Top Gear

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Top Gear on brittiläinen BBC:n tuottama autoja käsittelevä televisio-ohjelma. Ohjelmaa esitettiin vuodesta 1977 vuoteen 2001 puolen tunnin mittaisena, mutta vuonna 2002 ohjelman formaatti muuttui ja yhden jakson kesto kasvoi puolesta tunnista tuntiin. Suomessa ohjelmaa on näytetty MTV3 MAXilla. 29. elokuuta 2007 myös MTV3 alkoi näyttää ohjelman uuden formaatin kahdeksannen kauden ensimmäisestä jaksosta eteenpäin.

Vanha formaatti (1977–2001)[muokkaa]

Top Gear alkoi vuonna 1977 puolen tunnin pituisena ohjelmana. Ohjelmaa esitti BBC2 ja sitä juonsi William Woollard vuoteen 1991 asti. Vuosien saatossa ohjelmaa ovat olleet juontamassa Noel Edmonds, Angela Rippon, Tony Mason, Chris Goffey ja Tiff Needell.

Top Gear oli alun perin tavalliselle autonostajalle suunnattu makasiiniohjelma. Siinä oli katsauksia uusiin automalleihin ja se keskittyi muihinkin autoiluun liittyviin asioihin, kuten tieturvallisuuteen. Yleisömäärä kuitenkin nousi huimasti, kun ohjelmasta tuli 1980-luvun puolessa välissä humoristisempi Jeremy Clarksonin myötä. Ohjelmaa kuitenkin kritisoitiin sen löysähköstä suhtautumisesta turvallisuuteen ja ympäristöön.

Ohjelman katsojamäärä laski Clarksonin lähdettyä sarjasta vuonna 1999. Top Gearin juontajat vaihtuivat useasti, mutta katsojamäärät eivät kasvaneet. Lopulta BBC lakkautti ohjelman tuottamisen vuonna 2001. Tämän jälkeen osa vanhoista juontajista (mm. Tiff Needell ja Vicky Butler-Henderson) siirtyivät Fivelle ja Fifth Gear syntyi. Vuonna 2002 Top Gearin oikeuksien omistaja BBC2 antoi luvan tuotannon jatkamiseen ja ohjelman tekeminen siirrettiin Birminghamista Lontooseen.

Uusi formaatti (2002–)[muokkaa]

Formaatin muututtua ohjelman juontajiksi tulivat vanhan formaatin aikana vuosina 19891999 juontanut Jeremy Clarkson sekä uudet kasvot Richard Hammond ja Jason Dawe. James May kuitenkin korvasi Jason Dawen ensimmäisen tuotantokauden jälkeen vuonna 2003. Puolueettomaksi testikuljettajaksi esiteltiin The Stig, jonka kasvoja ei koskaan näytetä, eikä hänen henkilöllisyyttään ole julkistettu.

Uuden formaatin myötä yhden jakson pituus piteni entisestä puolesta tunnista tuntiin. Ohjelmaa ryhdyttiin kuvaamaan studioyleisön edessä Top Gearin tukikohdassa Dunsfoldissa Surreyssä entisellä Dunsfoldin lentokentällä. Yleisö ja ohjelmassa esiteltävät autot ovat studioksi muutetussa entisessä lentokonehangaarissa. Lentokentälle rakennettiin Lotuksen autotehtaan insinöörien suunnittelema rata, jolla autoja testataan, ja jolla julkisuuden henkilöt pääsevät ajamaan kohtuullisen hintaisella autolla. Ohjelmassa ovat vierailleet muun muassa Simon Cowell, James Blunt, Roger Daltrey, Jamie Oliver, Ewan McGregor ja Mika Häkkinen

Top Geariin kuuluu monia juontajien välisiä haastekilpailuja. Eräässä jaksossa Clarkson kilpaili Hammondia ja Maytä vastaan siinä, kuka pääsee studiolta nopeimmin Sveitsin Alpeille. Clarksonilla oli allaan Ferrari 612 Scaglietti, kun taas Hammond ja May käyttivät linja-autoja ja lentokonetta. Clarkson lopulta voitti juuri ja juuri. Kilpailut ovat usein humoristisia ja kilpailuiden teema on vaihteleva, kuitenkin aina jollain tavalla autoihin liittyvä.

Ohjelman tunnusmusiikki on The Allman Brothers Bandin instrumentaalikappale "Jessica".

Uuden formaatin toistuvat osiot[muokkaa]

Normaalien autotestien ja The Stigin ajamien nopeiden ratakierrosten lisäksi Top Gearissä on usein toistuvia teemaosioita.

