lisäaine. Tämän jälkeen pakokaasut virtaavat yhdistetyn hiukkassuodatin-SCR-katalysaattorin (sDPF - SCR-Catalysed Diesel Particulate Filter) lävitse.

Suorituskyky[muokkaa]

S400 d:n teho- ja vääntökäyrät (saksankielinen diagrammi)

Moottorista on aluksi tarjolla 2 tehoversiota nykyiseen S-sarjaan; S350 d:ssä on tehoa 210 kW (286 hv) @ 3400 – 4600 rpm ja vääntöä 600 Nm @ 1200 – 3200 rpm. S400 d:ssä tehoa on 250 kW (340 hv) @ 3600 – 4400 rpm ja vääntöä 700 Nm @ 1200 – 3200 rpm.

Lähteet[muokkaa]

  • Artikkeli käyttää sisältöä saksankielisen Wikipedian Mercedes-Benz_OM_656-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.