Citroën AX

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Citroën AX
Citroen AX front (1).jpg
Valmistaja ja valmistusmaa Citroën,
Aulnay-sous-Bois, Ranska
Rennes, Flag of France.svg.png Ranska
Vigo, Flag of Spain.svg.png Espanja
Valmistusaika 19861998
Phase 1: 8/1986-7/1991
Phase 2: 8/1991-11/1998
Luokka Pieni auto
Kori 3- ja 5-ovinen hatchback
Suunnittelija
Pohjalevy
Moottori R4
Iskutilavuus 954 – 1527 cm3
Teho 31 – 74 kW
Voimanvälitys Etuveto
Kiihtyvyys 8,8 – 20,8 s
(0–100 km/h)
Huippunopeus 140 – 190 km/h
Kulutus
CO2-päästöt g/km
Hintaluokka 14.100 – 15.200 € (1993)
Edeltäjä Citroën LN
Citroën Visa
Seuraaja Citroën Saxo
Saman luokan autoja Daihatsu Charade
Fiat Uno
Ford Fiesta
Hyundai Pony
Mazda 121 / DB
Nissan Micra K10
Opel Corsa
Peugeot 205
Renault 5 / Clio
Škoda Favorit
Subaru Justy mk1
Suzuki Swift mk2
VW Polo

AX on ranskalaisen Automobiles Citroën S.A:n vuosina 1986 – 1998 valmistama pienten autojen kokoluokkaan kuuluva malli. Sen ensiesittely tapahtui vuoden 1986 Pariisin autonäyttelyssä.

Markkinoille tullessaan malli korvasi välittömästi Citroën LNA:n ja vuodesta 1988 lähtien Visan. Lisäksi AX täytti sen aukon, joka syntyi kun Citroën vuonna 1990 lopetti pitkäikäisen 2CV:n sekä Romaniassa valmistetun ja länsi-Euroopassa Citroën Axel -nimellä myydyn mallin valmistuksen.

Malli tuli aluksi markkinoille kolmeovisena hatchback-mallina, alkuvuodesta 1988 sen rinnalle liitettiin viisiovinen versio. Heinäkuussa 1991 mallisto sai kasvojenkohotuksen. Noin 2,5 miljoonalla myydyllä yksilöllä AX on 2CV:n jälkeen Citroënin toiseksi myydyin malli.

Vuosien 1996 – 2000 välisenä aikana malesialainen ajoneuvovalmistaja Proton valmisti AX:n lisenssiversiota nimellä Proton Tiara.

Yleistä[muokkaa]

AX:n suunnittelu alkoi 1980-luvun alussa. Siitä oli tarkoitus tehdä Citroënin lisäksi perusta konsernisisar Talbotin Samba-mallin suunnitelulle korvaajalle. Merkin laskevat myyntiluvut johtivat kuitenkin siihen, että emoyhtiö Peugeot S.A päätti hylätä tämän hankkeen, eikä Citroën AX:n Talbot-variantti päässyt koskaan tuotantoon.

AX:n suunnittelun painopisteenä oli luoda mahdollisimman kevyt ja silti tilava auto. Vuonna 1981, koodilla S9 aloitettu projekti, hyödynsi suuressa määrin samaan aikaan käynnissä olleen ECO 2000-projektin tuloksia. Lopulliset muodot autolle antoi "Nuccio" Bertonen designstudio.

AX:stä onnistuttiinkin leipomaan eräs luokkansa kevyimmistä malleista, edullisimman ja samalla vähimmällä varustuksella ladatun peruversio AX 10 E:n omapaino oli ainoastaan 640 kg. Tähän päästiin käyttämällä niin ohuita teräsvahvuuksia kuin mahdollista sekä esim. muovisella takaluukun alaosalla. Valmistajalleen tyypilliseen tapaan mallin suunnittelussa oli paneuduttu hyvän aerodynamiikan saavuttamiseen ja AX:n ilmanvastuskerroin Cw 0,31 oli vuonna 1986 luokkansa parhaita.

Varusteet[muokkaa]

AX oli tarjolla useana eri varusteversiona, jotka ilmaistiin kirjaimin. Lisäksi mallista tehtiin sen valmistushistorian aikana erilaisilla varustepaketeilla höystettyjä "edition"-versioita. Vuosimallien 1986 – 1991 autojen varustetasot olivat perustaso E, jonka yläpuolelle sijoittuivat RE, TRE, TRS sekä TZS.

Phase 1[muokkaa]

Perusversio E oli varustukseltaan melko riisuttu. Autossa ei ollut oikeanpuoleista taustapeiliä, koristekapseleita eikä etuistuimien niskatukia. Kallistuksenvakaimet edestä ja takaa oli jätetty pois varustelistalta ja etuistuimien selkänojan kaltevuus ei ollut säädettävissä. Kojelaudan lokeroissa oli kuitenkin runsaasti säilytystilaa irtotavaroille ja kolmeovisen mallin oviin oli muotoiltu tila 1,5 litran juomapullolle.

Maaliskuussa 1987 mallistoon liitettiin urheilullisesti varustettu AX Sport ja saman vuoden lokakuussa tehoiltaan pienempi mutta varustukseltaan kattavampi AX GT.

Phase 2[muokkaa]

Heinäkuussa 1991 AX sai seuraavalle mallivuodelle kasvojenkohotuksen, jonka näkyvimpnä muutoksina olivat uudelleenmuotoiltu maski, etuvilkkujen linssien värin vaihtuminen oransseista kirkkaiksi ja Citroen-logon siirtyminen konepeiton vasemmasta nurkasta keskelle. Sisätilat saivat myös osakseen uudistuksia, mm. kojelauta ja mittaristo saivat uuden ilmeen.