Tähti kohtuuhintaisessa autossa, Star in a reasonably priced car[muokkaa]

Miltei joka jaksossa ohjelman vieraaksi saapunut julkisuuden henkilö istutetaan kohtuuhintaisen auton rattiin ja hänen tehtävänä on ajaa Top Gearin testirata ympäri mahdollisimman nopeasti. Julkisuuden henkilöt eli tähdet ovat yleensä brittinäyttelijöitä, -muusikoita ja -televisioesiintyjiä. Clarkson haastattelee vierasta ennen ratakierroksen näyttämistä kuvanauhalta.

Uuden Top Gearin seitsemällä ensimmäisellä tuotantokaudella kohtuuhintainen auto oli Suzuki Liana. Kohtuuhintaisuuden raja oli 10 000 puntaa. Kahdeksannesta tuotantokaudesta lähtien tähdet ovat ajaneet ratakierroksen Chevrolet Lacettilla. Myös kilpailumuotoa muutettiin: nykyään julkisuuden henkilöt ajavat viisi harjoituskierrosta ja kuudennen kierroksen aika määrää lopullisen sijoituksen.

Simon Cowell oli pitkään nopein vieras, kunnes koomikko Jimmy Carr peittosi Cowellin ajan. Pian Carrin nopeimman kierroksen jälkeen yksinpurjehtija Ellen MacArthur kellotti nopeimman ratakierroksen. Tällä hetkellä nopein vieras on Rowan Atkinson.

Top Gearissa vierailleet Formula 1 -kuljettajat ovat ammattinsa suoman etulyöntiasemansa takia arvioitu erikseen; heistä toistaiseksi nopein radalla on ollut Nigel Mansell.

Kohtuuhintainen auto on usein kokenut kovia tähtien käsittelyssä. Entinen jalkapalloilija Ian Wright ja näyttelijä Sir Michael Gambon miltei kaatoivat auton katolleen ratakierroksellaan. Laulaja Lionel Richien ja näyttelijä Trevor Even autosta irtosi rengas ja Starsky ja Hutch -näyttelijä David Soul hajotti kahdesta autosta vaihdelaatikon.

Cool Wall l. "viileysseinä"[muokkaa]

Jeremy Clarksonin autoritäärisesti hallitsemalle seinälle sijoitetaan eri autojen kuvia sen mukaan, miten "viileitä" ne ovat. Viileyskategorioita on viisi: "Seriously uncool", "Uncool", "Cool", "Sub-zero" sekä "DB9-osasto", joka on pieni, Aston Martin DB9:n ja Aston Martin V8 Vantagen kuvat sisältävä jääkaappi.

Viileysseinälle päätyvät kaikkien autojen kuvat, joita käsitellään ohjelmassa joko uutisissa tai testiajoissa. Clarkson päättää useimmiten yleisön ja muiden juontajien vastustuksesta huolimatta sen, mihin kategoriaan auto sijoitetaan. Clarksonin mukaan sijoittamisella ei ole mitään tekemistä sen kanssa, onko auto hyvännäköinen, hyvä ajettava tai hintansa arvoinen. Clarkson sanoo kuitenkin määrittelyssä olevan muutamia sääntöjä.

Alkuperäinen perussääntö on seuraava:

  • jos autolla noudettaisiin Clarksonin suosikkinäyttelijä Kristin Scott Thomas illalliselle, pitäisikö hän kuljettajaa ja autoa "viileänä" vai ei.

Sarjan edetessä Clarkson on jalostanut luokitteluun myös lisäsääntöjä:

  • jos autosta on olemassa myös dieselmalli, se on automaattisesti "epäviileä"
  • jos Clarkson itse, Richard Hammond, James May tai kuka tahansa englantilainen jalkapalloilija omistaa arvioitavana olevan automallin, se on automaattisesti "epäviileä"
  • kaikki Škodat ovat todella epäviileitä
  • kaikki superautot ovat "epäviileitä", koska ne ovat vulgaareja, ja vain epäviileillä ihmisillä on varaa ostaa niitä (muun muassa Ferrari Enzo on siksi "epäviileä")
  • saksalaiset autot, etenkin BMW:t ja Mercedes-Benzit ovat automaattisesti "epäviileitä"
  • eurooppalaiset pikkuautot ovat yleensä "viileitä"

Vuoden auto[muokkaa]

Top Gearissä valitaan joka vuosi vuoden auto. Voittajia ovat olleet:

Katso myös[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]

Lähde[muokkaa]

  • Artikkeli käyttää sisältöä Wikipedian Top_Gear-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.