Volkswagen Golf

Kohteesta AutoWiki
(Ohjattu sivulta VW Golf)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Volkswagen Golf
Volkswagen Golf -logo
Valmistaja ja valmistusmaa Volkswagen,
Flag of Germany.svg.png Saksa
Flag of Australia.svg.png Australia
Flag of Belgium.svg.png Belgia
Flag of the United States.svg.png Yhdysvallat
Flag of South Africa.svg.png Etelä-Afrikka
Flag of Malaysia.svg.png Malesia
Flag of Mexico.svg.png Meksiko
Flag of the Kingdom of Yugoslavia.svg.png Jugoslavia
Flag of Austria.svg.png Itävalta
Flag of Slovakia.svg.png Slovakia
Flag of Brazil.svg.png Brasilia
Flag of the People's Republic of China.svg.png Kiina
Flag of Indonesia.svg.png Indonesia
Flag of Ukraine.svg.png Ukraina
Flag of Bosnia and Herzegovina.png Bosnia ja Hertsegovina
Valmistusaika 1974
Luokka Alempi keskiluokka
Kompaktiluokka
Kori 3- ja 5-ovinen hatchback
5-ovinen farmari
2-ovinen avoauto
Moottori R4, VR5, VR6
Iskutilavuus 1093–3189 cm3
Teho 27–184 kW
Voimanvälitys Etuveto, neliveto
Kiihtyvyys 6,2–22,9 s (0–100 km/h)
Huippunopeus 148–250 km/h
Hintaluokka 18.140–52.130 € (2008)
Edeltäjä Volkswagen Kupla
Seuraaja
Saman luokan autoja Citroën C4
Ford Escort/ Focus
Opel Kadett/ Astra
Toyota Corolla

Volkswagen Golf on vuonna 1974 myyntiin tullut alemman keskiluokan / kompaktiluokan mallisarja, jota on valmistettu jo yli 45 vuoden ajan. Vuoden 2019 lopussa esiteltiin sen kahdeksas sukupolvi. Volkswagen Golf on Euroopan suosituin automalli ja maailmanlaajuisesti Golfia on myyty yli 35 miljoonaa kappaletta. Suomenkin teillä kulkee tällä hetkellä yhä luotettavasti yli 130 000 Volkswagen Golfia (2020).[1]

Yleistä[muokkaa]

Golf esiteltiin vuonna 1974 legendaarisen Volkswagen Kuplan seuraajaksi. Esittelyn yhteydessä Volkswagen tosin väitti, että uusi Golf ei korvaisi Kuplaa, jonka valmistusta oli tarkoitus jatkaa. Saksan tehtaan päälinjalla Kuplan valmistus kuitenkin pian lopetettiin. Jälkeenpäin voidaan todeta, että todellisuudessa Golfista luotiin uusi "kansanauto". Golf oli Volkswagenille tärkeä malli myös taloudellisessa mielessä. 1970-luvun alussa yhtiö oli taloudellisissa vaikeuksissa ja uuden mallin menestyminen oli tärkeää.

Suurin ero Kuplaan verrattuna Golfissa on moottorin sijoitus. Jo vuonna 1953 ja 1969 valmistuneissa prototyypeissä oli etumoottori, erona Kuplan takamoottoriin. Näiden mallien voidaan katsoa olevan Volkswagenin ensimmäisiä askeleita kohti Golfia.

Nimensä Golf on saanut Golf-virran mukaan. Nimi kuuluu siis samaan luonnonilmiöiden mukaan nimettyyn sarjaan kuten aikaisemmin esitellyt Passat (Pasaatituuli) ja Volkswagen Scirocco (Sirokkotuuli).

Volkswagen Golfin perustalta on kehitetty useita versioita ja malleja:

1. sukupolvi, Typ 17 (1974 – 1983)[muokkaa]

Volkswagen Golf I (Typ 17).jpg

Pääartikkeli: Volkswagen Golf (17)

Ensimmäinen Volkswagen Golf esiteltiin ensimmäisen kerran suurelle yleisölle Münchenissä toukokuussa 1974. Autoa alettiin heti valmistaa Volkswagenin Wolfsburgin tehtaan päälinjalla, jossa se korvasi Volkswagen Kuplan. Golfin muodoista vastasi Ital Designin Giorgio Giugiaro. Auto muotoiltiin varsin kulmikkaaksi, joka tarkoitti sen ajan mittapuiden mukaan avaria sisätiloja ja tavaratilaa. Tiloissa oli suuri ero Kuplaan, vaikka akseliväli autoissa oli sama 2400 mm ja pituudeltaan Golf oli Kuplaa 30 mm lyhyempi.

