Ruxton

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ruxton
Yrityksen perustuspaikka Yhdysvallat
Toiminnassa 19291930
Yhtiön kohtalo Lakkautettu
Kokonais valmistusmäärä 500
Suosituin malli
Seuraaja


Ruxton Model C vuodelta 1930

Ruxton oli vuosina 19291930 valmistettu etuvetoinen automerkki. Valmistaja oli Moon Motor Car factory St. Louisissa. Myös toinen autotehdas, Kissel Motors of Hartford (Wisconsinissa) valmisti pienen määrän Ruxton-autoja. Kissel valmisti Ruxtonien voimansiirron ja pyörästöt. Uuden automallin suunnittelun aloitti Budd Body Company of Philadelphia ja sen ulkomuodon muotoili Joseph Ledwinka vuonna 1928.

Tuohon aikaan amerikkalaisten autojen keskikorkeus oli 180 cm maasta laskettuna, mutta Ruxtonin korkeus oli vain 130 cm. Ruxton oli Cordin jälkeen toinen amerikkalainen etuvetoisia autoja valmistanut tehdas. Ruxtonissa oli 8-sylinterinen rivimoottori.

Marraskuussa 1929 Moon Motors solmi sopimuksen uuden automallin valmistamisesta. Automerkin nimeksi tuli Ruxton sijoittaja William V.C. Ruxtonin mukaan, jonka tekijät toivoivat tulevan autohankkeen rahoittajaksi. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaikka merkiksi vakiintui Ruxton. Sijoittaja Ruxton itse asiassa haastoi autonvalmistajan oikeuteen, koska hän ei ollut mitenkään osallinen Ruxton-auton valmistukseen vastoin eräitä tietoja. Oikeudenkäynnistä ja vastahaasteista huolimatta Ruxton-autojen sarjavalmistus alkoi kesäkuussa 1930. Tuotanto kuitenkin päättyi äkillisesti jo marraskuussa 1930, koska Kisselin veljekset ajoivat tehtaan selvitystilaan. Moon Motorsin oikeussotkut jatkuivat vuoteen 1965 saakka.

Ruxtonien sarjatuotanto kesti vain alle neljä kuukautta. Vuonna 1929 autoja valmistui 200 kappaletta ja kaikkiaan 500 yksilöä.

Aiheesta muualla[muokkaa]

Youtube-videoita Ruxton-autosta[muokkaa]