Varustetasoiksi vaihtuivat S, SX ja VSX, tosin vasta vuonna 1993. Vuoden 1991 malliuudistuksiin kuuluivat GT-mallin vaihtuminen ruiskutekniikan myötä GTI:ksi ja 4x4-version lanseeraus. Vuonna 1992 malliston huipulle tuotiin Exclusive-versio, jonka varustukseen kuuluivat mm. ilmastointi, nahkaverhoilu, ABS-jarrut ja kevytmetallivanteet.

Tekniikka[muokkaa]

Alusta[muokkaa]

Hammastanko-ohjaus on malliversiosta riippuen varustettu ohjaustehostimella tai on ilman sitä. Edessä on MacPherson-pyöräntuenta, takana on yhdystukiakselisto pituussuuntaisin tukivarsin ja poikittain asennettu vääntösauvajousitus. Jarrujen hydrauliikkajärjestelmänä on kaksipiirinen X -konfiguraatio. Edessä on levyjarrut umpinaisilla levyillä, GTI-mallia lukuunottamatta, joka on varustettu jäähdytetyillä levyillä. Takana on kaikissa versioissa rumpujarrut.

Voimalinja[muokkaa]

AX oli ensimmäinen malli, joka sai keulalleen PSA-konsernin uuden TU-moottorin. Variaatiosta ja tehosta riippumatta, nelisylinterisen moottorin perusrakenteena on aina kahdeksalla venttiilillä ja yhdellä yläpuolisella nokka-akselilla varustettu kevytmetallikansi.

Alkupään bensiinimoottorit käyttivät oman aikakautensa standarditekniikkaa. Kaasuttimena oli joko Solex tai Weber, käsikäyttöisellä rikastimella. Yksipisteruisku korvasi kaasuttimet samoihin aikoihin kun mallille tehtiin kasvojenkohotus ja samalla ne myös varustettiin kolmitiekatalysaattorilla. Tällä muutoksella ei kuitenkaan ole mitään selkeää rajaa, koska yksipisteruisku tuli tarjolle 1,4-litraisessa moottorissa jo vuodesta 1988 lähtien.

AX Diesel tuli markkinoille Ranskassa syyskuussa 1988 ja muualla Euroopassa helmikuussa 1989. Mallin voimanlähteenä toimi konsernin uusinta suunnittelua edustanut 1,4-litrainen, 39 kW:n (53 PS) TUD-moottori, joka 4,6 l/100 km keskikulutuksellaan oli hyvin taloudellinen. Alkupään moottoreissa ei vielä ollut katalysaattoria, mutta tähän tuli muutos, maaliskuussa 1992 esitellyn vähäpäästöisen version tultua markkinoille. Uuden moottoriversion sylinterikantta oli modifioitu ja pakoputken yhteydessä on hapettava katalysaattori. Samalla vaihteiston välityksiä muutettiin pidemmiksi ja mallin polttoaineenkulutus laski 4,2 litraan/100 km. Syyskuussa 1994 AX Diesel sai keulalleen uuden 1,5-litraisen voimapaketin, jonka teho oli 40 kW (54 PS). Uuden moottorin myötä mallin polttoaineenkulutus nousi hivenen, mutta lukema oli edelleen kohtuullinen 4,5 l / 100 km.

Vaihteistona on teho- ja malliversiosta riippuen joko neljä- tai viisiportainen käsivalintainen vaihteisto.

AX Sport / GT / GTi[muokkaa]

AX Sport
AX GTi

AX Sport tuli markkinoille Ranskassa huhtikuussa 1987, muualla Euroopassa noin puoli vuotta tämän jälkeen. Mallin voimanlähteenä toimi TU-moottorin 70 kW:n (95 PS) tehoinen, kaksoiskaasuttimilla varustettu 1,3-litrainen versio. Mallia valmistettiin joulukuuhun 1988 asti.

Tammikuussa 1988 Sport-mallin rinnalle tuotiin AX GT. Malli oli paremmin varusteltu, mutta tehoiltaan pienempi kuin Sport. Alkuun ilman katalysaattoria olleen GT:n 1,4-litraisen moottorin teho oli 62 kW (84 PS). Kun mallistoa ja tekniikkaa uudistettiin kesän 1991 aikana, AX GT sai yksipisteruiskun sekä katalysaattorin ja sen teho laski 55 kW:iin (75 PS).

Kesän 1991 aikana mallistoon liitettiin AX GTi, jossa GT:n yhden kaasuttimen (myöhemmin yksipisteruiskun) tilalla oli monipisteruisku (Bosch Motronic MP 3.1). GTi:n moottorin suurin teho oli 69 kW (94 PS) @ 6600 r/min ja suurin vääntömomentti 117 Nm @ 4200 r/min. Moottorin huippukierrosluku oli 7200 r/min ja puristussuhde 9,6:1, joka omana aikakautenaan oli perheautossa suhteellisen korkea lukema. GTi oli tuotannossa vuoden 1996 loppuun.

AX 4×4[muokkaa]

Elokuussa 1991 AX-palettia laajennettiin jokapyörävetoisella AX 4×4 -mallilla. Nelivetoversio oli tarjolla sekä kolme- että viisiovisella korilla ja sen voimanlähteenä toimi GT:n 55 kW:n (75 PS) tehoinen moottoriversio.

Malli eroaa vakioversioista kyljen muovisen suojalistan ja 25 mm korkeamman maavaransa ansiosta. Auto on normaalisti etuvetoinen ja voimansiirto takapyörille kytketään keskikonsolin katkaisijasta.

Tekniset tiedot[muokkaa]