Alkuun autoa valmistettiin 1,1- ja 1,5-litraisella vesijäähdytteisellä moottorilla, joka oli Kuplasta poiketen siis sijoitettu poikittain auton etuosaan. Myös takavedon vaihtumista etuvedoksi voidaan pitää suurena muutoksena. Myös auton alusta ja jousitusrakenteet olivat täysin erilaiset kuin Kuplassa. Näiden muutosten myötä Golf osoittautui ajo-ominaisuuksiltaan huomattavasti Kuplaa paremmaksi.

Ensimmäisen sukupolven Golfia valmistettiin yhdeksän valmistusvuotensa aikana yhteensä n. 6,8 miljoonaa kappaletta.

2. sukupolvi, Typ 19E (1984 – 1991)[muokkaa]

VW Golf II (19E).jpg

Pääartikkeli: Volkswagen Golf (19E)

Golfin toinen sukupolvi esiteltiin syksyllä 1983. Toisen sukupolven Golf on muodoiltaan ensimmäisen sukupolven mallia pyöreämpi. Auto oli kuitenkin edelleen selvästi Golfiksi tunnistettava. Kori myös kasvoi sekä pituus- että leveyssuunnassa. Myös akseliväli kasvoi 75 mm. Tämä merkitsi myös sisätilojen selvää kasvua.

Auton tuotannossa tehtiin myös muutoksia. Ensimmäisen sukupolven Golfia oli valmistettu pitkälti ihmisvoimin, mutta nyt työtä automatisoitiin ja ihmiset korvasi monessa työvaiheessa robotti.

Toisen sukupolven Golfia valmistettiin seitsemän vuoden aikana, vuoteen 1991 asti, yhteensä noin 7 miljoonaa kappaletta.

3. sukupolvi, Typ 1H (1992 – 1997)[muokkaa]

Volkswagen Golf III (Typ 1H).jpg

Pääartikkeli: Volkswagen Golf (1H)

Golfin kolmas korimalli esiteltiin vuonna 1991. Se perustuu vain hieman parannettuun Golf mk2 -malleista tuttuun tekniikkaan, ulkomuodoiltaan hieman pyöristettynä. Mallia myytiin aina vuoteen 1997 asti, osittain uuden mallin (Golf IV) kanssa päällekäin.

Vuoden 1994-mallinen Golf Variant esiteltiin loppuvuodesta 1993 ja sitä myytiin vuosiin 19981999 asti.

Kolmannen sukupolven Golfista julkaistiin myös erikoismalleja, mm. Pink Floyd-, Rolling Stones- ja Bon Jovi-editionit. VW sponsoroi em. yhtyeiden Euroopan kiertueita, jonka johdosta kyseisiä erikoismalleja valmistettiin rajattu erä. Muita erikoismalleja on mm. Avenue, jossa oli vakiovarustuksena mm. sumuvalot.

4. sukupolvi, Typ 1J (1998 – 2003)[muokkaa]

VW Golf IV (1J).jpg

Pääartikkeli: Volkswagen Golf (1J)

Golfin neljäs korimalli esiteltiin vuonna 1997 Generation Golf -nimellä. Vuonna 1999 esiteltiin myös Golf mk4 Variant. Hatchback-mallit uusittiin vuonna 2003, mutta viidennen sukupolven Variant esiteltiin vasta vuonna 2007. Vuonna 2002 Volkswagen esitteli myös Golf R32 -erikoisversion.

Golfin neljäs sukupolvi oli myyntimäärien perusteella hyvin suosittu malli. Sen tullessa myyntiin tilatun auton toimitusajat venyivät kohtuuttomiksi. Golfin valmistuskapasiteetin lisäämiseksi tehdas joutui lopettamaan toisen hyvin menestyneen mallin, Venton, valmistuksen. Suomessa, jossa markkinat ovat valmistajan kannalta toisarvoiset, autoa saattoi joutua odottamaan neljä kuukautta. Ajoneuvohallintokeskuksen tilastojen mukaan Golf IV oli toiseksi eniten ensirekisteröity automalli Suomessa useamman vuoden ajan. Tämä oli pitkäli Variant-mallin ansiota - niitä oli kaksi kolmasosaa Suomessa silloin rekisteröidyistä Golfeista.

5. sukupolvi, Typ 1K (2004 – 2008)[muokkaa]

VW Golf V (1K).JPG

Pääartikkeli: Volkswagen Golf (1K)

Golfin viides korimalli esiteltiin vuonna 2003. Alkuun mallista ei ollut tarkoitus esitellä lainkaan farmariversiota, vaan Golf Plussan piti täyttää se tarve mallistossa. Myöhemmin suunnitelmat kuitenkin muuttuivat ja Variant-farmari esiteltiin noin neljä vuotta hatchback-mallin jälkeen Geneven autonäyttelyssä maaliskuussa 2007.

Yhdysvalloissa malli esiteltiin vuonna 2006 Chicagon autonäyttelyssä. Huhtikuussa Volkswagen ilmoitti New Yorkin autonäyttelyn yhteydessä, että kesäkuussa myyntiin tulevaa mallia myydään Pohjois-Amerikassa Rabbit-nimellä.

