Dodge Charger

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dodge Charger
Valmistaja ja valmistusmaa Chrysler Corporation,
Chrysler LLC
Chrysler Group LLC
Flag of the United States.svg.png Yhdysvallat
FCA Canada Inc.
Flag of Canada.svg.png Kanada
Valmistusaika 19661978
19811987
2006
Luokka
Kori
Moottori R4, R6, V6, V8
Iskutilavuus
Teho
Voimanvälitys
Kiihtyvyys
Huippunopeus
Hintaluokka
Edeltäjä
Seuraaja
Saman luokan autoja

Dodge Charger on Dodgen useasta urheiluautomallista käytetty nimi.

Ensimmäinen sukupolvi (1966 – 1967)[muokkaa]

Dodge Charger

Pääartikkeli: Dodge Charger 1. sukupolvi

Ensimmäisen sukupolven Dodge Charger tuli markkinoille kesken mallivuoden 1966. Mallin perustana on viidennen sukupolven Coronet, jolta periytyvät Chargerin keulan peltiosat sekä alusta.

Chargerin ominaispiirteisiin kuuluvat urheilullinen fastback-profiili, leveät takapilarit, leveä maski, joka kätki sisälleen ajovalot ja suuntavilkut sekä peräpeilin levyiset takavalot. Charger oli saatavana ainoastaan hardtop-versiona ja sen hinta oli 3122 dollaria, joka oli 417 dollaria enemmän kuin Coronet 500-mallsta pyydettävä rahamäärä.

Moottorivalikoiman huipulla oli 426-kuutiotuumainen Hemi V8, josta irtosi 426 hevosvoimaa. Hemipaketin mukana tulivat tanakka heavy-duty -jousitus ja -iskunvaimennus, erikoisrenkaat, yhdentoista tuuman jarrurummut (levyjarrut sai eteen lisämaksusta), sekä erikoismittaristo, jossa oli pyöreät mittarit, ja jossa kierroslukumittari oli sijoitettu heti nopeusmittarin viereen.

Jos autoonsa halusi TorqueFlite-automaattivaihteiston, se oli säädetty niin, että vaihdot tapahtuivat kaasu pohjassa kiihdyttäessä vasta kierrosluvulla 5500 r/min. Saatavana oli myös kilpatyyppinen manuaalivaihteisto ja lisävarusteisiin kuului myös tasauspyörästön luistonrajoitin.

Charger ei ollut suunnattu Ford Mustangin luomaan poniauto-luokkaan, vaikka pyrkikin osittain kilpailemaan samoista asiakkaista. Charger oli kuitenkin suuremman kokoluokan auto paremmalla vakiovarustuksella.

Toinen sukupolvi (1968 – 1970)[muokkaa]

Pääartikkeli: Dodge Charger Mk2

Kolmas sukupolvi (1971 – 1974)[muokkaa]

Pääartikkeli: Dodge Charger Mk3

Neljäs sukupolvi (1975 – 1978)[muokkaa]

Pääartikkeli: Dodge Charger Mk4

Viides sukupolvi (1981 – 1987)[muokkaa]

Pääartikkeli: Dodge Charger (L)

Kuudes sukupolvi (2006 – 2010)[muokkaa]

Dodge Charger RT

Pääartikkeli: Dodge Charger (LX)

Uusi Dodge Charger -malli esiteltiin helmikuussa 2005, ja sitä valmistetaan Kanadan Ontariossa, Bremptonissa. Charger -nimen historian mukaisesti auto on takavetoinen ja erittäin tehokas. Malli tuli myyntiin vuonna 2006 ja se perustuu samaan LX -pohjalevyyn Chrysler 300C:n ja Dodge Magnumin kanssa. Sisustaltaan Charger on lähes identtinen Magnumin kanssa. Aiemmista Charger -malleista poiketen auto on neliovinen sedan, eikä suinkaan kaksiovinen coupé kuten olisi ollut odotettavissa.

Seitsemäs sukupolvi (2011 – )[muokkaa]

Pääartikkeli: Dodge Charger (LD)


Nahtavyys.gif Tätä artikkelia on pyydetty kuvitettavaksi.
Syy: {{{1}}}. Tarkempia tietoja saattaa olla sivulla AutoWiki:Artikkelitoiveet.