6. sukupolvi, Typ 5K1 (2008 – 2013)[muokkaa]

VW Golf VI (5K1).jpg

Pääartikkeli: Volkswagen Golf (1L)

Keväällä 2006 Volkswagen kertoi aikaistavansa Golf mk6:n esittelyä ja sen oli alunperin tarkoitus tapahtua Geneven autonäyttelyssä keväällä 2008. Esittely kuitenkin tapahtui Pariisin autonäyttelyssä lokakuussa 2008. Kyseessä ei ole kokonaan uusi korimalli, vaan kyseessä on normaalia kattavampi ns. facelift-uuditus, joka ulottuu myös sisustaan sekä teknisiin yksityiskohtiin. Malli tuli Saksassa myyntiin lokakuussa 2008 ja Suomessa marraskuussa.

Kuudennen sukupolven Golf on entistä turvallisempi, mm. polviturvatyynyt ovat saatavilla. Lisäksi eri mallien kulutuslukemia on saatu jopa 28 prosenttia pienemmiksi. Perinteinen automaattivaihteisto jää kokonaan pois tuotannosta ja sen tilalle tulee saataville joko kuusi- tai seitsemänvaihteinen DSG-vaihteisto kaikkien paitsi pienimmän moottorin yhteyteen.

Golf on saanut aikaisempaa sulavammat linjat, mutta mitenkään radikaalisti muotoilu ei muutu. Etusäleikkö saa hieman aggressiivisemman ilmeen. Myös etu- ja takavalot on muotoiltu uusiksi. Muuten noudatellaan tuttua linjaa. Sisätiloissa muutos on suurempi ja muun muassa kojelauta on vaihtunut kokonaan uuteen.

7. sukupolvi, Typ AU (2013 – 2019)[muokkaa]

Golf VII

Pääartikkeli: Volkswagen Golf (AU)

Golfin seitsemäs malliversio julkistettiin Berliinissä syyskuussa 2012, ennen julkista esittelyä vuoden 2012 Pariisin autonäyttelyssä. Golf mk7 käyttää samaa MQB-pohjalevyä kuin kolmannen sukupolven Audi A3, Seat León ja Škoda Octavia.

Vuonna 2013 Golf VII valittiin Vuoden Auto Euroopassa- sekä kansainvälisen World Car of the Year -kilpailujen voittajaksi. Lisäksi malli voitti kompaktiluokan Kultainen ohjauspyörä -kilpailun.

8. sukupolvi (2020 –)[muokkaa]

Volkswagen Golf 8.jpg

Pääartikkeli: Volkswagen Golf VIII

Kahdeksannen sukupolven Golf julkistettiin lokakuussa 2019 Wolfsburgissa pidetyssä mediatilaisuudessa. Kolmeovinen hatchback on jätetty pois valmistusohjelmasta ja tarjolla on aluksi ainoastaan viisiovinen versio. Farmarikorinen Variant on tarkoitus esitellä vuoden 2020 aikana.[2]

Lähteet[muokkaa]

  1. Automaailman ikonin – Volkswagen Golfin ennakkomyynti on alkanut – Volkswagen Suomi, Lehdistötiedote, 4. helmikuu 2020. Viitattu: 11. toukokuu 2020.
  2. Velimatti Honkanen: Volkswagen Golf on kuollut, eläköön uusi kahdeksannen sukupolven Golf! – Tekniikan Maailma, 24. lokakuu 2019. Viitattu: 12. toukokuu 2020.
Volkswagen-logo 2019.png Volkswagenin Euroopassa myymät mallisarjat
Tuotannossa olevat mallisarjat

Amarok | Arteon | Caddy | Crafter, Grand California | Golf | ID.3 | ID.4 | Passat | Polo | Sharan | T6 Transporter, California | T7 Multivan | Tiguan | Tiguan Allspace | Touareg | Touran | T-Cross | T-Roc | up!

Tuotannosta poistuneet mallisarjat

KdF-Wagen | Typ 82 Kübelwagen | Typ 166 Schwimmwagen | Typ 1 "Kupla" | Typ 14 Karmann Ghia | Typ 147 "Fridolin" | Typ 181 | Typ 2 (T1, T2, T3) | Typ 3 (1500/1600) | Typ 34 Karmann Ghia | Typ 4 (411/412) | Beetle | Bora | CC | Corrado | Derby | Eos | Golf (I II III, 1J, V VI Plus) | Golf Cabriolet | Fox | Iltis | Jetta / Bora / Vento (I, II, III, IV, V) | K 70 | Lupo | LT | New Beetle | Phaeton | Polo (I II III IV Classic Variant) | Santana (I) | Scirocco (I II III) | Sharan (I) | Taro | Touareg (7L, 7P) | Touran I | T4 Transporter | T5 Transporter, California | VW-Porsche 914